EseményekKÖZéletSzigetKÖZélet

Dal, mese, tánc: színpadon elevenedett meg a Szigetköz népi kultúrája


A legutóbbi hétvégén megelevenedett a Flesch Károly Kulturális Központban a Szigetköz népi kultúrája, méghozzá dalban, mesében, táncban. Több mint 300-an voltak kíváncsiak az egyórás, szerkesztett műsorra, amin a Lajta Néptáncegyüttes már október óta dolgozott. A Szigetköz aranya című műsort Berecz András, Kossuth-díjas előadóművész „vezette”, de muzsikált Greznár Zoltán és zenekara Szanyból, Radák Márton prímás, Adorján István dudán, Németh Veronika pedig citerán. 

Palenik József, a Lajta Néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta, az előadás során a nézők életképeket kaphattak a Szigetközből. Betekinthettek a puhabbálok világába, a régi hagyományos lakodalmakba, a pásztormulatságokba, vagy a legény- és leányélet szokásaiba, de a katonaélet különleges világa is kirajzolódott előttük.

Volt verbunk, szólt katonanóta, dudacsárdás, de megcsodálhatta a közönség az úgynevezett osztótáncot is. Utóbbi a lakodalmakon volt szokás, a vőfély elindult, „felszólította” a násznépet, hogy lassan véget ér a mulatság. 

„Szerettünk volna a Szigetközről egyfajta összesítést. Az együttes megalakulása óta táncolunk szigetközi táncokat, de a műsorunkban csak hét percet tesz ki, most pedig csak ezek voltak színpadon. Fiam, Vendel is bekapcsolódott az ötletelésbe, társszerzőként sokat hozzátett a műsor létrejöttéhez” – emelte ki Palenik József.

Hozzátette: mintegy hetvenen vettek részt a produkcióban, októberben kezdték összerakni a szerkesztett műsort, amely a Csoóri Sándor Program támogatásával valósult meg.

További cikkek
EseményekKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZéletVámosszabadi

Színnel lélekkel az iskoláért – másodszor rendeznek színfutást, jótékonysági versenyt Vámosszabadin

Vámosszabadin színesre festik afalut és a sportolni szeretőketegy…
Read more
KÖZéletSzigetKÖZélet

Óvjuk fecskéinket! – Tippek, hogyan segíthetünk apró odafigyeléssel a madaraknak

A fecskék vonatkozásában a csapadékos időjárás pozitív és negatív hozadékáról…
Read more
KisbajcsKÖZéletKÖZkincsKÖZösségSzigetKÖZélet

A hobbi Kisbajcs-kutató szerint egy perc van éjfélig

Kovács Renátó tinédzserként kezdett el régi fotókat, emlékeket gyűjteni faluja, Kisbajcs…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük