2022.06.26.

SzigetKÖZélet média

Játszóteret ajándékozott a namangai diákoknak a halászi önkéntes – videó


A halászi Papp Zoltán afrikai missziójáról már nem először számolunk be lapunkban, mostani cikkünkben a családapa legutóbbi küldetéséről olvashat, amelynek során a tanzániai faluban kézikocsikat gyártott a helyieknek, épített egy napelemes áramforrást, s letette egy játszótér alapjait is az iskola udvarán.

Papp Zoltán Afrika szerelmese, hatodik alkalommal járt már a kontinensen. Legutóbbi utazása a Hungary Helps Program finanszírozásával, a Magyar Önkéntes Liga szervezésében az Afrikáért Alapítvány segítségével valósulhatott meg.

A halászi gépészmérnök tavaly két hónapot töltött a tanzániai Namanga településen, ahova elsősorban logisztikai fejlesztési céllal látogatott el. Mint mondja, az első egy hónap nagyjából az eszközbeszerzéssel, előkészítési munkálatokkal telt, ezek kellettek ahhoz, hogy a következő egy hónapban hatékonyan tudjon dolgozni. Ahogy Zoltán fogalmazott, bármilyen is legyen egy fejlesztés, az úgy tud működni, ha a helyi lehetőségek kellő feltérképezése előzte meg.


– Példa az ottani dolgok működésére: a napelem vásárlása sem öt perc, hiszen több órányi autóút előzte meg, az eladók pedig megvendégeltek minket, amit illik elfogadni, hosszan beszélgetni. Ha az ember ezt nem teszi meg, sértésnek veszik, hiszen náluk ez a megszokott – magyarázta Zoltán.

Az önkéntes a kivitelezés során szem előtt tartotta, hogy a Green Eden Iskola tanulói és oktatói jól ki tudják majd használni a fejlesztéseket, Facebookon is folytatott kampányt, amelynek során első körben százezer, majd kétszázezer forintot sikerült összegyűjtenie, ebből tudott napelemet, hegesztőt, szerszámokat, valamint vasanyagot vásárolni.


Biciklisek találkozója Dar es Salaamban

Zoltán egy hétvégét Dar es Salaamban töltött Solomon Obedie Kimaro, Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuljának meghívására

Egy, az Európai Unió által támogatott kerékpáros közösségi rendezvényen is volt szerencséje részt venni ott tartózkodása alatt, amelynek során a résztvevők egy tíz kilométeres városi körutat tehettek meg, az útvonalat biztosították, de védőfelszerelést: mellényt, sisakokat is kaptak a kerékpározók. Zoltán úgy értékeli, hogy kapcsolatépítés szempontjából ez mindenképp egy fontos esemény volt számára, együtt bringázott például Manfredo Fanti EU nagykövettel.


Mérleghinta az iskolaudvarra

A lelkes utazó munkájának köszönhetően a namangai iskola udvara egy négyes hintával, valamint két mérleghintával is gazdagodott.

– A mérleghinta ötletét az adta, hogy a Tanzániai Függetlenség Napján a helyi gyerekek egy fatörzsre helyezett deszkán mérleghintáztak. Akkor arra gondoltam, hogy bizonyára örülnének egy rendes mérleghintának, amit több generáció is ki tudna használni. Ennek megvalósításához egy mosonmagyaróvári cég százezer forintos támogatása fedezte az anyagköltséget – tudtuk meg Zoltántól.


Nem ment üres bőrönddel

Az önkéntes a helyi gyermekeknek is vitt ajándékokat, az iskola minden tanulója kapott egy szaloncukrot, amit jóízűen elfogyasztottak. Dunasziget focicsapata pedig egy eredeti bőrlabdát is küldött a namangai focicsapatnak, hiszen péntek délutánonként a domboldalon fociznak. A pálya szélét viszont tüskés bokrok szegélyezik, így a legtöbb labda nem bírja a kiképzést. Ugyan vitt több új labdát is Zoltán, de ez a régi klasszikus bőr bizonyult a legstrapabíróbbnak – mesélte a halászi családapa, aki egyébként korábban focikapukat is készített ajándékba a namangaiaknak.

Teherbringa projekt és Kittenberger-expedíció

További terveivel kapcsolatban Zoltán elmondta, hogy szeretne rendszeresen Afrikába menni, évente egy-két alkalommal. Úgy látja, hogy a namangai iskola támogatása továbbra is elsők között kell szerepelnie a feladatai között, akár turistacsoportot is vinne oda, de a saját teherbicikli projektjén is szeretne tovább dolgozni, valamint egy, Kittenberger-táborhely felkutatását megcélzó expedícióban is segédkezni fog helyismeretének köszönhetően – ez utóbbi május elején indul.

A Hungary Helps Program egy, a Magyar Állam által 2007-ben indított nemzetközi humanitárius segítségnyújtó program. Célja, hogy hatékony támogatást tudjon biztosítani a válságövezetekben és az ember által okozott, vagy természeti katasztrófahelyzetekben. A program anyagilag támogatja a rászorulókat. A Magyar Önkéntes Liga Zoltán utazásának lebonyolításában, gyakorlati szervezésében vett részt. Az Afrikáért Alapítvány pedig az önkéntes tanzániai projekt konkrét kidolgozásában vette ki részét, a halászi önkéntes projektje a namangai Green Eden iskola műszaki fejlesztését állította fókuszba, azon belül a teherbicikli projektet gondolták tovább.

Megosztom: