DunaszegGyőrladamérGyőrújfaluGyőrzámolySzigetKÖZéletVámosszabadi

Késni fog az alsó-szigetközi út megépítése

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés február 21-i ülésén fogadták el a képviselők azt a határozatot, mely az alsó-szigetközi településeket elkerülő, jövőbeli közút megépítéséhez szükséges előkészítő munkák mielőbbi elkezdését szorgalmazza. A tervezet Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő és az alsó-szigetközi településvezetők javaslata alapján készült el.

  • A 2×1 sávosra tervezett, kb. 12 kilométer hosszú út Dunaszeget, Győrladamért, Győrzámolyt és Győrújfalut elkerülve Vámosszabadi Szitásdomb lakóparknál kapcsolja be őket a 14-es útra. Az elkerülő megépítésével élhetőbbé válhatnak a települések, a járműtömeg megosztható, szétterelhető lenne, és kiszámíthatóbbá válna a győri forgalmi hatás is.

Németh Zoltánt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökét kérdeztük: Milyen fejlemények történtek azóta az ügyben? S vajon a koronavírus okozta várható gazdasági visszaesés befolyásolja-e a terveket?

A témával kapcsolatban egyelőre annyi történt, hogy a közgyűlési döntést végrehajtva egy felterjesztést küldtünk az ITM-be, illetve tájékoztattuk a NIF és a Magyar Közút vezetőit.

A megyei rendezési terven a végleges nyomvonalat szerepeltetjük majd, ezt április 17-én fogadnánk el, de lehet, hogy a koronavírus járvány miatt nem lehet megtartani a közgyűlést, így még ez is késhet. A folyamat egyébként a következő:

  • először a tanulmányterv készül el,
  • majd a környezetvédelmi dokumentáció elkészítése következik,
  • aztán ha ez megvan, akkor lehet továbblépni az engedélyezési majd a kiviteli tervre.

Mindez kb. 600 millió forint és ha idén augusztusban kezdenénk, akkor is 2023. év végére lehetne eljutni a kiviteli elkészültéig.

FOTÓ: MAGYARIDOK.HU

Az elnök azt is elmondta:  A vírushelyzet sajnos kedvezőtlen a projektre nézve. Most senki nem tud ezzel foglalkozni, hiszen az ITM és a Pénzügyminisztérium is el van foglalva napi és operatív ügyekkel. A várható gazdasági visszaesés miatt a 600 millió forintot is nehéz lesz megszerezni, hiszen nagyon fog kelleni minden forint a gazdaság újraindítására. És akkor még nem is beszéltünk a 10 milliárdos becsült építési költségről.

Szóval nem lesz túl könnyű, de mindent elkövetünk, hogy napirenden tartsuk a fejlesztést és lobbizunk a megvalósításért.

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük