DunaszegKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Jégmadár és nimfapapagáj a morotva nádasában – Dobogós hazai eredmények az Európai Madármegfigyelő Napokon

Fotó: Kónya Imre Levente

Két kategóriában is dobogós helyen végzett Magyarország a 31. Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényen, amelyet október első hétvégéjén tartottak. A nemzetközi rendezvényen hazánkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) képviselte. Az egyesület Kisalföldi Csoportjának elnökségi tagja, Győrig Előd mesélt lapunknak a megyei és országos eredményekről.

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 34 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 777 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.

A program egyben verseny is a résztvevő államok között: az eseményen a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat és a legmagasabb számokat elérők nyernek. 

Fotó: Kónya Imre Levente

Kiemelkedő eredmények mindhárom kategóriában

Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén egy kategóriában első, egyben második, a harmadikban pedig negyedik helyezést értünk el.

A rendezvényhelyszínek számának tekintetében a 161 programhelyszínnel első helyezést ért el Magyarország megelőzve Hollandiát (140) és Belgiumot (80). A résztvevők számának tekintetében Görögország nyert 3000 fővel, hazánkban nem sokkal kevesebben, 2445-en vettek részt a programon, így Magyarország e kategóriában második lett, megelőzve Svédországot, aki harmadik helyezést ért el.

A megfigyelt madarak számának tekintetében Magyarország a negyedik helyen végzett: összesen 192 474 példányt számoltak össze a résztvevők. Ebben a kategóriában Finnország végzett első helyen, ahol közel másfél millió madarat számoltak, Svédország második, Hollandia pedig harmadik lett. 

Fotó: Kónya Imre Levente

Kányák, rétisas és hamvas küllő a különlegességek között

Hazánkban a három leggyakrabban megfigyelt madárfaj a seregély, a tőkés réce és a nyári lúd volt. Az egyesület regionális szervezete, a Kisalföldi Csoport is csatlakozott a megmozduláshoz, megyeszerte négy helyszínen várták az érdeklődőket az őszi madárvonulás bemutatásával, többek között a dunaszegi Morotva-tónál és Pannonhalmán. A madármegfigyelés helyi és országos eredményeiről Győrig Előd, a MME Kisalföldi Csoportjának titkárhelyettese számolt be lapunknak. Ahogy azt az elnökségi tagtól megtudtuk, 215 érdeklődő vett részt a madárgyűrűzési bemutatókon és a madárszámolásban.

Október első hétvégéjén négy helyszínen tartottunk megyeszerte programokat az Európai Madármegfigyelő Napok keretén belül. Összesen 2819 példányt számoltunk a megfigyelések során. Ezek közül kiemelkedő madárfajok a vörös és barna kánya, a rétisas, a hamvas küllő és a daru. Dunaszegen jégmadárral, de szökött nimfapapagájjal is találkoztunk

– foglalta össze az eredményeket Győrig Előd.

Hozzáfűzte, a madárgyűrűzési bemutatókon hálóba került az év madara, a barkóscinege is, így ezt a különös fajt is meg tudták mutatni a természetbarát résztvevőknek.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük