A DuNatura Lekvár Manufaktúra több mint egy évtizede képviseli a természetes ízek iránti elhivatottságot. A dunakiliti őstermelő házaspár kézműves lekvárok előállításával foglalkozik, melyek minden részletükben üzleti filozófiájuk lényegét tükrözik: természetesség, szeretet és kiváló minőség egy kis „furfanggal” fűszerezve.
A manufaktúra gyökerei több évtizedes múltra vezethetők vissza. Mészáros Józsefné és férje, Mészáros József közel 30 éve termesztenek saját, körülbelül 2 hektáros kertjükben különböző zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket kezdetben saját fogyasztásra és a falubeliek kiszolgálására végeztek, majd ebből jött a termények feldolgozásának ötlete. Immáron 10 éve annak, hogy eldöntötték, meglévő ökogazdálkodási tapasztalataikat az egyedi lekvárkészítésben kamatoztatják.
A feldolgozott termékek iránt már a kezdetektől fogva nagy volt az érdeklődés. Az évek alatt a környékbeliek és a piacokon megismert és megszerzett vásárlóközönség kíváncsisággal és nyitottsággal fordult az új vállalkozás felé.
Amikor nekiláttunk a lekvárok készítésének a családunk támogatóan fordult felénk, hiszen mindig is tudták, hogy szeretünk több lábon állni. Szerencsére a meglévő vásárlóink is nagyon örültek ennek az újításnak, hiszen ekkor a kézműves termékek köre nem volt még olyan széles és persze mi is igyekeztünk a lehető legkreatívabb eszközökkel felhívni magunkra a figyelmet
– mondja Mészáros Józsefné.

A DuNatura név több összetevőből áll és összetett jelentéssel bír. Évekkel ezelőtt nyitotta meg a házaspár Dunakilitin a DuNatura Vendégházat, melynek neve egyaránt utal a Duna közelségére, a környék természeti kincseire, arra, hogy a szálláshely elsősorban a dunai vízitúrázókat vette célba, valamint a család természet iránti tiszteletét (Natura) is szimbolizálja. A Vendégház után a Lekvár Manufaktúra elnevezése egyértelmű döntésnek bizonyult.
A Dunakilitin található kertet a Mészáros házaspár saját kezűleg gondozza, minimális gépesítéssel.
A botmixer a legnagyobb technikai segítségünk
– mesélik mosolyogva.
A gyümölcsök kézi szüretelése után a feldolgozást azonnal megkezdik, hogy a lekvárok megőrizzék frissességüket. Az egyes termékek semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak, nagyobb százalékuk pedig még cukormentes is (amelyik lekvár nem teljesen cukormentes, az is csökkentett cukortartalommal készül). Az őstermelők elmondása szerint a lekvárok különlegességének titka, hogy nagy szeretettel és egy kis furfanggal készülnek.
A feldolgozáson kívül a termékek csomagolása – egészen a címkézésig – szintén kézzel történik. Az alapanyagokat és a kész lekvárokat is a házaspár gondoskodása és kreativitása formálja egész évben.

A pandémia alatt visszaesett értékesítést a kistermelők rengeteg munkájának köszönhetően mára sikerült visszaépíteni. A korábban üzemeltetett webshop megszűnt, hiszen a házaspár ekkor döntötte el, számukra kiemelten fontos, hogy közvetlen kapcsolatot ápoljanak vásárlóikkal. A DuNatura Lekvár Manufaktúra termékeivel ezért helyben, a Dunakilitin található és látogatható kertben, a Vendégházban vagy különböző rendezvényeken, piacokon találkozhatunk.
Vannak olyan vevőink, akik saját bevallásuk szerint akár több vármegyén át utaznak egy-egy rendezvényre, hogy tőlünk vásárolhassanak. Ez a megbecsülés és az, hogy másoknak örömet okozhatunk, számunkra az a fajta értékteremtés, amit szeretnénk még sokáig fenntartani
– magyarázzák.
Elmondásuk szerint az eladások mennyiségével elégedettek, de nap mint nap azért dolgoznak, hogy az általuk előállított lekvárok színvonala tovább emelkedhessen.
A DuNatura Lekvár Manufaktúra termékei tehát nemcsak a természet tiszta ízeit őrzik, hanem egy csipetnyi furfangot is, hiszen a legjobb receptekben mindig van egy kis varázslat.
Szöke Nóra
Vidék- és Térségfejlesztési Szakértő
