HalásziKÖZéletKÖZösség

Ismét Afrikába indult, hogy újabb projekteket valósítson meg a halászi önkéntes

A halászi Papp Zoltán nyolcadik afrikai útjára indult június végén. A kalandor önkéntesről már több alkalommal hírt adtunk. Zoli most folytatja elkezdett projektjeit, de új terveket is szeretne megvalósítani, amelyek közül az egyik a természetvédelemhez, míg a másik az etikus turizmushoz kapcsolódik.

Papp Zoltán 2017-ben járt először az afrikai kontinensen, idén nyolcadjára indul útnak. Június végétől július közepéig két hetet tölt Afrikában, ugyanis, ahogy mondja, tavaly májusban volt utoljára, és a szíve már odahúzott. Zolinak több projektje is függőben van, amiket folytatni szeretne: az egyik a teherbringa projekt, a másik pedig a jótékonykodás. A namangai iskola diákjait ugyanis mindig megajándékozza, amikor meglátogatja őket.

Újra lendületet kaphat a teherbringa projekt

Cargobike for Africa projektem az utóbbi két évben kicsit lefékeződött, itt mindenképpen aktívan keresem az új együttműködési lehetőségeket és feltárom az okokat, hogy miért, hol akadtam el. Megvizsgálom azt is, hogy a teherbringa eredeti verziója egyáltalán életképes-e. Egy ideje tervezem továbbá egy elektromos teherbringa építését, nos, találtam Arushában egy kreatív induló vállalkozást, akik már a fejlesztés utolsó fázisában, a sorozatgyártás előtt állnak. Nekik a fejlesztés hátralévő részében és a gyártás indításában is hasznukra lehetek, az első online egyeztetéseken már túl vagyunk, most személyesen is találkozhatunk, hogy szorosabbra fonjuk és konkretizáljuk az együttműködésünket. Dar es Salaamban pedig egy e-bike-os kisáruszállító vállalkozás számára keresünk fejlesztési lehetőségeket – részletezte a kerékpáros projekt lehetséges irányait Zoli.

Játékok, írószerek ajándékba

A halászi mérnök útja során természetesen most is meglátogatja Namangában a Green Eden iskola diákjait és tanárait, akiknek némi ajándékot is visz a csomagjában, de a Kittenberger emléktáblának helyet adó Fumvuhu iskolának is igyekszik majd kedveskedni néhány aprósággal Moshi közelében. Az önkéntes két bőröndje közül az egyik tárgyi adományokkal van tele.

Fair trade turisztikai utak

Az Anima Travel vezetője, Anna Békefi társaságában találkozunk turisztikai szolgáltatókkal Arushában, Moshiban, a Ngorongoro és Mkomazi Nemzeti Parkokban, de megnézünk érdekes helyeket is, mint például az Olduvai Gorge Múzeum. 2024-ben induló, etikus és fenntartható alapokon nyugvó programjaink véglegesítése a célunk, amelyek humanitárius, kulturális és ökoturisztikai elemeket is tartalmaznak, nemsokára már jelentkezni is lehet majd

– tudtuk meg Zolitól, akinek tervei szerint jövőre indulnának az utak.

Mint mondja, jelenleg a helyszínek és a partnerek szervezése zajlik, s azt is elárulta, hogy elgondolásuk szerint több helyi jótékony célú nonprofit szervezet meglátogatásával és támogatásával is megfűszereznék ezeket a programokat.

Itthoni környezeti nevelési alapok kinti adaptálása

Új, de annál érdekesebb irány a természetvédelemben való részvétel, persze műszaki emberként. A Mkomazi Nemzeti Parkban (de talán a Serengetiben is) lehetőségem lesz belenézni a mindennapi szakmai munkába, reményeim szerint érdekes projektötletek és együttműködési tervek születnek – osztotta meg lapunkkal Zoli, aki a hétköznapokban a dunaszigeti Ökoparkban dolgozik, így közel áll hozzá a környezeti nevelés, a természetismeret oktatásához is kapcsolódik munkáján keresztül. Úgy látja, a későbbiekben az itthoni tapasztalatok, fejlesztések akár kint is adaptálhatók lennének.

Van egy nagyon szuper hely Arushában, amit meg fogok nézni, a Twende (szuahéli szó, jelentése gyerünk) „feltalálóképző” műhelyben a kreatív promlémamegoldásra ösztönző programokat kínálnak gyerekeknek. Úgy érzem, igazán nekem való hely

– mesélt további programjairól a halászi mérnök.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük