DunaszigetJánossomorjaKisbodakKÖZéletSzigetKÖZélet

A Szigetköz varázslatos sokszínűsége a Pisztráng Kör óriás asztali társasjátékain

A dunaszigeti Pisztráng Kör teljesen önálló fejlesztésű és kivitelezésű kiállítása a Szigetköz és a Csallóköz élővilágának páratlan egyediségét, biodiverzitását mutatja be az érdeklődőknek. A pályázati úton megvalósult tárlat egy mozgó interaktív kiállítás, ami játékos módon a környezetünk védelmével és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban edukálja a látogatókat.

A két testvérsziget, Szigetköz és Csallóköz biodiverzitásának jelentőségét mutatja be a Pisztráng Kör nemrégiben elkészült mobil interaktív kiállítása, ami eddigi rövid pályafutása ellenére már sok helyütt megfordult: láthatták Verőcén, a mosonmagyaróvári FUTURÁ-ban, de Somorján, Kisbodakon, Dunaszigeten is, emellett hamarosan a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban tekinthették meg az érdeklődők.

Az interaktív kifejezés a kiállítás kapcsán nem csupán egy hangzatos jelző: a kiállított térbeli elemek aktívan bevonják a résztvevő gyermekeket a játékos tanulásba. Méghozzá óriás asztali társasjátékok segítségével, amelyek a Szigetköz és a Csallóköz jellegzetes élőhelyeit mutatják be – akár szélsőséges – pozitív és negatív példákon keresztül. Helyet kapott a játékokban a zöldséges, gyümölcsös, az erdő, a rét- legelő, a vízpart, a város és a szántóföld is, mind-mind a maga élővilágával és környezeti tényezőivel. A cél ezen élőhelyek megváltozása okának, maguknak a folyamatoknak, jelenségeknek a megértése, és annak felismerése, mit tehetnénk az élőhelyek megóvásáért, illetve egy élhető jövőért.

Három térképasztalon pedig az állatok vándorlását követhetik nyomon a résztvevők szintén társasjátékokon keresztül: a kis lile, a viza és a partifecske hosszú vándorútját tehetjük meg, miközben sok nehézségbe, akadályba ütközünk – ember építette létesítmények, környezeti tényezők, viharok – nehezítik az utunkat. Itt nincs győztes: ahogy a valóságban, a játékban is a túlélésért folyik a küzdelem, hiszen az egyes kártyáknak és az akadályoknak köszönhetően hol nő, hol pedig csökken az életerőnk. A cél, hogy eljussunk a játék legelején kihúzott helyszínre, azaz a célba.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük