2021.10.15.

SzigetKÖZélet média

Idén is Szedd Magad a Kálnoki Levendulásban


Tavasszal több fejlesztés is megvalósult a néhány éve családi vállalkozásként elinduló Kálnoki Levendulásban. A fejlesztésekről és a közelgő kétnapos rendezvényről a házigazdával, Hegyi Tamással beszélgettünk.

– A tavaszi időszakban helyet kapott egy mobilgarázs a területen, aminek a beszerzését egy Leader pályázat tette lehetővé. Ez az épület nagyban megkönnyíti a levendula szárítását, hiszen ebben tudom biztosítani a megfelelő szellőzést, miközben napfénytől védett, meleg helyen tárolom a virágzatot, ezáltal a színét sem fakítja a Nap – magyarázta Hegyi Tamás.

A levendulás tulajdonosától megtudtuk, fejlesztették az áramrendszert, világítást is kiépítettek a területen, így többek között a levendula vásáron is megvalósítható lesz a terület éjszakai őrzése – az árusítók dolgát megkönnyítendő.


Jelenleg sorközművelés, kapálás folyt a területen, a levendulának most sok napsütésre van szüksége az esős idő után. Ahogy Tamás fogalmazott, a levendulának a zord tavaszi időjárás nem kedvezett, kicsit el van késve, a néhány bokor pár hete még vegetatív állapotban volt, nem akartak hajtani, ám a meleg, napos időjárásnak köszönhetően nemrégiben megindult a virágzás.

A vásár után tervezik szüretelni a gyógynövényt, valószínűleg július elején. A gazdálkodó úgy véli, a nemrégiben egy pályázat segítségével beszerzett aratógép tisztább, könnyebb betakarítást fog lehetővé tenni, hiszen a levendula virágzat nem érintkezik a földdel.


– Meglehetősen jól testreszabható a gép, ezért nagy reményeket fűzök a használatához, alig várom, hogy kipróbálhassam idén – részletezte Tamás.

Megtudtuk, hogy ebben az évben szeretnének levendulateát is készíteni, a levendulás sült teájuk pedig télen fog elkészülni. A termékeik kínálata egyre szélesedik, a Magyar Ízek Versenyén idén is díjat érdemeltek ki a gyógynövényből készült ínyencségeik: a levendulás szőlőzselé arany, míg a levendulás lilahagymalekvár ezüst minősítést kapott.

Tartalmas Levendula-napok 

A június 19 és 20 között megrendezésre kerülő IV. Szedd Magad Levendula Hétvége során az érdeklődőknek lehetőségük nyílik maguk számára levendulát szüretelni, emellett többféle programmal várják a látogatókat – többek között a fent említett Magyar Ízek Versenyének díjátadója is itt zajlik majd.

– A célunk egy olyan színvonalas Szedd Magad Hétvége megszervezése, amely a tartalmas időtöltést keresőknek nyújt nem mindennapi lehetőséget a levendula szüretelésre saját birtokunkon lévő, közel 15000 négyzetméternyi területen ültetett levendulásunkba. Örömmel adunk helyet, lehetőséget az egyedi, térségbeli kézműves termékeket készítőknek a bemutatkozásra, árusításra, ugyanis úgy gondolom, ezekben a – sokszor otthoni – manufaktúrákban szívvel-lélekkel igazi finomságok, különlegességek készülnek, s a helyi kistermelők megérdemlik, hogy többen is megismerjék a munkájukat – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatban Hegyi Tamás.


Hozzátette, mára ők is sokféle saját készítésű levendulás termékkel rendelkeznek, melyeket szintén szeretnének minél többekkel megismertetni, de a visszatérő régi árusok mellett új „vendégként” lesz mézeskalácsárus, kerámiás, de egy szigetközi mesekönyv is képviselteti magát.  

– Igyekszünk a gyermekeknek is a kedvében járni, nekik való programmal is készülünk, „Levendulásban jártam” címmel rajzversenyt szervezünk a kétnapos program alatt, amelynek során a legjobb rajzot készítők levendulás nyereményekkel gazdagodhatnak majd – zárta szavait a házigazda.

Megosztom: