KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Helyi érték lett a mosonmagyaróvári termálvíz

Fotó: Mosonmagyaróvár Retro Facebook oldal


A Mosonmagyaróvári Települési Értéktár Bizottság tegnap Ondré Péter javaslatára települési értéknek választotta a magyaróvári termálvizet.

Az előterjesztés szerint a termálvíz természeti értékként kiemelten fontos a városi turizmusfejlesztésben, egészségügyi szolgáltatások biztosításában és a helyi identitás erősítésében. A gyógyvízben rejlő ásványi anyagoknak köszönhetően a mosonmagyaróvári termálvizet Európa 5 legjobb hatású gyógyvizei között tartják számon. 

A gyógyvíz hasznosítását a mosonmagyaróvári Flexum Zrt. által üzemeltetett termálfürdő végzi napjainkban. A Társaság 1992-ben jött létre. A magánvállalat fő tevékenysége a fürdő és gyógyászat üzemeltetése, mely Mosonmagyaróvár szívében helyezkedik el 3,5 hektáron mintegy 2500 négyzetméter vízfelülettel. A fürdő meghatározó eleme a városnak, egyben egyik fő turisztikai vonzereje is a fogászati turizmus mellett.    

A fürdő gyógyvize elsősorban degeneratív jellegű csont és ízületi bántalmak esetén, idült, gyulladásos jellegű ízületi és izombetegségeknél (reumás betegségeknél) baleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelésére, nőgyógyászatban krónikus gyulladásos betegségek gyógyítására és gyermekek fogszuvasodásának megelőzése céljából alkalmazható.

A helyi értékek települési értéktárba történő felvételére bárki javaslatot tehet. A hazai javaslattevők a települési, tájegységi és megyei értéktárakba, míg a határon túli magyarok a Magyar Állandó Értekezlet szervezésében a külhoni magyarság értéktárába javasolhatnak értéket.

Emellett létezik ágazati értéktár is, amelyeket az ágazati minisztériumok kezelnek. Erre az alapra épül rá az „értékpiramis” következő szintje a kiemelkedő nemzeti értékeket összefogó magyar értéktár, amelybe a megyei-, ágazati- és külhoni értékek megrostálása után kerülhetnek be a legfontosabbak. A piramis csúcsát pedig a hungarikumok alkotják, amelyek a kiemelkedő nemzeti értékek közül kerülnek kiválasztásra és amelyek immáron nemzetközi szinten is képviselhetik hazánkat.

A fentebb már bemutatott törvényi szabályozás lehetővé teszi a települések számára, hogy települési értéktárat hozzanak létre. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata már 2013-ban rendelkezett erről. Az Értéktár Bizottság önkormányzati képviselőkkel illetve civil tagokkal működik, szakértői teendőit a Hansági Múzeum igazgatója látja el.

További cikkek
DunaszegEseményekKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Programajánló - Induljunk madárlesre a Szigetközben és a megye több pontján szeptember utolsó hétvégéjén! 

A hétvégén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, amihez a Magyar Madártani és…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük