2020.10.19.

SzigetKÖZélet média

Homokszórással foglalkozó cégnél dolgozik Richárd, aki tavaly hazaevezett Norvégiából


Tavaly ötezer kilométert kajakozott Varga Richárd: Norvégiából evezett haza Magyarországra több mint 130 nap alatt. Az embertelennek tűnő vállalás akkor nagy médiavisszhangot kapott: újságok írtak Richárdról, tévéstábok forgattak az útról. Megnéztük, jelenleg mivel foglalkozik a dunakiliti férfi.

A Dunakilitin élő Varga Richárd közel egy éve él újra Magyarországon. Ő volt az, aki 2019. május 24-én a norvégiai Ramberg strandról kajakkal indult haza az Endurance Mission Paddling Upstream projekt részeként. Több mint 5000 kilométert evezett, november 9-én ért partot. 

Richárd tizenkét évet élt Norvégiában, dolgozott többek között halfeldolgozóban, fogtechnikusként, végül főállású kajaktúra-vezető lett. A vízi sport sem volt idegen számára, fiatalként már evezett a Szigetközben (Norvégiában 2013-ban ült újra kajakba).


A koronavírus áthúzta a számításokat

Eltelt közel egy év, akkor Richárd őrültségnek tűnő vállalása nagy médiavisszhangot kapott. Megnéztük, most mit csinál a dunakiliti férfi. 

„Az elmúlt egy év hosszú volt és egyben rövid, sok minden történt  és valójában semmi!” – kezdte Richárd.

„Nagy terveim voltak, hogy beindítom a vállalkozásom, és hogy szervezek tengeri túrákat az Adriára, Norvégiába, de sajnos falakba ütköztem. Először is jelentkeztem egy vállalkozásindítási pályázatra, de beköszöntött a Covid-korszak és csúszott minden. Vállalkozói kölcsön sem jöhetett szóba, így minden felszerelést önerőből, családi és baráti segítséggel próbáltunk megoldani.  Sajnos a tengeri túrák is elmaradtak, egyszer sikerült eljutnom az Adriára, mielőtt lezárták a határokat. Nagyon nem kedvez nekem sem ez az év. Annak viszont örülök, hogy tavaly indultam útnak, mert ha idén kezdtem volna el, a legnagyobb nehézséget nem a nyirkos neoprén és nedves hálózsák okozta volna, hanem a vírus” – mesélte az elmúlt évéről Richárd. Hozzátette: tavasszal felújított egy rozoga kenut is.

„És persze kajakoztam is. Szerencse, hogy viszonylag sok vízi út van a Szigetközben, így nem unatkoztam. Általában nem szoktam”.


Felületet kezel

A turizmusra nem tehettem fel mindent, nem maradt más választás, ugyanazt csinálom, mint a többi hétköznapi ember: dolgozom, hogy a számlákat fizetni tudjam!” – fogalmazott Richárd.

„Egy homokszórással foglalkozó cégnél dolgozom, felületkezelést végzünk. Nagy váltás ez a fogtechnika, halfeldolgozó üzem és a tengeri kajaktúra vezetés után. Bár, ha ezeket sorba tesszük, mindegyik nagyban különbözik az előzőtől”.

Kajakkal ment le Fábryhoz

Idén januárban meghívást kapott a Fábry show-ba is, ahová stílusosan szeretett volna érkezni: leevezett Dunakilitiről.

„Egy élmény volt az öt napos túra, sátrazás a fagyos Duna-parton. Mondanom sem kell, nem sok emberrel találkoztam. Még a stáb sem jött ki a partra, mert fáztak!” – osztotta meg a férfi, akinek a kajakozás szerves része maradt az életének, az elmúlt időszakban volt olyan hét, amikor mindennap a vízen volt. 

Dunakilitiről egészen Budapestig evezett, hogy Fábry Sándorral beszélgessen.


Teljesítménytúrát szervezne

„Az augusztus 20-ai ünnepet egy speciális túrával ünnepeltem. A jól bevált Paddling Upstream módon feleveztem két nap alatt a Mosoni-Dunán, Vénektől hazáig, Dunakilitiig. A terv az volt, hogy egészen Rajkáig megyek, de rám sötétedett, a Feketeerdő-Dunakiliti szakaszt így is sötétben tettem meg.

A célom az volt ezzel a túrával, hogy felmérjem, mennyi idő alatt lehet teljesíteni a távot, mivel jövőre szeretnék szervezni egy Mosoni Upstream kajakos teljesítménytúrát. Szeptemberben pedig beneveztem a Rába Maratonra, ahol a mintegy 54 egységből sikerült a hatodik helyet megszereznem” – tudtuk meg. 


Sokan voltak a szigetközi vizeken

„Sajnos szinte csak a szezon végére sikerült beszerezni a minimális felszerelést, így a legutóbbi szezonban már nem sok hangsúlyt fektettem a reklámozásra. Főleg ismerősök és azok ismerősei jöttek kipróbálni a kajakjaimat. Jövőre bízok benne, hogy jobb lesz a helyzet, ha végre vége lesz ennek a koronavírusoshelyzetnek. Viszont úgy éreztem, hogy sokan, néha túl sokan is voltak a szigetközi vizeken” – zárta Richárd.

Megosztom: