KÖZéletSzigetKÖZélet

Hogyan segíthetünk a szárnyas vendégseregnek átvészelni a telet? – A Szigetköz különleges madárvilága IV. rész


A tél közeledtével leporolhatjuk a garázsban pihenő madáretetőket, és megtölthetjük őket élelemmel, hogy vendégül lássuk kis kerti barátainkat. Mit és hogyan érdemes az etetőbe helyezni? Többek között erről mesélt Győrig Előd, a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoportjának elnökségi tagja, aki elmondta, hogy az etetés mellett ugyanolyan fontos a madarak itatása is.

Győrig Előd, a MME Kisalföldi Csoportjának elnökségi tagja sorozatunk aktuális részében a téli madáretetésről mesélt hírportálunknak. 

“Az énekesmadarak esetében november végén el lehet kezdeni az etetést”– kezdte Előd, majd hozzátette, felmerül a kérdés, mennyire van létjogosultsága az etetésnek az enyhe, hómentes telek esetében, mint amilyenek a mostaniak. Hiszen az etetésnek haszna, értelme akkor van, ha a hófödte területeken nem tudnak a madarak élelem után kutatni, ugyanis ha nincs hó, a fák kérgéből, az avar alól még képesek összegyűjteni a rovarokat, hernyókat, illetve a szántóföldeken ott maradt terméseket, gyommagvakat.

Ne hagyjuk cserben őket!

Előd hangsúlyozta, ha egyszer úgy döntünk, hogy elkezdjük a madarakat etetni, akkor egész télen át folyamatosan biztosítanunk kell számukra az élelemforrást. Mivel ők odaszoknak hozzánk, megszokják, hogy táplálékot kapnak, s ha megszűnik a forrás, kérdéses, hogy el tudnak-e vonulni, vagy pedig elpusztulnak.

“Nem szabad cserbenhagyni a madarakat, akik számítanak ránk” – magyarázta.

Mivel etessünk?

A napraforgómag, akár a hántolatlan is tökéletes a madarak számára, akik kibontják azt. Érdekesség, hogy minden madárfaj máshogy bontja fel a magot: a cinkék elviszik, megfogják a lábukkal és feltörik a csőrükkel. A verebek, zöldikék, tengelicek, meggyvágók (a magevő madárfajok) szinte szotyiznak, könnyedén felnyitják a napraforgómagokat, a héj pedig visszakerül az etetőbe. A szajkók sokszor egészben lenyelik a „finomságot”. Ilyen tekintetben tehát a cinegék tekinthetők a „legtisztább” madaraknak, hiszen ők nem álldogálnak ott és ürítenek a madáretetőbe. Itt Előd felhívta a figyelmet arra, fontos, hogy tartsuk tisztán az etetőt! 

“Mivel vannak betegségek, melyek az ürülék útján terjednek, ezért időnként érdemes kicsit rendbe szedni az etetőt, eltávolítani róla a rászáradt ürüléket – mondta.

Kiváló táplálék még a kendermag, a köles, a nigermag és a muhar, de a dió és a mogyoró is. Az utóbbi csonthéjasokat érdemes kalapáccsal felnyitni, onnantól már ki tudják enni belőle az értékes részt a madarak. A disznóvágásokról maradt faggyú főleg a cinegék számára lehet remek eledel – sorolta az MME Kisalföldi Csoportjának elnökségi tagja.

Fontos, hogy sós, füstölt, pörkölt élelmet ne adjunk a madaraknak, csak természetes, natúr táplálékot. Főtt ételt is adhatunk: a cinegék és az újonnan áttelelő vörösbegyek, rigók kedvelik a zöldségeket.

Kukoricát is kínálhatunk, bár egész szemet csak a galambok, fácánok képesek lenyelni, de ledarálva már több madárfajnak is eleségül szolgálhat.

Gyümölcsök közül pedig az alma a rigók, vörösbegyek kedvelt eledele, ha télen megavasodik, megrohad az alma, ne a kukába dobjuk, hanem a bokor alá, így is segíthetünk az éhes madaraknak. Ha félbevágjuk, megspóroljuk a szárnyasoknak, hogy a héj felnyitásával kelljen bajlódniuk.

Vásárolhatunk még cinkegolyót az áruházakban, de házilag magunk is készíthetünk ún. „madárkalácsot”: felhevített sertészsírral, faggyúval keverjünk össze kölest, szotyit, egyéb magvakat – adott tippeket Előd.

Találékonyság és kézügyesség kérdése: a madáretető

Bármiből lehet etető, csak a képzelet és a kreativitás szab határt. A kimosott PET-palack ugyanolyan jó lehet, mint a tálcára helyezett élelem, egy a fontos: a madarak hozzáférjenek a táplálékhoz.

Előd ismertette lapunkkal az elterjedt etető típusokat. Az egyik legelterjedtebb konstrukció a dúcetető, aminek van egy teteje, alatta pedig egy lapos „tál” rész. Ezenkívül létezik még önetető, melynek előnye, hogy nagyobb mennyiségű mag tárolására képes, és maga adagolja őket. Ez a megoldás akkor lehet hasznos, ha nem a kertben, hanem messzebb etetünk, így nem kell naponta megnéznünk, kiürült-e a tároló. Egy másik szerkezet a rácsos függőetető.

A madárszakértő javasolja, hogy a házimacska elleni védekezés érdekében helyezzük vagy nagyon nyílt helyre az etetőt, ám ez nem a legcélszerűbb, ha lehet, keressünk olyan bokrot, örökzöldet, ami mellé kirakhatjuk az etetőt, így a madarak könnyen fedezékbe vonulhatnak, ha megjelenik a ház „őrzője”. 

Ők is szomjasak

Előd kiemelte, ne csak etessük a madarakat, hanem innivalóval is lássuk el őket, a fagyban ugyanis nincs ivóvizük, ezért érdemes itatót alkalmazni. Az egy másik kérdés, hogy milyen módon védekezhetünk a befagyás ellen, egyik megoldás lehet, hogy egy gyertyát helyezünk az itató alá, vagy pedig sűrűn cseréljük azt. Megtudtuk, érdemes az etető és itató mellé odút is kihelyezni, mert nagy valószínűséggel fognak benne költeni, fiókát nevelni a madarak, akik vendégeskednek nálunk, viszont ebbe ne helyezzünk élelmet, hagyjuk üresen, hogy berendezhessék maguknak.

A fagyok eltűntével zárjuk a büfét

Meddig lássuk el élelemmel a madárkákat?

Márciusig, illetve az időjárás függvényében addig, míg eltűnnek a fagyok, a hőmérséklet tartósan 0 fok fölött van. Előd elárulta, nem is szabad túl sokáig etetni, mert ha nem kerül energiába a madárnak az élelemszerzés, természetesen az etetőre fog járni, viszont a fiókáit is magokkal fogja táplálni, amikor azoknak kukacokra, hernyókra lenne szüksége, így pedig fejlődési rendellenességek léphetnek fel az utódoknál.

A madáretetés egy nagyszerű megfigyelési lehetőség is egyben, a természet közel enged magához, bejön egészen az ablakig. Aki szemfüles és türelmes, sok érdekes fajt fedezhet fel, az én etetőmben már 30 madárfajjal találkoztam – zárta szavait Győrig Előd.

További cikkek
DunaszegEseményekKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Programajánló - Induljunk madárlesre a Szigetközben és a megye több pontján szeptember utolsó hétvégéjén! 

A hétvégén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, amihez a Magyar Madártani és…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük