koronavírusKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Szenvedély(betegség) a koronavírus idején

A DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat idén csatlakozott a Száraz November kampányhoz.


A mosonmagyóvári DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat idén kapcsolódott a Kék Pont Alapítvány Száraz November kampányához, melynek középpontjában a „józanság a járvány idején” szlogen áll, és elsősorban azokat a kockázati ivókat célozza meg, akik heti több alkalommal visznek be szervezetükbe alkoholt, de fogyasztásuk még nem kontrollvesztett.

A DrogPont 1999 óta működik, szolgáltatásai közé tartozik a megelőző-felvilágosító szolgáltatás (elterelés), az önként segítséget kérők segítése, az iskolai és iskolán kívüli prevenció, az utcai lakótelepi szociális munka, valamint az idei évtől a rehabilitációs otthoni előgondozás a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonba. A segítő munkát jelenleg hárman látják el, Tóth Krisztina, Mihályi Enikő és Dobosné Zöld Ágnes.

Magyarországon a kábítószerrel való visszaélés szigorúan büntetendő bűncselekmény. Ha droghasználat miatt valaki ellen eljárás indul, és olyan kisebb súlyú jogsértésről beszélünk, mint csekély mennyiségű kábítószer fogyasztása vagy birtoklása, a büntetőeljárás lefolytatása helyett az elkövető választhatja az elterelést. Ez egy olyan megelőző – felvilágosító szolgáltatás, mely alatt a DrogPont munkatársai az addikció súlyosságához igazodva elkészítenek egy egyéni beavatkozási tervet, mely a hat hónapos tanácsadási folyamat alapját adja.

A Szolgálat működésében az idei év több szempontból is nagy változás volt. Egyrészt a problémás szerhasználók önkéntes jelentkezése nagyobb arányú volt, mint az elterelésen részt vevőké, mely egyrészt a vírushelyzetnek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a DrogPont idén előgondozói szerződést kötött a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonával. Az előgondozási folyamat célja, hogy segítsék a leálláshoz való hozzájutásba a klienst, támogassák a döntésének megerősítésében, információt nyújtsanak. 

A kialakult járványügyi intézkedéseket követve, a másik jelentős átalakulás az volt, hogy a tavaszi időszakban az online térbe költöztek az egyéni szintű tanácsadások. A konzultáció, az egyéni esetkezelés valamint a pszichológiai tanácsadás is Skype-on, Messengeren, emailben vagy telefonon zajlott. A foglalkozások ugyanúgy működtek, mint a személyes térben, az akadályokat a szerhasználatban érintettek gördülékenyen vették, életkortól függetlenül.  A pozitív visszajelzések hatására a DrogPont úgy döntött, hogy állandóvá teszi az internetes kommunikáció lehetőségét, ez a szolgáltatás heti két alkalommal érhető el a segítséget kérők számára. 

A Kék Pont Alapítvány öt évvel ezelőtt hozta létre a Száraz November kampányát, amely a mértékletes alkoholfogyasztást és a kontrollvesztett ivás kialakulásának megelőzését hangsúlyozza. A DrogPont munkatársai úgy gondolták, hogy az egyre növekvő karantén-depresszió megállítása érdekében idén ők is csatlakoznak a mozgalomhoz, nyomatékosítva az egyéni felelősséget a létrejött helyzetben.

„A Száraz November sikeres elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy feltérképezzük önmagunkat, megismerjük saját fogyasztási szokásainkat és figyelemmel kövessük sóvárgásainkat.” – mondta el megkeresésünkre Tóth Krisztina.

„A kezdeti motiváció átfordulhat egy sikertelen kampányba, de ilyenkor jusson eszünkbe, hogy a gondolati szintből már a megvalósítás felé való elindulás megtörtént, viszont érdemes megnézni, mi volt az oka a megtorpanásnak. Akik követnek minket Facebook oldalunkon, láthatták, hogy napi szinten jelentkeztünk alternatívákkal a november hónapra, mellyel különböző opciókat biztosítunk az unalmas és egyhangú órák szokásostól eltérő eltöltésére.”

Kérdés, segítségnyújtás esetén bárki bizalommal keresheti a szolgálatot az alábbi elérhetőségek egyikén:
DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat 
9200 Mosonmagyaróvár, Kormos ltp. 1-9. fsz. 7. 
Tel.: +36-96/566-132 
www.drogpont.hu
info@drogpont.hu
Skype: info@drogpont.hu, vagy DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat skype
Messenger: DrogPont Mosonmagyaróvár Facebook oldala

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük