KÖZéletSzigetKÖZélet

Hogyan éljünk és vásároljunk tudatosan – nem csak a Föld napján


A Föld napja alkalmából a világ országai mintegy 50 éve rendeznek figyelemfelkeltő programokat április 22-én, melyek elsődleges célja, hogy a Föld környezetének megóvása időről időre az érdeklődés középpontjába kerüljön. Az alapötlet egy egyetemista álmaként kezdődött, mára viszont egy olyan világmozgalommá nőtte ki magát, melynek nevében több mint tízezer szervezet dolgozik azon, hogy minden évben méltó módon, tettekkel ünnepeljük a Föld napját.

A Föld napja története

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató kezdeményezésére 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, mely rendkívül fontos globális változásokat eredményezett. Szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és rengeteg ember tért át az ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1989-ben Denis Hayes és barátai Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és ösztönzésképpen havonta küldtek hírlevelet a minden országába, hogy azok különféle akciókkal ünnepeljék a Föld napját április 22-én.

Magyarország 1990-ben az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz, amikor környezetvédők megalapították hazánkban a Föld Napja Alapítványt és a hírközpontot. A megmozdulás egyik legnagyobb előnye, hogy helyi kezdeményezésre, a helyi igényeket szem előtt tartva szerveződnek a sokszínű programok, legyen szó faültetésről, környezetvédelmi vetélkedőről, vagy akár falutakarításról, illetve rajzpályázatról. 

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

– így szól a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. A környezetünk védelme nem azzal kezdődik, hogy megakadályozzuk az őserdők irtását vagy csökkentsük az üvegházhatást, sokkal inkább apró cselekedetek összessége, amelyek együttes erővel megváltoztathatják a világot.

Lássuk hát, mit tehetünk minden nap természetünk megóvása érdekében.

– Vigyél magaddal bevásárlótáskát! Nagyon jó minőségű vászontáskákat lehet venni igazán olcsón és sokféle választékban, amivel nem csak pompásan kiegészítheted az aznapi szettedet, de az eldobható műanyag szatyroktól is megkíméled a környezetedet.

– Válts mosható szívószálra! A műanyag szívószálak használatát már évek óta szemforgatás követi, ezért sokan papír szívószálra váltottak, azonban ezek hátránya is ugyanaz, mint műanyag társuké: egyszerhasználatosak. A mosható, fémből készült szívószálak azonban olyan környezettudatos alternatívát ajánlanak, melyek tisztítása is végtelenül egyszerű.

– Használj újratölthető palackot! Az eldobható műanyag palackok iszonyatos mértékben pazarolják erőforrásainkat. Újratölthető palackokat ma már számtalan színben és méretben lehet találni, amelyek egyrészt egy szuper környezetkímélő megoldást jelentenek, másrészt a folyadékbeviteledet is könnyebben ellenőrizheted.

– Vegyél szódagépet! Ha a bubis vizet részesíted előnyben, viszont nem akarod terhelni a szelektív kukákat felesleges flakonokkal, a szódagép jelentheti számodra a tökéletes megoldást. Kissé költségesebb opció, mint az újratölthető palack, viszont hosszútávon mindenképpen megéri váltani.

– Tervezd meg a heti menüt! Ha előre összeállítod, hogy a héten mit fogsz főzni, azzal akár két metaforikus legyet is üthetsz egy csapásra a környezetvédelem nevében. Egyrészt ezzel tisztábban látod majd tényleges szükségleteidet és elkerülöd a felesleges vásárlást, másrészt figyelemmel kísérheted húsfogyasztásodat. Utóbbi elengedhetetlenül fontos, hiszen az ENSZ szerint a húsfogyasztás jelenleg az emberiség egyik legégetőbb problémája. (Bővebben a témáról a https://tudatosvasarlo.hu/husfogyasztas-kornyezeti-hatasai/ oldalon olvashattok.)

– Gyűjtsd a használt étolajat és add le az erre kijelölt helyeken! A használt olaj erősen környezetszennyező anyag, élővízbe kerülve súlyosan károsítja az élővilágot. Így nagyon lényeges, hogy a fáradt olajat ne öntsük a vécébe vagy a lefolyóba, hanem gyűjtsük össze, és adjuk le az erre kijelölt helyeken (ez lehet benzinkút, de már működnek külön erre a célra kihelyezett szelektív kukák is).

Sokak szerint egyetlen nap kevés ahhoz, hogy megváltsuk a világot, de a természetvédő eljárások elindítása egy olyan szemléletváltással kezdődik, ami egyetlen perc alatt megtörténhet. Ezután nincs másra szükség, mint a környezetre figyelő tudatos életmódra, hiszen mindenki egyénenként, de egy közösséget alkotva, kis változásokkal kezdve is hozzájárulhat ahhoz, hogy az ártalmas folyamatok lelassuljanak.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük