KisbodakKÖZéletSzigetKÖZélet

A kemény hidegek megviselik a méheket


Az elmúlt időszak télies időjárása nem kedvez sem nekünk, sem a természetnek: a tartós hideget, illetve a fagyokat a méhek is nehezen viselik. Varga Tamás Imre, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója nyilatkozott lapunknak a témában.

A kisbodaki Varga Tamás Imre méhész elmondta: bizakodva vágtak neki a télnek, mivel a méhcsaládok jó kondícióban voltak, megfelelő egészségügyi állapottal és élelemmel rendelkeztek, emellett szerencsére nem volt gond a kártevők elleni védekezéssel sem.

„Mindezek ellenére a betelelés mindig egy veszteséges folyamat: télen mindig fogy az állomány” – emelte ki Varga Tamás Imre, a Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója.

Mint mondta, nem tett jót a méheknek a február közepén megérkezett hideghullám, mivel az enyhe decemberi és januári időjárásnak köszönhetően a méhek már január környékén elkezdtek fiasítani. Ilyenkor a telelőfürt közepén 35 Celsius fokos hőmérsékletet kell tartaniuk, ezért ezek a kemény fagyok megviselték a méhcsaládokat, igazi erőpróbának számított. Olyannyira, hogy az enyhe, szinte fagymentes tél három hónapjánál (november-december-január) több veszteséget okozott ez az 1-2 hétig tartó fagy, de a zord időjárás márciusban sem kedvezett a méheknek. Jelentősebb a rovarok igénybevétele ilyen hidegekben, hiszen a 35 Celsius-fokot nem mindegy, hogy 5-10 fokos időjárásban, vagy -1– -10 fokos fagyban kell biztosítania a méheknek. 

„A fiasításnál a jelentős hideg azért is okoz károkat, mert a méhek annyira őrzik a jövőjüket, az új nemzedéket, hogy csak a megfelelő hőmérséklet biztosításával törődnek, ezért nem hagyják ott őket, hanem inkább képesek elszakadni az élelemtől, ezáltal éhen vesznek” – tudtuk meg a méhésztől.

Varga Tamás Imre elmondta, fontos ilyenkor még a méhek itatása, mert a fiasításhoz vízre is szükségük van. Ugyanakkor a hideg, szinte fagyos víztől a méhek lehűlnek. Ezért is vannak, akik melegvizes itatást alkalmaznak. Ugyanakkor ez nem mindenütt kivitelezhető, ilyen helyeken egy sötét hordót helyeznek ki, amelyet a Nap sugarai felmelegítenek és egy csapon keresztül egy deszkára csöpög a víz, amint tovább csurog, így van ideje megmelegedni és a méhek azt tudják felszívni.

A repce megúszta a telet, ez lesz az első növény, ahonnan tömegével nektárt hordanak, viszont még pár hét, mire a repce virágzásnak indul.

„Eső kellene a növényeknek, mert már most aszály van. A fűz virágzik jelenleg, amit látogatnak a méhek. 2021-es év 14. hetében több napon át is komoly fagyok voltak, ami a gyümölcsfák mellett az akác rügyeit is károsította, az előjelek rosszak, ismét egy nehéz év elé néznek a méhészek” – összegezte a szaktanácsadó. 

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük