KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Hatalmas siker a Malom Placcon


Vasárnap újra élettel telt meg a belváros szívében a patinás malom udvara. A Malom Placcon megrendezett termelői- és gasztrovásáron mindenki talált „fogára valót”: az ínyencek a Stílusos Vidéki Éttermiség jóvoltából belekóstolhattak a legjobb vidéki éttermek kínálatába, a borok és pálinkák szerelmesei sem maradtak szomjasan, de a hazai kézműves termelők kedvelői is megtömhették kosarukat minden jóval. A gyerkőcöket többek között édességshow, állatsimogató és lufihajtogatás várta. Az esemény háziasszonya Geszler Dorottya volt.

Nagy István agrárminiszter megnyitó beszédében kiemelte:

„A mai nap egy olyan egyedi rendezvény, amelynek célja, hogy tanuljunk, megismerjük azokat az új gasztronómiai csodákat, amelyeket híres magyar szakácsok, vendéglősök alkotnak. Valamint cél az is, hogy a magyar gazdák lehetőséghez jussanak, a kiváló kézműves termékeik közvetlenül odataláljanak a fogyasztóhoz. Az pedig már csak ráadás, hogy ez a találkozás egy fiatalos környezetben van, amely így egy igazán izgalmas és tartalommal teli közösségi térré válik.”

Hozzátette:

„Ennél jobb kezdeményezés nincs is! A magyar gasztronómia újjászületésének alapja a magyar kézműves termékek felhasználása, amely a 21. században az idegenforgalom új iránya is egyben. A magyar kézműves termékek meghódították az éttermeket, s ezzel együtt bennünket, fogyasztókat, vendégeket is.”

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke köszöntőjében kifejtette:

„Elsősorban vidéki, illetve olyan budapesti éttermek bevonásával működik a SVÉT gasztronómiai szegmensének működése, akik magasabb minőséget biztosítanak. A SVÉT éttermei kizárólag kiváló hazai nyersanyagokra építkeznek, amely a rendezvényeken desztináció szinten is megjelenik. Fontos még a hozzá illő borok kínálata, hiszen ezek is kiemelt szerepet kapnak az étkezéseknél.”

Házhoz jöttek a legfinomabb ízek

A magas színvonalú gasztronómiai ízélményekért a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesülete felelt, a legjobb vidéki éttermek közül jópáran képviseltették magukat az exkluzív eseményen. Akinek eddig nem volt alkalma ellátogatni olyan nívós éttermekbe, mint az Anyukám mondta vagy a 67Sigma, a Páskom Cottage, esetleg a Macok Bisztró, vagy A Séf és a Kertész, most belekóstolhatott az egyes vendéglátóhelyek sajátos hangulatába, ízvilágába. Olyan különlegességek is kerülhettek a tányérra, mint a mátrai vízibivalyból készült ételek vagy bükki sajt.

Számos hazai termelő is bemutatkozott portékájával a vásáron: Pannonhalmáról, Agárdról, Soltvadkertről, Nagykátáról, Kecskemétről, Győrből, Mosonmagyaróvárról, Máriakálnokról, de Nagymarosról is érkeztek termelők a vásárra, többek között méhészek termékeit, chilipaprikát, szörpöket, lekvárokat, kézműves szappanokat vásárolhattunk, de egy helyi mesekönyvvel is megismerkedhettek a látogatók.

Gyerkőcparadicsom

A kicsik sem unatkoztak, míg szüleik jól érezték magukat: Teofil, a bohóc szórakoztatta a gyermekeket, de kitelepült a FUTURA Kalanddoboza is. S ha ez még nem lenne elég, arcfestéssel, állatsimogatóval, lufihajtogatással várták a legifjabb látogatókat. A gyerekek számára minden bizonnyal a Csokigyáros édességosztó show volt az esemény egyik fénypontja, amikor mintegy hét kilogrammnyi mini finomság repült a levegőbe, s szó szerint édességeső hullott az égből.

Városnézés a Malom-ági Lajtáról

A város földrajzi adottságait kihasználva a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület jóvoltából lehetőség nyílt az érdeklődők számára, hogy kajakkal, kenuval is „bejárják” Mosonmagyaróvárt, felfedezzék a Malomági Lajta sokak számára eddig ismeretlen oldalát, szépségeit.

A kellemes zenei hangulatról MEGGIE (Horváth Margit), valamint Fazekas Csilla és Takács András gondoskodott.

A Malom Placc egy olyan izgalmas, nem mindennapi rendezvénynek adott otthont, amelyen kortól függetlenül bárki eltölthetett egy tartalmas vasárnapot, hiszen igazán sokszínű programokkal, magas színvonalú és széles étel- és italkínálattal várták az érdeklődőket, de nem maradt el a kulturális kikapcsolódás sem.

Fotók: Bánhegyi István

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük