GyőrladamérKÖZéletSzigetKÖZélet

Győrladaméri karatékák országokon átívelő sikerei

A győrladaméri Nagy Sándor Dojo Karateiskola karatékái számos versenyen kitűntek eredményeikkel az utóbbi időben. Böcskey Zsolt klubvezető mesterrel beszélgettünk az elmúlt időszak sikereiről. A karateiskola vezetője a kezdetekről és a harcművészet elméleti hátteréről is mesélt portálunknak.

Hivatalosan a helyi sportegyesület karate szakosztályaként üzemelnek, ám a karate inkább harcművészet mintsem sport – kezdte a beszélgetést Böcskey Zsolt karatemester, aki több mint tíz éve vezeti a Nagy Sándor Dojo Karateiskolát és több mint harminc éve karatézik. Mint mondja, az ún. budo karate irányzatát képviselik, e harcművészet kis százalékát teszi ki a verseny karate. Ugyan a laikusok és a nyilvánosság hajlamos a verseny alapján megítélni egy-egy karatés eredményeit, a karate magáról a harcos útjáról szól, amelynek során a saját szellemének a tökéletesség felé haladjon – tudtuk meg a karateoktatótól.

Független szellemiség, új irányzat

– Tizenegy éve, november 21-én tartottuk első edzésünket Győrladaméron, akkoriban több helyütt tartottam karateórákat, és szerettük volna központosítani az edzéseket, hogy egy helyen tudjunk nagyobb létszámban részt venni. A község itt, Győrladaméron állt a legjobban a karate mögé, hiszen amellett, hogy termet biztosított a részünkre, segített az iskolában toborozni és lehetőséget adott arra, hogy a bemutatókon a tanítványok reprezentálhassák a fejlődésüket – részletezte Böcskey Zsolt. Hangsúlyozta, hogy a település és a szponzorok segítsége elengedhetetlen volt a karateiskola megalakulása és fennmaradása szempontjából.

Mint megtudtuk, a karate szakosztály egy magyar karatemesterről, Nagy Sándorról kapta a nevét.

– A Svédországban élő magyar mester, Nagy Sándor a 70-es évektől népszerűsítette a karatét Svédországban, Magyarországon és a világ számos országában. 2011-ben bekövetkezett halálakor vette föl klubunk a mester nevét. Egy igencsak felvilágosult, széleslátókörű pannonhalmi, pázmándfalui és győri kötődésű karatemester volt. Egyfajta független szellemiséget képviselt, ami illik a karateiskolánkhoz, hiszen mi a karate egy újabb irányzatát, a kyokushin karatét képviseljük, ugyanakkor más karateiskolák számaiban is versenyezünk. A másik, ami nagyon szimpatikus Nagy Sándor személyiségében, hogy minden erejével azon volt: a mesternél jobbak legyenek a tanítványai – indokolta a névválasztást az oktató.

Japán gyökerek, nemzetközi sikerek

Az elmúlt több mint egy évtized után mára elmondhatják magukról, hogy az Alsó-Szigetköz legeredményesebb központjává fejlődtek, járnak ide Győrladamérról, a környező településekről, Dunaszegről, Győrzámolyról, Ásványráróról, de Győrből és Kunszigetről is. A szakosztályuk immár hatvan taggal büszkélkedhet, ősszel lelkes utánpótlás csapatot indítottak el, novemberben Németországban öt karatésuk sikeres mestervizsgát is tett.

A japán világszervezet az IKOKU (International Karate Organization Kyokushinkaikan Union) tagjaként működnek, tehát közvetlenül japán felügyelet alatt állnak, a japán gyökerek, kapcsolat ápolása nagyon fontos a győrladaméri karateiskola számára.

Az októberben, a Barcelona melletti Santa Susannában megrendezett XIII. IKO Kyokushinkaikan Union Európa-bajnokságon hat versenyzőjük indult utánpótlás kategóriában, összesen hat érmet szereztek. Bazsó Titanilla küzdelemben első, Nagy Hanna Mira küzdelemben első, formagyakorlatban harmadik, Gombos Luca küzdelemben második, Szabó Anna küzdelemben szintén második, Böcskey Emese formagyakorlatban harmadik lett. A kontinenstornán 17 ország több mint 300 versenyzője vett részt.

A németországi Baar-Ebenhausenben megrendezett Bavarian Open nemzetközi kyokushin full contact nemzetközi versenyen Nagy Dorka első, Gombos Luca második, Nagy Benedek harmadik helyezést ért el.

A Rakurai-kupa nemzetközi megmérettetésen, Répcelakon Nagy Benedek második lett az EKO szabályrendszerű küzdelemben.

A IBK Nemzetközi Kyokushin Karate Bajnokságon küzdelemben Bazsó Titanilla és Gombos Luca  második helyezést értek el, Magyar Botond harmadik lett, formagyakorlatban Böcskey Emese harmadik helyen végzett.

A klubvezető elárulta, hogy a novemberben, a lengyelországi Debicában megrendezett WKB KYOKUSHIN KARATE Európa-bajnokság volt az év legkeményebb megmérettetése, egyben záróversenye klubuk karatésainak, ahol 17 ország 670 versenyzője mérte össze tudását. Küzdelemben Tengelics Márk és Nagy Hanna Mira a dobogó legfelső fokára állhattak, formagyakorlatban Böcskey Emese harmadik helyezést ért el.

Extrém edzőtáborok

A karatésok igyekeznek mindig valami különleges edzőtábort szervezni. A koronavírus járvány idején, amikor korlátozottak voltak az edzési lehetőségek, úgy döntöttek, hogy egy balatoni gyalogtúrával teszik próbára az erejüket: az edzőterem bejáratától egészen Balatonudvariig gyalogosan tették meg az utat egy hét alatt. Tavaly pedig egy kerékpáros túra keretében tekertek le a Balatonra, majd a magyar tengert és a Kis-Balatont is körbebiciklizve tértek haza. Idén Horvátországban vettek részt egy tengerparti edzőtáborban, pihenéssel egybekötve.

Nagyratörő tervek, álmok

Bár a versenyszezon véget ért, a 2023-mas évre is akadnak bőven terveik, tennivalóik. Jövőre két edzőtábort szerveznek: júniusban a hagyományőrző edzőtáborukat tartják Visegrádon, júliusban pedig következik a Győrladamér-Balaton Gyalogtúra második kiadása, ezúttal az előzőtől eltérő útvonalon. Emellett két külföldi nemzetközi edzőtáborban is részt vesznek karatésaik a terveik szerint: júliusban Németországban, augusztusban pedig Romániában.

Böcskey Zsolt elmondta: a jövő évben szervezik meg Japánban a felnőtt világbajnokságot – ami négyévente kerül megrendezésre –, egy álmuk vált valóra azzal, hogy nevezhették két versenyzőjüket. Bazsó Titanilla felnőtt női és Fritz Ágnes senior női kategóriában indulnak a versenyen, április elején utaznak Japánba. A japán világbajnokságon kívül készülnek Európa-bajnokságra Hollandiába, illetve rangos nemzetközi karateversenyekre Romániába, Svájcba és Németországba egyaránt. Emellett az ezekre a küzdelmekre felkészítő hazai versenyek sorozatára is edzeniük kell, például a július 1-jén Szolnokon megrendezésre kerülő nyílt kyokushin világkupára.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük