KÖZéletKÖZkincsRajkaSzigetKÖZélet

Betlehemi szoboregyüttes textilragasztóból – Rajkától a Szent István Bazilikáig

A fővárosi Szent István Bazilikában megrendezett Betlehemi jászol kiállításon kapott helyet a rajkai Kiss Rita egyedi szoboregyüttese, ami egy különleges textilszobrászati eljárással készült, de a kézműves egyéb technikákat is alkalmazott a megalkotása közben. A huszonkilencedik alkalommal megrendezett tárlat január 8-ig látogatható, s a betlehemek sokféle formáját sorakoztatja fel.

A rajkai Kiss Rita kézműves autodidakta módon sajátított el különböző képzőművészeti technikákat, elsősorban szobrászkodik, de fest és mézeskalácsdíszeket is készít. Legutóbbi cikkünkben a nagy népszerűségnek örvendő rajkai mézeskalácsfaluról számoltunk be, amelynek Rita volt az ötletgazdája és az installáció jelentős részét is sajátkezűleg készítette.

A kézműves tíz-tizenegy különböző technikával dolgozik szívesen, egyik eljárást gyakran kombinálja a más technikákkal, ezáltal igazán egyedi alkotások születhetnek. Évente két-három alkalommal nevez a Cserhát Művész Kör pályázataira, de tagja az Országos Baba- és Mackókészítők Egyesületének is.

Rita hatodik alkalommal mérettette meg magát A Magyar Kézművességért Alapítvány  (AMKA) pályázatán, ahova egy saját készítésű betlehemmel nevezett.

Idén a Szent István Bazilika Lovagterme adott otthont a 29. Betlehemi Jászol Kiállításnak, ahova szakmai zsűri döntése alapján beválogatták Rita betlehemi szoboregyüttesét is. A rajkai kézműves megtisztelőnek tekinti a lehetőséget, mint mondja, számára nagy siker, hogy egy ilyen színvonalas helyen, sok más gyönyörű alkotás mellett tekinthető meg a munkája. A zsűri 121 pályázó közel 170 munkáját ítélte bemutatásra érdemesnek.

– Szent család című alkotásommal pályáztam, Mária, József és a kis Jézus mellett a három királyok és az istálló állatai kaptak helyet egy 70 x 60 centiméteres alapon. Saját kútfőből merítettem az ötletet, egyenként, kézzel készítettem a szobrokat és a kiegészítőket is – meséli Rita. – Az egyik legtöbb időt az istálló nádtetejének elkészítése igényelte, amit cirokseprűből gyártottam, három napon keresztül ragasztgattam egyesével a rövidre vágott szálakat – tette hozzá. A rajkai kézműves együttesében egyedi drótvázas szobrok szerepelnek, amelyeknek az alapja villanydrót, alufólia és maszkolószalag, ezt pedig egy holland textilragasztóval (Paverpol) fixálta, azzal dolgozta ki a figurák ruháit.

– Szeretem ezt a textilszobrászati eljárást, mert könnyen elsajátítható, ki lehet benne bontakozni, jóleső érzés vele dolgozni – részletezte Rita, aki foglalkozásokat is tart a témában, amelyeken megismerteti a résztvevőkkel az eljárás csínját-bínját. Mint megtudtuk, etechnika segítségével kül- és beltéri szobrok egyaránt készíthetők, az egy-két centis figuráktól egészen az életnagyságú szobrokig.

A betlehemi jászolokból álló kiállítás január nyolcadikáig tekinthető meg a budapesti Szent István Bazilika Lovagtermében.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük