KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

Dallos Kornél, az Outdoor Training System alapítója

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok. Ezekről a felnőtt játszóterekről, illetve futópályákról és kerékpárútvonalakról tájékoztat most bennünket két edző, Dallos Kornél és Ominger Zoltán. 

A nyári forróság, a 30 fokos hőség elmúltával, de még a hideg tél megérkezte előtt újra eljött az az időszak, amikor a legkellemesebben tudjuk eltölteni az időnket a szabadban. Ilyenkor megnő a sportolók száma is, akik az utóbbi években a futás, kutyasétáltatás és kirándulás mellett az egyre több helyen fellelhető kültéri edzőparkokat is szívesen választják.

Az utóbbi időkben a kisebb-nagyobb településeken szinte gombamód nőttek ki a földből a saját testsúlyos edzésre használható parkok különféle eszközökkel felszerelve. Ezek telepítése jó lehetőség az önkormányzatok számára a kihasználatlan területek benépesítésére. A koronavírus-járvány alatt pedig az edzőtermek bezárta miatt tovább nőtt a népszerűségük, hiszen sokaknak ezek a fitnessparkok jelentették az egyetlen lehetőséget a sportolásra.

A rendszeres szabadtéri mozgás út egy egészségesebb élet felé. Erősíti az immunrendszert, emeli az endorfin, valamint az adrenalin hormon szintjét, ami csökkenti a depressziós tünetek kialakulásának a kockázatát és egy pozitív függőséget eredményezhet

– szerepel az Outdoor Training System bemutatkozásában. 

Az 1991 óta létező, edzőkből, szakemberekből álló mosonmagyaróvári csapat rendszeresen szervez futó, illetve kerékpáros edzéseket, illetve olyan különleges alkalmakat és ingyenes összejöveteleket is, mint a Nishimura üstökös éjszakai örömfutás volt szeptember elején, amikor a nemrég felfedezett égitest megfigyelését kötötték össze sportolással a résztvevők.

Országúti kerékpározás tekintetében véleményem szerint kiváló adottságokkal rendelkezik a térség. Kerékpárúton biztonságosan elérhető Pozsony és Győr is. Mindkét túra körülbelül 80 kilométer hosszú oda-vissza. Autós forgalomtól szinte teljesen elzárva teljesíthető túrák ezek, szintkülönbség nélkül. Normál edzettségi szinttel tekerhető szakaszok, egyedül a széllel kell megküzdeni, ha éppen szemből fúj. Nagyon várjuk már a Dunakiliti erőműnél épülő kerékpáros híd átadását. Arrafelé is gyönyörű helyeken lehet tekerni. Ezáltal a Szigetköz és Csallóköz összeköttetésbe kerül

– meséli Dallos Kornél, az Outdoor Training System alapítója, a ROAD KSE edzője.

A futóedzésekhez pedig Mosonmagyaróváron két rekortán borítású pályát lehet igénybe venni. Az egyik az UFM Aréna mögött található, ez egy 400 méteres klasszikus atlétikai pálya. A másik pedig a Báger-tó körüli 1100 méteres kör. Mindegyik festői környezetet biztost a testmozgáshoz.

Terepfutásra is több lehetőség kínálkozik. A Rudolf ligetben van egy futókör, ami az edző javaslata szerint akár crossfit elemekkel is teljesíthető. A malomági Lajta partján pedig egy sétány húzódik végig a gyönyörű tájon. A Zsilip kört az UFM Arénától is sokan használják, ez egy körülbelül 3 kilométeres karika.

Ami pedig a kültéri fitness parkokat illeti, azokkal is jól áll Mosonmagyaróvár. Az Itatónál, a Báger-tó partján, a Wittmann Parkban is található egy-egy, valamint több játszótér mellett is épültek ilyen edzőparkok.

A kónyi edző, Ominger Zoltán négy éve foglalkozik saját testsúlyos edzéssel, amihez remek helyszínt biztosítanak a fitnessparkok. Győrben például az Arany János Általános Iskola melletti sportpályáknál található ilyen, ahol erősítés után kocogni is lehet egyet a közeli rekortán futópályán. Leggyakrabban viszont a csornai parkot használja erősítésre.

Csodálatos, hogy egyre több településen található egy vagy akár több kondipark, ezzel megadva a lehetőséget mindenkinek, hogy a friss levegőn sportolhasson! Sajnos az a tapasztalatom, hogy kisebb falvakban kevésbé használják ki az ott lakók ezeket a lehetőségeket. Győrben viszont elég nagy számban edzenek ilyen parkokban az emberek. Én jelenleg Csornára járok, ami egy elég nagy park. Sok szülő látogat ki a gyerekekkel is, amit nagyon élveznek és meglepően jól tudják használni az eszközöket a még egészen pici gyerekek is. Fantasztikus látni ahogy a kétéves kisgyerek megtartja a saját testsúlyát, mindenféle erőfeszítés nélkül. Úgy hiszem sok testi probléma megelőzhető lenne ha, időben elkezdenénk foglalkozni testünk egészségével, megfelelő testmozgással

– meséli az edző, aki súlycsökkentés miatt ismerkedett meg először a saját testsúlyos edzésformával, illetve a jógával, amikkel fél év alatt nagy sikereket ért el.

A kondiparkban saját testsúlyunkat használjuk különböző gyakorlatok, tartások elsajátítására. Megfelelő tudással és kitartással lenyűgöző eredményeket tudunk elérni, attól függően, hogy mi a célunk és mennyi időt fordítunk rá. Vannak egyszerű, viszonylag könnyen kivitelezhető gyakorlatok, nyújtások, amelyek máris pozitív hatással lesznek az egész testünkre. Fontos, hogy mindig legyen egy cél, amit szeretnénk elérni, és az edzés végén úgy érezzük, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá – fejtegeti a szakember.

Bátran merem  ajánlani mindenkinek, aki szeretne fogyni, erősödni, izmosodni, rugalmassá, fitté válni. Azt tapasztalom, hogy egyre többen vagyunk a parkban és szép, baráti kapcsolatok alakulnak ki. Vannak sajnos, akik viszonylag hamar feladják, nehéznek találják, csak mert nem a képességeiknek megfelelő szinten kezdenek bele. Az egész testünkre pozitív hatással van, de tudnunk kell nagy türelemmel, figyelemmel lépésről-lépésre haladni.

Hogy kitartóbbak legyünk, Ominger Zoltán egy egyszerű tanáccsal is segít nekünk. Elmondta, hogy sokáig küzdött az edzések után izomlázzal, amit a megfelelő bemelegítés és nyújtás oldott meg. Ezekre mindig fordítsunk elég időt! A jógában használt nyújtógyakorlatok például kiválóak egyben a testi és a mentális egészségünk fenntartására.

Ominger Zoltán szerint az egyik legfontosabb, hogy türelmesek és kitartók legyünk bármilyen edzésbe is fogunk.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük