A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája – 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda

2023. szeptember 8-án új csoportszobát avattak Dunaszegen, a Napközi Otthonos Óvoda kibővített részlegeként.  Dunaszeg Község Önkormányzata egy 100% intenzitású pályázattal bővíthette az intézményt. Az így elnyert 121.134.000 forint támogatási összegből egy új csoportszobával valamint kapcsolódó kiegészítő helyiségekkel (mosdók, tároló, iroda) bővült  az épület. 

Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar tanévnyitó

2023. szeptember 8-án tartotta a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar a 2023/24 tanév Tanévnyitóját, első Ünnepi Kari Tanácsülését.

Az ünnepi eseményen elsőként dr. Tóth Tamás dékán mondott köszöntő beszédet, aki beszámolt a 2023/24 tanév felvételi eredményeiről: a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karára felvett hallgatók létszáma összesen 43%-kal növekedett idén. Különösen az alapképzésnél (BSc) látható jelentős erősödés. Így a külföldi hallgatókkal együtt közel 300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a karon.

Prof. Dr. Palkovics László a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöke külön köszöntötte az első éves hallgatókat.

Dr. Nagy István agrárminiszter az agrárközösség felelősségére hívta fel a figyelmet, rámutatva hogy a 2023/24-es tanévben országosan 4082 egyetemi hallgatóval bővül az agrár- és élelmiszeripari család, melyből 276 fő a mosonmagyaróvári karhoz tartozik.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere a város és az egyetem szoros, összehangolt kapcsolatáról beszélt. Mint mondta: Az egyetem mindig a minőséget jelentette a városban, amely az almúlt 200 éves fennállása alatt három agrárminisztert is adott Magyarországnak.

A köszöntőket követően a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet épületkomplexumának emblematikus kulcsátadása következett a Széchenyi István Egyetem számára. A Magyar Királyi Tejkísérleti Állomást 1903-ban hozták létre Magyaróváron. Az Intézet székhelyéül a földművelésügyi kormányzat nem véletlenül választotta Magyaróvárt. Szerepet játszott ebben a döntésükben az a magas szintű szakmai-tudományos háttér, amelyet az akkor már közel száz éves múltra visszatekintő Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia jelentett, valamint az a tény, hogy a régi Magyarország észak-nyugati régiója volt a tejhasznosítású szarvasmarha hazai tenyésztésének egyik legjelentősebb központja.

Az Intézmény 120 éves történelme alatt Magyarország egyik legpatinásabb élelmiszeripari kutató-fejlesztő és szolgáltató intézete lett, amelynek célja a tejgazdaság, a tejtermelés, illetve a minőségi tejtermékek előállításának fejlesztése, valamint az élelmiszer-minőség és az élelmiszer-biztonság folyamatos erősítése, ellenőrzése.

Lickói út átadása Mecséren

Történelmi pillanatnak nevezte dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője a pénteken Mecséren átadott Lickói út felújítását. A közel 90 millió forint értékű beruházással kapcsolatban elmondta: minden olyan beruházás, amely Mecsér és a térség árvízvédelmét, fejlődését szolgálja sokkat többet ér, mint amennyit forintokban, számokban jelent.

Atlétikai pálya átadó Mosonmagyaróváron

Ünnepélyes keretek között és az ünnephez méltóan a „Három város” elnevezésű atlétikai verseny keretében tartották meg Mosonmagyaróvár új, professzionálisan minden igényt kielégítő atlétikai pálya avatóját.

Fotók: Bánhegyi István

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük