KÖZélet

Fontos film a témában: Lottóötössel érhet fel egy időben elkapott prosztatarák


Holnap, azaz szombaton délután 4 órától vetítik a Flesch Központ mozitermében Gecsei Ádám filmjét, amely a „Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról” címet kapta. A bemutatón részt vesz a film főszereplője, Molnár László, prosztatarák-túlélő, aktivista is.

Egyharmad

„A prosztatarák egyik leggyakoribb, ám az egyik legjobban szűrhető rosszindulatú daganat Magyarországon. Évente 4500 új esetet diagnosztizálnak, 1500-an ekkor pedig már gyógyíthatatlanok” – kezdte Gecsei Ádám, aki több éve foglalkozik a férfiegészség témájával. 2019-ben a Kisalföld megyei napilapnál kitalált egy kampányt, Fókuszban a férfiegészség címmel.

„Tíz részes cikksorozatban foglalkoztunk a prosztatarákkal, annak megelőzésével, a kórral való küzdelemmel. Illetve 160 olvasó és dolgozó PSA-szintjét mértük meg ingyenesen a Ments Manust Mozgalom segítségével” – fogalmazott.


Közösségi összefogás

A filmben gyakorlatilag egy párbeszédet láthatunk egy prosztatarák-túlélő, aktivista, Molnár László és egy sebész-urológus, a mosonmagyaróvári dr. Lacó László között.

„A filmet közösségi összefogással tudtuk megvalósítani, hiszen, aki részt vett benne, mindenki pro bono, azaz ellenszolgáltatás nélkül vállalta a feladatot. Winkler András operatőr, vágó, Máró Krisztián grafikus, Keszei L. András narrátor, Sidó Attila zenész vett részt a projektben, illetve Jörg Tibor ajánlotta fel hangstúdióját, ahol felvettük a narrációt” – emelte ki Ádám.


Fontos téma

„30 éves vagyok, többen meglehetősen furcsának találják, hogy miért foglalkozom ilyen komoly témával, mint egy daganatos megbetegedés. A családi érintettség mérvadó. Másrészről az egyik legjobban szűrhető daganattípus. Ha sikerül megszólítanom a velem egykorúakat, akkor 10 év múlva már nem lesz ciki urológushoz járni évente egyszer, vagyis a velem egykorúak amikor pont abba a korba érnek, amikor szűrésre kell járni, már a fejükben lesz ennek a miértje” – tudtuk meg Ádámtól.

PSA-mérés

A filmvetítésre a MentsManust Mozgalom, akik 2008 óta támogatói a férfiegészségnek, 50 ingyenes PSA-tesztet (a PSA-érték vérből történő meghatározása segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításában) ajánlottak fel. Erre előzetesen lehetett regisztrálni Ádámnál, ám mind az 50 hely betelt.


Fotók: Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük