KÖZélet

Magyarországot és Európát is elkápráztatja a győri Duó Estrellas légtorna csapat

Nemrég tértek haza az egy hónapos lisszaboni vendégszereplésükről de Molnár Petra és Ábrahám-Bakonyi Anett már fel is vette a szálat Győrben. Rendeszeresen fellépnek a lovas színházzal, illetve épp nyári táborokat tartanak gyerekeknek és felnőtteknek. A lisszaboni, világhírű cirkusz mellett pedig a szintén nagy hírnévnek örvendő Győri Balettel is együttműködnek.

Molnár Petrát és Ábrahám-Bakonyi Anettet immár tíz éve láthatják a győriek a város parkjaiban vagy épp a Radó-szigeten, fákra akasztott szilkekkel és karikával gyakorolni. A légtornász lányok 2013-ban kezdtek el együtt edzeni és ahogy Petra fogalmaz, akkoriban még nem gondolták, hogy mi mindent elérhetnek ezzel a csodálatos művészeti sporttal, bár álmaik és vágyaik voltak már akkor is bőven.

A legfontosabb szerintem az, hogy mindig gyakoroltunk, akkor is amikor nem voltak megfelelőek a körülmények. Például nem volt lehetőségünk teremben edzeni életünk második versenyére, így arra az Európa-bajnokságra a szabadban készültünk fel. Azóta kétszeres Európa és világbajnoki címet is szereztünk, illetve két országos aranyat nyertünk

– mondja Molnár Petra, aki abba is beavat, hogy a duó meglehetősen gyorsan, két év alatt „kiversenyezte magát”, amely időszak után inkább az új koreográfiákra koncentráltak és kezdték építgetni az előadó művészeti karrierjüket.

Petra 2015-ben Lisszabonban tanult az Erasmus ösztöndíjprogram keretében, amikor már a páros kezdte bontogatni a szárnyait, túl voltak néhány kisebb fellépésen Magyarországon és kezdtek érkezni hozzájuk a felkérések.

Lisszabonban találkoztam egy cirkusz menedzserrel, akinek meséltem magunkról. Ismerősök lettünk a Facebookon, de sosem keresett légtornászt az évek alatt. Tavaly viszont írt, hogy szeretné, ha fellépnénk a Kocka nevű produkciónkkal. Szuper érzés volt Lisszabonban szerepelni, bár volt már néhány külföldi munkánk korábban is, de azok rövidebb alkalmakra szóltak. Portugáliában egy egész hónapot töltöttünk, ami nagyon pörgősen telt, huszonhárom nap alatt harmincnégy fellépést csináltunk végig. Mindezt úgy, hogy Anettet kisfia is elkísérte. Nem mondom, hogy egyszerű feladat volt, de minden percét imádtuk. Volt olyan hétvége, amikor tízszer kellett előadnunk a Kockát, és ez idő alatt 35 000 ember látott minket. Elképesztően fáradtak voltunk, de boldogok is egyben. Az előadó csapat nemzetközi művészekből állt össze, Equadorból, Spanyolországból, Kazahsztánból, és Angliából is érkeztek artisták, jó érzés volt magyarként ott lenni közöttük és képviselni a hazánkat. Megtiszteltetés volt itt dolgozni

– meséli tovább a fiatal győri lány. 

Szintén hatalmas eredmény, hogy a Lisszabonban bemutatott kocka koreográfiájuk a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett cirkuszművészeti bajnokságon 1. helyezést ért el Freestyle, azaz különleges eszköz kategóriában. Furcsa érzés volta duónak 5 év versenymentes év után megmérettetnie magát, de az aranyérem feledtette velük a fáradtságos felkészülést. 

„Nagyon szeretjük a kockát, amin ebben a produkciónkban bemutatjuk az elemeket a levegőben, mert nagyon kreatív eszköz és rendkívül mutatós is. Jelenleg erre a munkánkra vagyok a legbüszkébb, mivel egy nagy múltú intézményben léphettünk fel Lisszabonban a Coliseu dos Recreios nevű helyen, ami színházaknak és nagy koncerteknek is otthont ad és már 1890 óta működik, már  rengeteg híres előadóművész megfordult itt. De nagy élmény a győri lovas színház History című előadásában is szerepelni, ahol rendszeresen láthat minket a közönség; illetve a Győri Balettel is többször dolgoztunk már együtt, legutóbb a fiú táncosoknak tanítottam meg egy silkes leforgást, amit a Peer Gynt című darabjuk elejére szántunk” – teszi hozzá az egyébként gyerekek és felnőttek oktatásával is foglalkozó légtornász.

A páros mindenkit szeretettel lát a foglalkozásain, amiket immár saját sportegyesületük keretében tartanak. Kicsiket és nagyokat egyaránt vonz ez a különleges sport, de elsősorban hölgyek érdeklődnek iránta, nem ritka hogy édesanyák a lányaikkal együtt próbálják ki.

Nagyon szuper baráti közösség alakul ki csoportjaikban, így nem csoda, hogy nyáron sem tartanak hosszabb szünetet, hanem táborokat szerveznek az érdeklődőknek. A két turnusos gyermektáboraik nemrég értek véget, mindegyik körben több mint 20 lányka jelentkezett hozzájuk, akik az oktatók szerint nagyon élvezték a foglalkozásokat. 

A napközis táborainkban nemcsak a légtornát tanítjuk nekik, hanem beviszünk más különböző mozgásformákat is, hogy minél változatosabban és izgalmasabban adjuk át a mozgás szeretetét a gyerkőcöknek. Idén a repertoárba került a balett, moderntánc, falmászás, parkour és akrobatika, valamint a néptánc is. Augusztusban pedig háromnapos intenzív mozgásos táborunkra várjuk a felnőtt jelentkezőket

– mondja Petra, aki bevallása szerint saját maga miatt nem szokott izgulni, sem fellépésekkor, sem pedig a tanórái alatt.

Akkor viszont rajta is erőt vesz az izgalom, ha egy tanítványát látja versenyezni. Ilyenkor amikor színpadra lép, iszonyatosan szorít, hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan azt ő szerette volna és minden rendben legyen biztonsági szempontból is.

A légtornához pedig nem elég hajlékonynak lenni, nagyon sok erő, illetve koordináció és koncentráció is kell hozzá. Nagyon összetett sportág, aki szeretné komolyabban űzni, például versenyekre járna, annak a szakértő szerint legalább két-három edzés szükséges egy héten, és legalább kétéves légtorna tapasztalat kell ahhoz, hogy biztonságosan és eredményesen állhasson színpadra. Molnár Petra és Ábrahám-Bakonyi Anett, azaz a Duo Estrellas szokott vállalni versenyfelkészítést is, az évek során többen is szép eredményekkel szerepeltek az országos bajnokságokon. Vannak olyanok, akik hobbiból járnak hozzájuk, de ők is elérik a saját kisebb céljaikat a sportágon belül. A lányok szerint bárki elkezdheti a légtornát tanulni kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül, mivel egy jól felépített szintrendszer alapján tanítanak.

Molnár Petra, aki jelenleg az egyesületük elnökeként és programszervező menedzsereként tevékenykedik, szeretne minél változatosabb mozgásos programokat elérhetővé tenni mások számára is, illetve készülőben van a duó első saját nagy műsora, aminek a premierje december elején lesz látható. Idén nyáron még az Ozora fesztiválon fognak előadni. 

Jelenleg szeretnénk az Estrellas Légtorna Egyesülettel terjeszkedni. A fellépések mellet szoktunk vállalni workshopokat is, amelyek általában arról szólnak, hogy egy bizonyos rendezvényre kitelepülünk, és az ott résztvevők kipróbálhatják a légtorna alapokat. Legutóbb ovis napon és iskolai programokon vettünk így részt. Szeretnénk ebből minél többet, illetve természetesen a fellépésekből sosem elég!

– emeli ki végül jövőbeli céljait a még mindig csak 28 éves légtornász.

Kemény, de káprázatos sport

Több mint öt éve volt, hogy először találkoztam Petráékkal, természetesen egy újságcikk miatt – meséli a cikk szerzője. Akkoriban tele volt velük az internet, hogy Győr fáiról és hídjairól lógnak le az eszközeikkel. Néhány edzésükön is részt vettem, először azért, hogy riportot készítsek róluk, aztán pedig már csak szórakozásból. Nagyon jó élmény volt, de egyben nagyon kemény is! Amikor látjuk a légtornászok könnyedségét, azért sejtjük, hogy ehhez rengeteg erőre van szükségük, de csak a saját bőrünkön megtapasztva tudjuk megérteni, mennyire nehéz is egy pörgő-forgó eszközön kapaszkodva kecsesen mozogni, akár méterekre a föld fölött. Nagy teljesítmény, hogy ezt két lány, szinte önszorgalomból, magától el tudta sajátítani úgy, hogy világbajnoki szintre emelték tudásukat!

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük