KÖZéletKunszigetSzigetKÖZélet

Bokrétaünnep Kunszigeten


Régi hagyomány éledt újra a mai napon Kunszigeten. Bokréta-ünnepre gyűlt össze a település lakossága, hogy megünnepeljék az új, Tündérkert Bölcsőde újabb kivitelezési szakaszába érkezett.

Mi is az a Bokrétaünnepség? Eredetileg akkor rendezték, amikor az épület tartószerkezete elkészült. Az ünnepség német munkások által honosodott meg hazánkban. A fizikai munkásokat és a kivitelezőket köszöntik ilyenkor. Jó tudni, hogy Kunszigeten őrzik, felelevenítik a hagyományokat, miközben ezzel a beruházással a falu jövőjébe fektetnek be.

Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében elmondta:

“A Kormány kiemelt szerepet tulajdonít a bölcsődék létesítésének. 2017-től követelmény, hogy minden olyan településen indítani kell bölcsődét, ahol legalább öt, három éven aluli gyermek családja igényt tart a szolgáltatásra, vagy a településen több mint negyven olyan kisgyermek él, aki még nem töltötte be a harmadik életévét.”

Kiemelte: “Cél, hogy a települések így élhetőbb környezetet teremtsenek a családoknak, és nem mellékes az sem, hogy helyben tartsák a fiatalokat. Szeretnénk elérni, hogy a családoknak ne kelljen dönteniük a gyermeknevelés és munkavállalás között, hiszen egyszerre megoldható a kettő.”

A képviselő emlékeztette a jelenlévőket: Kunsziget Önkormányzata 2010-ben megalapította a Kunszigeti Gyermekellátó Társulást, s létrehozta a Manóvár Családi Bölcsődét. Azonban már akkor tudták, hogy a hét főre tervezett intézmény kicsi lesz, sokkal nagyobb az igény az ellátásra. Az új, 24-28 férőhelyes bölcsőde építése idén februárban kezdődött el.

Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a most épülő beruházás már most kicsinek bizonyul, hiszen a Manóvár Bölcsődével és Tündérvár Óvodával együtt összesen 60, 3 év alatti kisgyermek elhelyezését oldják meg. Továbbá biztatta a település lakosságát, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Kunsziget tovább fejlődjön, s minél több család költözhessen a faluba.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Kunsziget az utóbbi két évben, valamint a közeljövőben közel 750 millió forint értékű beruházást valósít meg. 

“Olyan, soha nem látott fejlesztés történik megyénkben ebben az időszakban, hogy a bokréta-ünnepekre egyáltalán nem tudunk sort keríteni. Mindezekért nagyon nagy köszönet jár Magyarország kormányának. A beruházások között szerepel az iskola felújítása, egy új kerékpárút- kiépítése, iparterület-fejlesztés, útfelújítás, valamint egy sportpark átadása is” – mondta.

Az ünnepség végén közösen tűzték fel szalagokat a bölcsődések, óvodások a jelenlévő képviselőkkel, a kivitelezés munkatársai pedig méltó helyére emelték a bokrétafát.

Kunszigeten az elmúlt időszakban az alábbi fejlesztések valósultak meg:

-2018- iskolafelújítás, 86  millió forint támogatással

-Kunsziget-Öttevény kerékpárút építése, 97 millió forint támogatással

-Jelenleg zajlik az iparterület-fejlesztés 230 millió forintos támogatással

-2019 – útátadás a Vidékfejlesztési Program keretein belül

-2019 – sportpark átadása

-2020/2021 tervek szerint – Öttevény-Kunsziget közötti út felújításra 93 millió forintos elnyert támogatással

-Abda-Öttevény kerékpárút építés

Forrás: valasztokerulet.drnagyistvan.hu

Fotók: Bánhegyi István

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük