koronavírusKÖZéletSzigetKÖZélet

Az Autizmus Világnapján a mosonmagyaróvári Reménység Alapítvány online rendezi meg Kék Sétáját

A Reménység Autista és Autisztikus Sérültek Alapítványt 20 éve alapították szülők és pedagógusok.


A világon mindenhol április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, melynek elsődleges célja, hogy ezen a napon a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést és az elfogadást. Mosonmagyaróváron a Reménység Autista és Autisztikus Sérültek Alapítvány tizedik alkalommal rendezi meg a Kék Sétát ennek apropóján, a koronavírusra való tekintettel idén online formában. A szervezet elnöke, Cselovszki Katalin gyógypedagógus, évtizedek óta foglalkozik autista gyermekekkel, küldetésének tekinti a sérült gyerekek és fiatalok társadalmi beilleszkedésének segítését.

„A Reménység Alapítványt 2001-ben hozták létre autizmussal vagy autisztikus tünetekkel élő gyermekek szülei és a velük foglalkozó szakemberek Mosonmagyaróváron.” – kezdte a beszélgetést Katalin.

„Célkitűzésünk az oktatás, tanítás és fejlesztés segítése. Az autista gyermeket úgy kell elképzelni, mintha egy földönkívülit leraknánk Budapest legforgalmasabb részén. Nem ismeri a jeleket, ami körülveszi őket, nem érti az emberek beszédét, zavarják a fények és hangok, nem tudja, hogy aki közeledik felé, bántani akarja-e. A mi feladatunk az, hogy megtanítsuk neki a külvilágot.”

Az autizmus egy fejlődési zavar, amely megmarad az egész életút során, azonban sokféle tudományosan megalapozott fejlesztési mód létezik, amelyek segítik az érintettek kibontakozását. Megjelenési formái széles spektrumban jelentkezhetnek, a sérülés lehet egészen enyhe, de szélsőségesen súlyos is. Az autisztikus állapot főbb jellemzői közé soroljuk a szociális készségek fogyatékosságát, a rugalmasság és kreativitás terén tapasztalható merevséget, illetve a kommunikációs képességek korlátozottságát.

A Reménység Alapítvány a Rotary Club segítségével, az Önkormányzattal, a kistérségi szervezetekkel összefogva 2012-ben megnyithatta az Autista-Házat, ami ma ÉGSZÍNTÉR Fogyatékossággal Élők Nappali Intézménye néven működik.

„Az Éltes Mátyás Nevelési-Oktatási Központ iskolai csoportjaiban legfeljebb a tanköteles kor végéig maradhatnak a fiatalok.” – magyarázta Katalin.

„Fontos volt számunkra, hogy létrejöjjön egy olyan intézmény, ami a hétköznapokban támogatja a már nem tanköteles, állandó felügyeletet igénylő autizmussal élő fiatalokat.” 

Az alapítvány anyagi támogatással is segíti a krízishelyzetbe került családokat, különböző fejlesztő eszközök beszerzésével, élmények biztosításával pedig a Mosonmagyaróváron és a térségben élő – akár integrációban, akár szegregációban tanuló – autista gyerekeket. Az évek során anyagi-szakmai továbbképzéseken való részvételt is biztosítottak a szülőknek, nevelőknek, figyeltek a tehetség felkarolására is. 

Az Autizmus Világnapján a Reménység Alapítvány immáron 10 éve szervezi meg Kék Séta eseményét, – dr. Iváncsics János alpolgármester fővédnökségével – melynek nevében kék lufikkal és virágokkal vonulnak a városban szakemberek, szülők, támogatók, mindezzel felhívva a figyelmet az autizmussal élők szélesebb körű elfogadására. A járványügyi intézkedések értelmében az idei Kék Séta online formában lesz elérhető az alapítvány Facebook oldalán, ahova Katalinék mindenkit szeretettel várnak április 2-án.

Ha támogatni szeretnénk az alapítványt, azt a személyi jövedelemadónk1 százalékának felajánlásával is, és egyéni adományokkal is megtehetjük.
Számlaszám: 14100165-58178549-01000004
Adószám: 18972364-1-08

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük