EseményekKisbodakKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

A természet ünnepe lesz a Duna-nap Kisbodakon

A tavalyi rendezvényen is szép számban ünnepelték a Duna-napját. Fotó: Kisbodaki Vízi Kultúrház

Június 29-én ünnepeljük a Nemzetközi Duna-napot. Ez alkalommal, június 24-én családi barangolást szervez a Kisbodaki Vízi Kultúrház vízen és szárazföldön.

„Természetjárás a családdal, a barátokkal és a madarakkal erdőn-mezőn, vízen. Biztonságos nagy hajókkal, kenukkal, vezetett rövidtúrákkal! Bográcsozás, beszélgetés” – szerepel a kisbodaki Duna-nap meghívójában.

Az ingyenes programon – június 24-én- mindenkinek lehetősége lesz belekóstolni a vízitúrázás és a természetjárás világába. A találkozó délelőtt a kultúrháznál lesz, ahova minden korosztályt, kicsiket és nagyokat egyaránt várnak.

Még nem volt olyan, hogy valakinek ne találtunk volna a korának megfelelő elfoglaltságot a Duna-parton. Ez most sem lesz másként. Mindenki jól érezheti nálunk magát és kipróbálhatja a vízitúrázást is, amihez semmire nem lesz szüksége, csak a jókedvére és kalandvágyára. Persze akinek van saját felszerelése, az hozza magával nyugodtan. Egy olyan programot szervezünk, ahol szeretnénk megismertetni és megszerettetni a Szigetköz csodáit a látogatókkal. Nem csak a helyieknek és a környéken lakóknak szól a meghívás, minden résztvevőnek örülünk, akik aztán magukkal viszik a gyönyörű táj hírét az ország más pontjaira is

– kezdi Klemencz Henrik, a Kisbodaki Vízi Kultúrház szakmai vezetője.

A kilátogatók az egész napos program során különféle vízitúrákon vehetnek részt, amelyek között szerepelnek rövidebb, nagyjából 50 perces vízitúra kóstolók és nagyobb, akár kétórás kalandok is. Tapasztalt túravezetők segítségével fedezhetik fel a zeg-zugos ágakat, tavakat, és élvezhetik a vízi élményeket, biztonságos családi csónakokkal és kisebb túrakenukkal egyaránt.

Természetesen nemcsak vízen, de a szárazföldön is érdemes körülnézni Kisbodakon, amely tökéletes helyszínt biztosít a part-menti sétáknak és könnyed túráknak, de a faluban is nyugodtan tegyünk egy kört a kedves házak között, vagy akár csak lazuljunk egyet a parton a hullámok csobogását hallgatva.

A kisbodakiakról már több cikkünkben is megírtuk, hogy szívesen mesélnek településük történetéről, így biztosan ezen alkalommal is jó beszélgetőtársakra lehet majd találni a faluban.

A kirándulások mellett pedig érdekes előadásokat is hallgathatnak majd az érdeklődők, egyrészt a Szigetköz múltjáról és jelenéről, másrészt a tájegység élővilágáról, a madaraira fektetve a hangsúlyt.

Az ebéd is igazán autentikus lesz, hiszen a helyi ízeket kóstolhatjuk majd meg.

„Ez fantasztikus lehetőség arra, hogy felfedezd a Szigetköz gyönyörű vízivilágát és természeti csodáit, ráadásul most teljesen ingyen. Kóstold meg a vízitúrát! Gyere el családoddal vagy barátaiddal, és töltsetek el egy felejthetetlen napot a természet ölelésében. Ez a nap ugyanis kizárólag a környezetünkről szól. Nem szervezünk semmi más programot, csak olyanokat, amik közelebb visznek minket a természethez és annak kincseihez. Remélem, hogy az itt átélt élmények hatására egyre többen szeretnek majd bele a szigetközi tájba és élővilágba és visszajáró vendégei lesznek a környéknek” – folytatja a vízitúrázást és természetjárást népszerűsítő esemény főszervezője.

A június 24-i, szombati Duna-nap (mivel a Nemzetközi Duna-nap, azaz június 29. idén hétköznapra esik) ingyenes, viszont a szervezők kérik, hogy részvételi szándékunkat előre jelezzük a főszervező Kultúrház honlapján, ahol időpontokat is találunk az egyes programokhoz.

A részletes programleírás hamarosan elérhető lesz a Kisbodaki Vízi Kultúrház Facebook-oldalán és a vizikulturhaz.kisbodak.hu oldalon is.

Az esemény szervezői a Kisbodaki Vízi Kultúrház és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség, fő támogatói pedig Magyar Vízitúra Szövetség és az Aktív Magyarország program.

A vidéki élet szépségei – a helyi kezdeményezések

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lehetőségek a nagyvárosokban vannak és Budapesten bezzeg mennyi programot találhatunk, valahogy ezek mégsem érnek fel egy-egy helyi kezdeményezéssel – vélekedik a szerző.

Igazság szerint Budapesten úgy mennek el mellettem a programok, hogy a legtöbbről nem is tudok, pedig egymás melletti tereken, utcákban, épületekben napi százféle lehetőség vár. Ezeket mind észben tartani is nehéz, nem még választani közülük.

Viszont ha otthon, Győr környékén vagy a szigetközi falvakban szerveznek valamit, akár egy falunapot, akár egy halfesztivált vagy vízitúrákat, az igazi eseménynek számít az itt élők számára, olyan programnak, amire készülünk, várjuk a napját, kinézzük, hogy hány órára érdemes kimenni és kiket hívjunk még el rá. Ilyenkor lépten-nyomon ismerősökbe botlunk, azt esszük, amit a szomszédunk főzött és arról beszélgetünk, kinek hogy szolgál az egészsége. Miközben nem kell attól tartani, hogy elveszítjük a gyereket, a kutyát, a táskánkat, mert itt nem csak mi figyelünk rájuk, hanem még számos ismerős szempár, akik ugyanúgy színükön viselik a jólétüket, mint mi magunk.

Persze szuper dolog, hogy a nagyvárosokban bármikor részt vehetünk egy kiállításon vagy egy buliban, ehetünk egzotikus ételeket is, akár az éjszaka közepén házhoz rendelve. De ilyen alkalmakkor még sosem éreztem ugyanazt a hangulatot, mint mondjuk egy vámosszabadi Színnel-Lélekkel Futóversenyen vagy egy kisbajcsi falunapon, ahol gyerekkoromban még én is szerepeltem, amikor még ügyesnek hittem magam a modern táncban.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük