KÖZbensőSzigetKÖZélet

Stresszcsökkentés a nyári szünetben – Hogy álljunk neki?

A tanév feszített tempója miatt nyár elején már erősen érezhető gyermekeink kimerültsége és emelkedett stresszintje. Hasonló a helyzet a szülői oldalon is. A nyári szünettel együtt járó nagyobb szabadság már önmagában is hasznos a nyugodtabb mindennapok szempontjából. Tudatos hozzáállással azonban még nagyobb fejlődést érhetünk el ezen a területen. Hogy csináljuk? Erre hoz most pár példát Valentin-Gyurics Nikoletta, coach mediátor legújabb cikkében.

Lazítsunk az elvárásokon és szabályokon!

A nyár a pihenés időszaka. Ez nem azt jelenti, hogy június közepétől azonnal szüntessünk meg minden eddigi szabályt. Továbbra is fontos, hogy legyen a napnak kerete, csemeténknek pedig feladatai! Ügyeljünk viszont arra, hogy ne akarjuk minden percet beosztani! Ha lehet, búcsúzzunk el egy időre a tanulástól! Még ha pótvizsgára kell készülni, akkor is jár most a pihenő. Fontos, hogy a nyári hónapok a töltődésről szóljanak, nekünk szülőknek is. Legyünk ebben tudatosak!

Töltsünk minél több időt a szabadban!

Bármennyire is törekszünk rá, tanév közben, főleg a hétköznapok során nehéz időt szakítani a természetben való töltődésre. Használjuk ki a nyarat erre is! A friss levegő és a napsütés bizonyítottan jót tesz a hangulatunknak és segít megalapozni a nyugodt, stresszmentes életet. Váltogassuk bátran a szabadtéri programokat! Mehetünk együtt a játszótérre, túrázhatunk vagy akár egy közeli vízparton is eltölthetünk pár kellemes órát.

Mozogjunk, amennyit csak lehet!

A testmozgás az egyik legjobb módszer a felhalmozódott stressz leküzdésére. Ráadásul bőven találunk a lelkiállapotunknak vagy épp az aktuális időjárásnak megfelelőt. Válasszunk családi programnak egy kora esti biciklizést, menjünk úszni vagy szokjunk rá a napindító jógára! Most van idő kísérletezni is, éljünk a lehetőséggel!

Legyünk azokkal, akiket szeretünk!

A társas kapcsolataink ápolása, a barátainkkal, családtagjainkkal együtt töltött minőségi idő is a segítségünkre van akkor, ha szeretnénk megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől. Használjuk ki a jó időt, a hosszabb nappalokat, és keressük a lehetőséget a közös programokra! Nyáron könnyebben kötünk új barátságokat, legyünk nyitottak erre is!

Tanuljunk meg relaxálni!

A nyári időszak kedvez az új készségek elsajátításának. (Főleg, ha megfogadva a tanácsomat, az iskolai tananyaggal most nem foglalkozunk.) Ha van lehetőségünk tanuljunk stresszlevezető módszereket: relaxációt, tudatos jelenlétet, vizualizációs technikákat! Ha nyáron elkezdjük, akkor a tanév kezdetére már annyira beépülnek a mindennapokba, hogy természetes lesz a használatuk nem csak a kialakult stressz kezelésére, hanem annak megelőzésére is.

A fenti pontok mindegyike olyan, amit akár közösen a családdal, akár egyénileg meg tudunk valósítani. Ezek mellett a technikák mellett még számtalan lehetőségünk van a stressz kezelésére. Bátran próbálgassuk őket, és válasszuk ki azokat, amelyeket a legszívesebben használunk!

Nyugodt nyarat kívánok!

Valentin-Gyurics Nikoletta
coach és mediátor

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A világ legnevesebb egyetemeire készül a mosonmagyaróvári Kondor Balázs

A Floris TV legújabb adásának vendége a mosonmagyaróvári Kondor Balázs volt, aki nemrégiben…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük