KÖZéletSzigetKÖZélet

A Szigetköz valós és belső tájai a galéria falain


Október 2-án, pénteken megnyílt Varga György Időtlenség című kétgalériás kiállítása a Flesch Központban. A szigetközi ihletésű festményeket október 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében arra utalt, ahogyan a folyó két ága között kibontakozik egy csodálatos világ, úgy a két galériában is hasonló történik a festmények által.

Péntek délután széles közönség előtt megnyitották a Szigetköz festője, Varga György kiállítását, amelynek a Flesch Központ két galériája ad otthont. Az egyik teremben a festő hagyományos Szigetköz-ábrázolásai, olajképei, akvarelljei kaptak helyet, a másik teremben az absztraktabb, modern vonulat kapott helyet.

A maszk sem rettentett el sokakat, nagy érdeklődésre tartott számot a kiállítás.


Varga György nemrégiben Dunaszigetre költözött, úgy látszik, végül nem tudott nemet mondani a tájegység hívó szavának. Korábbi festményein a Szigetköz formái, köztük a Cikolai- ágrendszer, a Zátonyi-Duna varázslatos világa is megelevenedik. Újabb keletkezésű képein merészebb, elvontabb formanyelvet használ, ám ezeken a festményeken is fel-felsejlenek a Szigetköz impressziói. Mint mondta, „ahogyan a táj is folyton újjászületik, úgy a művésznek is meg kell újulnia”.

„Az ember városi embernek születik, majd szigetközivé válik”

Dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés elnöke, egyben a Szigetköz Natúrpark elnöke a festő életművének méltatása során György művészeti munkássága mellett kitért a közösségi szerepvállalására és emberségességére is.

Mint mondta, ahogyan a folyó két ága között kibontakozik egy csodálatos világ, úgy bomlanak ki ezek a képek is a két teremben, majd a nézőben a képeket szemlélve. Ahogy többen vagyunk ezzel így, ő is született mosonmagyaróváriként a Szigetköz szerelmesévé vált, és ahogyan az ember bejárja e vidéket, mindenkinek megszületik a saját Szigetköze, attól függően, belőle milyen impressziókat vált ki a tájegység – fogalmazott az alelnök.

Dr. Pető Péter és Böröndi Lajos méltatták Varga György művészeti érdemeit a megnyitón.


Varga György képeinek hagyományos darabjai dr. Pető Péter szemében a nosztalgikus múltat jelképezik, amelyet visszaálmodunk, míg mások a jelenünk időtlenségét, az absztraktabb festmények pedig a Szigetköz impulzív jövőjét szimbolizálják, azt, hogy képes újra és újra megújulni a táj – s benne az ember is.

A natúrpark elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani időkben a fizikai egészség mellett egyaránt fontos az embernek a mentális egészségére is koncentrálnia, kulturális táplálékot is magához vennie. 

Ahogy megtudtuk, a festő és a natúrpark együttműködése nyomán a térség településein jövő évben egy vándorkiállítás indulhat útnak.

Képek, amelyek nem létezhetnek egymás nélkül

Böröndi Lajos költő megnyitó beszédében Varga Györgynek ajánlott versét olvasta fel, amely legújabb kötetében is helyet kapott. Gyűjteményes tárlatként mutatta be a kiállítást, s a festő barátjaként nemcsak a műveit, hanem személyiségét is méltatta. Úgy fogalmazott, a két galéria és a bennük látható képek (a hagyományos és az absztrakt irány) mint két lepkeszárny, vagy a tüdő két része állnak egymás mellett, amelyek összetartoznak, az egyik nincs meg a másik nélkül.

A megnyitón a Mandala Trió, Cséfalvay Dóra, Tóth Adél Márta, Varga Lili Róza léptek fel, felkészítő tanáruk a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Payer Hajnalka.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük