KÖZéletSzigetKÖZélet

A Szigetköz Vadásztársaság 16 ezer hektáron látja el a vadetetési feladatokat

Korcz Miksa, a Szigetköz Vadásztérsaság elnöke a társadalmi munkát végzők által épített magasles mellett.


A szigetközi vadállomány téli ellátását a Szigetköz Vadásztársaság végzi mintegy 16 ezer hektár területen. A novembertől márciusig tartó intenzív vadetetési feladatokat öt vadőr látja el annak érdekében, hogy megteremtsék az állatok optimális életfeltételeit és megőrizzék a vadak jó kondícióját.

A Szigetköz Vadásztársaság 1946-ban jött létre, a jelenleg 66 tagot számláló szervezet elnöki tisztségét Korcz Miksa tölti be immár három éve. Mint megtudtuk, a társaságba mindenekelőtt azok léphetnek be, akik legalább két év társadalmi munkával hozzájárultak annak működéséhez, elsősorban vadvédelmi kerítések és magaslesek építésével. Miksa portálunkkal megosztotta, hogy egyesületük tevékenységi körébe tartozik többek között a vadkárelhárítás, a vadak állományszabályozása és a dúvadak gyérítése, valamint a vadon élő állatok egész éves etetése.

„A téli vadetetés időszaka nagyjából 100-120 napig tart, amikor a kihelyezett etetőket folyamatosan figyelemmel kísérjük, és hetente többször feltöltjük.” – magyarázta Miksa.

„Ebben a néhány hónapban a lédús és szemestakarmányt nem csak az őzek etetőibe helyezzük el, hanem az apróvadak, továbbá a vaddisznók, szarvasok ellátására is különös figyelmet fordítunk.”

Az egész éves etetésre közel négymillió forintot költenek, a takarmányt egyrészt megvásárolják, másrészt kitermelik maguknak, hangsúlyozta Miksa.

„A vadak ellátását, a vadőrök fizetését, illetve a vadásztársaságunk általános működését nem állami vagy pályázaton elnyert pénzekből, hanem a trófeás vadak elejtéséből és az eladott vadhús árából keletkezett jövedelemből finanszírozzuk.” – tette hozzá az elnök.

A Vadásztársaság 2013-ban kiépített az 1-es főút kimlei szakaszán egy prizmás vadriasztó rendszert, melynek lényege, hogy a közutat szegélyező szélességjelző oszlopokra megfelelő távolságonként vadriasztó prizmát tesznek. A közlekedő gépjárművek fényszórójának fényét a prizmát fedő fényvisszaverő fólia három irányba szórja, eltérítve ezzel a közút felé tartó nagyvadat mozgási irányától. A prizmák felszerelése óta ezen az útszakaszon lényeges kevesebb vadütközés történt.

Miksa ezenfelül kiemelte, hogy a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott területeken valós a kockázat, ezért fontos, hogy az arra közlekedő autósok vegyék komolyan a figyelmeztetést egy esetleges baleset elkerülése érdekében.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük