KÖZéletSzigetKÖZélet

A nagypapa írt, a fia rajzolt, a menye festett és illusztrált: a mosonmagyaróvári család közösen alkotott mesekönyvet


A mosonmagyaróvári Horváth Áron feleségével, Molnár Nikolettával és édesapjával, Horváth Ferenccel nagy fába vágta a fejszéjét: mesekönyvet adnak ki. Ferenc írta a történet alapjául szolgáló négysoros versecskéket, Áron készített hozzá karakterrajzokat, míg Nikoletta festette ezeket és állította össze a kötetet. 

Családi ötlet – így foglalták össze az alkotók az Apróság Könyvek sorozat első kötetét, amelyet ezer példányban, saját költségen adnak ki. 

„Az első kiadásban negyven rövid, állatokról szóló vers és rajz található, melyek könnyen megjegyezhetőek a gyermekek számára és mindemellett új dolgokat is tanít nekik. A hozzá tartozó színező nem csak képeket, de kérdéseket is tartalmaz, melyeket a szülővel közösen könnyen megválaszolhatnak a versek alapján vagy saját véleményük szerint” – olvasható a mesekönyv ajánlójában.

„Apósom nagyon sok négysoros verseket írt állatokról, járművekről, évszakokról, gyümölcsökről, zöldségekről, amit örömmel olvasott az egész család” – kezdte Niki.

Áron hozzátette, hogy a könyv ötlete onnan jött, hogy Ferenc, az édesapja a történeteket elsősorban az unokáinak írta. „Megkért minket, hogy illusztráljuk ezeket a versecskéket. Először két példány készült két unokának, s az ismerősöknek is annyira tetszett, hogy négy év után úgy döntöttünk, megpróbáljuk szélesebb körben is megosztani a gyerekekkel” – tudtuk meg Árontól. 

A nyolcvannégy oldalas Apróság Könyvek első kiadásában a ház körüli állatokkal ismerkedhetnek meg a kis olvasók: 40 vicces, elgondolkodtató négysoros versecske csal mosolyt a vicces, bolondos illusztrációkkal a gyerekek arcára. 

„Apósom nyolcvan állatos verset írt, hol viccesen, hol tanító jellegűen. Ezt két részre osztottuk, az első könyvben a ház körüli állatok kapnak helyet, míg a másodikban, amellyel lassan végzünk, az állatkerti állatok lesznek megtalálhatók. A harmadik köteten is dolgozunk gőzerővel, ott különböző járművek lesznek majd” – emelte ki Nikoletta. 

Az első könyvhöz tartozik egy színező is, ami nem csak képeket, hanem gyerekeknek szánt fejtörőket, kérdéseket tartalmaznak. Áron elmondta, szerettek volna úgy kijönni a művel, hogy ahhoz egy kiegészítő terméket is árulnak. Mint megtudtuk, készül az Apróságok sorozathoz kártya is, ami kiegészítik egymást a kötetekkel.

Nikoletta elmondta, a mostani koronavírus járvány miatt sem gondolták úgy, hogy ne adják ki idén a könyvet: „Azt vettem észre anyaként, hogy nagy az aktivitás a gyerekes, gyerekjátékos, gyerekkönyves csoportokban, s sokan online szerzik be az ajándékokat is. Úgy gondoltuk, ez akár még előnyünkre is válhat, ha karácsony előtt jövünk ki az Apróság Könyvvel”.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük