KimleKÖZéletSzigetKÖZélet

A nagymama konyhájának ízei minőségi alapanyagokból


A Bertalan család apraja-nagyja egy kimlei kisüzemben készíti a finom és egészséges ételeket: a különböző száraztésztákat és aszalványokat. A Fitness Tészta Bt.-nél a tömeggyártás helyett a friss, helyi, megbízható forrásból származó alapanyagok felhasználására koncentrálnak, sem tartósítószer, sem adalékanyag nem kerül a tésztákba és az aszalványokba. Termékeiket 2021-ben, a Lajta Kamra Zenés Pikniken a szélesebb közönség is megismerhette.

Friss alapanyagokból készül, helyi fogyasztásra szánják

Manapság egyre inkább figyelünk arra, hogy amit eszünk, az finom és egyben minőségi, egészséges is legyen.

Bertalan Árpád, a Fitness Tészta Bt. vezetője is hasonlóan vélekedett, majd gondolt egyet és belefogott a finom, egészséges száraztészták gyártásába családi vállalkozás formájában, helyi alapanyagokból. Emellett aszalással is foglalkoznak, saját gyümölcseikből, szezonális jelleggel készítenek aszalt meggyet, almát és sárgabarackot.

„Manapság nem egyszerű jó minőségű élelmiszert az asztalra tenni. Vannak trendek, meggyőződések, szokások, amelyek alapján válogatunk, ugyanakkor nem egyszerű eligazodni a szebbnél szebb csomagolt áruk között. De mit rejt valójában a csomagolás?” – teszi fel a kérdést Bertalan Árpád.

Családi manufaktúra minimalizált ökolábnyommal

„Üzletpolitikánk központi kérdése a megbízhatóság. Tésztáinkat családunk tagjai saját kezűleg készítik. Sem a tésztákhoz, sem az aszalványokhoz nem használunk tartósítószert, adalékanyagokat. Hiszünk abban, hogy helye van a kínálatban a kis manufaktúráknak is. Magas minőségű terméket állítunk elő a lehető legkisebb ökolábnyommal” – tudtuk meg a vállalkozótól.

Bertalan Árpád hangsúlyozta, hogy elsősorban a helyi vásárlók részére értékesítenék a termékeiket, céljuk ismert és elismert gyártóvá válni a környékükön.

A nagymama főztjének ízei

„Mi magunk döntöttünk úgy, amikor tésztát kezdtünk gyártani, hogy a nagymamáink ízeit keressük: az ismert káposztás cvekedlit, a csuszát, a mákos tésztát, a cérnametéltet a levesbe” – magyarázta Árpád.

„Jártunk néhányszor Olaszországban. Ettünk néhány különleges spagettit, és mi tagadás, azonnal spagettit akartunk gyártani. Utánajártunk, milyen lisztek, receptek, technológiák léteznek” – tette hozzá. Mint mondja, időközben rájöttek, hogy a tésztájukhoz minden csúcsminőségű alapanyag megtalálható itt a Szigetközben. 

„Arra is ráébredtünk, hogy közben apró fogásokkal tudjuk a tésztát tovább »mívelni«, no meg egy kicsit a szívünk csücskét is beletesszük, hogy igazán jó legyen” – fűzte hozzá a családi manufaktúra vezetője. 

Vállalkozásukban az egész család kiveszi a részét a munkából: a nagypapa, az apa, az anya és a három gyermek is. Mindent maguk csinálnak, alkalmazottjuk nincs. Az élelmiszerekről is sokat tanultak, egyikük életmód-tanácsadó, másikuk agrármérnök, így a finom íz mellett az egészségesség is fontos szempont számukra.

Egyre szélesebb körben ismertek 

Árpádék képviseltették magukat a termékeikkel a Lajta Kamra Zenés Pikniken is 2021 októberében. 

„Szerettük volna egy kicsit megismertetni magunkat a mosonmagyaróvári Malom Placcra látogatókkal, ami – azt gondolom – maradéktalanul sikerült. Szuper volt a szervezés, sok érdeklődő állt meg nálunk megnézni a termékeinket. A többség számára meglepetés volt, hogy egyáltalán létezünk. A tésztáinkat sikerült értékesítenünk is, ami felülmúlta a várakozásainkat” – számolt be az élményeiről a kisüzem vezetője.

A tartalmat támogatta a Lajta Kamra Termelőkért Alapítvány.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük