KÖZéletSzigetKÖZélet

A lakástüzek negyedét elektromos eszközök okozzák

December 9-én a Dunakapu téren tartottak a lakástüzek megelőzését szolgáló bemutatót. (Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)


Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni és a szoba közepén a plafonra szerelni, hiszen a 10 éves működési időtartam figyelembevételével napi 2,5 forintba kerül a tűzbiztonság. Győr-Moson-Sopron megyében 2020-ban 244-szer, 2021-ben (december 7-ig) 259-szer vonultak a tűzoltók lakástűzhöz.

– Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Sajnos szinte naponta hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az ország különböző részeiről – fogalmazott Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az őszi-téli időszakban az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni, főzni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük, ezek mellett az ünnepi dekoráció is hozzájárulhat a lakástüzek számának emelkedéséhez. 

– Idén is többször előfordult, hogy nyílt láng, például a kazánból kicsapó láng vagy kipattanó szikra okozott tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni – tudtuk meg a szóvivőtől.

Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Győr-Moson-Sopron megyében 2020-ban 244 esetben (ebből 26 volt panelházban), 2021-ben december 7-ig 259-szer (ebből 19 volt paneltűz) hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. A katasztrófavédelem mindig felhívja a figyelmet: a lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető.

– A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet. Többször a gyertyák, mécsesek használata okozott tüzet. Lehetőleg olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát! – tanácsolta Ruskáné Takács Anita. Hozzátette: a lakástüzek mintegy 25%-át elektromos eszközök okozzák.

– Gyakori az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. A karácsonyi díszítéshez a fényfüzéreket csak megbízható helyen, műszaki üzletben vásároljuk meg. Ha valamilyen elektromos eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Ne terheljük túl a hálózatot, ne használjunk minden elektromos eszközt egyszerre! A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük! – folytatta a szóvivő.

Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Naponta két és fél forint

– Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Azokban a háztartásokban, ahol volt füstérzékelő senki nem szenvedett füstmérgezést, de még nagyobb tűz sem keletkezett. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni és a szoba közepén a plafonra szerelni. A 10 éves működési időtartam figyelembevételével napi 2,5 forintba kerül a tűzbiztonság. Talán egy füstérzékelő nem a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet. Az egyedül élő idős emberek otthonába különösen tanácsos felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre. Szintén hasznos lakásunkban elhelyezni egy porral oltó készüléket is, amelynek segítségével a kezdődő, kisebb tüzeket elolthatjuk. Odafigyeléssel és kis anyagi ráfordítással sokat tehetünk biztonságunkért – tanácsolta Ruskáné Takács Anita.

Gyakori még, hogy a sütés-főzés vezet tűzhöz. A katasztrófavédelem azt tanácsolja, főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

– A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori. Ne aludjunk el hamarabb, mint a cigaretta! – emelte ki a szóvivő. A százados kiemelte, tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudjuk eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyjuk el és kérjünk segítséget a 112-es segélyhívón.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük