KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

A legegészségesebb mozgásforma: jótékonyság

Fotó: milliolepes.hu és Magyar Szervátültetettek Szövetsége/Facebook

A Millió lépés az életért program keretében most iskolákat segíthetünk hozzá új sportszerek beszerzéséhez. Ehhez nem kell mást tennünk, csak letölteni a MillióLépés alkalmazást, regisztrálni és legyalogolni egy országos kékkörnyi távot. Lássuk a részleteket. 

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az elmúlt két évben nagy sikerrel rendezte meg a Millió lépés az életért kihívást, amely keretében egyrészt sportolásra buzdította a magyar lakosságot, másrészt egy-egy fontos egészségügyi témakörre hívta fel a figyelmet. Tavaly például a szív és érrendszer működésének megismerése állt a központban.

Ebben az évben azonban változtatott az elképzelésen a szövetség és meghirdette a Millió lépés az iskoládért kihívást. Ebben a programban ismét a mozgás megszerettetése a cél, most azonban – az elmúlt évektől eltérően – nem magunk vagy csapatunk, hanem egy általunk választott iskola számára gyűjtjük a pontokat sportolással.

A feladat, hogy az egy-egy iskoláért összefogó tanárok, diákok, családtagok és mindenki, aki támogatni szeretne egy jó ügyet, közösen megtegyenek egymillió lépést 11 hét alatt. Ennyivel teljesíthető körülbelül az országos Kékkör táv is, ami az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra útvonalaiból áll össze.

Ha sikerül teljesíteni a kihívást, az iskola részt vehet a sorsoláson, amelyen 100 intézményt 1-1 millió forinttal adományoznak meg az Aktív Magyarország Program felajánlásából. Az összeget sporteszközök beszerzésére lehet fordítani.

Ha igazán sokan csatlakoznak egy iskolához, akár többször is el lehet érni az egymilliós lépésszámot, így a suli annyiszor kerül be a sorolásba, ahányszor teljesítették a kihívást.

A startpisztoly március 27-én eldördült! A feladatra 77 nap áll a rendelkezésre, június 11-én zárul a verseny.

Hogy segíthet az iskolájának? 

A csatlakozáshoz okostelefonunkra kell letöltenünk a MillióLépés nevű alkalmazást, amely Android és iOS rendszerű mobilokra is elérhető. Az applikációba regisztrálni kell,  ami teljesen ingyenes, azonban ekkor lehetőségünk van nehéz körülmények között élő szervátültetett gyermekek és felnőttek megsegítését támogatni különböző összegekkel. Ezt követően a „Millió Lépés az iskoládért” menüpontban kikereshetjük az iskolánkat, és ha megvan, csatlakozhatunk egy már meglévő osztályhoz vagy sajátot is létrehoztatunk. Egyedül, vagy akár 2-5 fős csapatokban is versenyezhetünk a „sorsjegyekért”, a lényeg, hogy minél többet mozogjunk és ezzel növeljük iskolánk esélyét az egymillió forintos díjra.

A programba minden intézményt feltöltöttek a szervezők még az indulás előtt, így az intézményeknek nem kell külön regisztrálniuk. Az ő feladatuk, hogy minél több tanulójukat és a diákok családjait, barátait vegyék rá, hogy mozogjanak és segítsenek teljesíteni a kihívást.

De nem csak sétálni, vagy futni lehet! A MillióLépés mobilapplikáció 60-féle mozgásformát képes átalakítani lépésszámokká. Tehát szinte bármit sportol, azzal segítheti az iskoláját. A részvételhez nem kell okosórával vagy fittórával rendelkeznie, elég mobilra letöltenie az appot. Sőt, arra sincs szükség, hogy a résztvevő gyerekeknél egész nap, sportolás közben is legyen telefon, az aznapi mozgásukat ugyanis utólag, manuálisan is hozzá lehet adni teljesítményükhöz a mozgásforma kiválasztásával és a vele eltöltött idő megadásával.  A rendszer minden vasárnap éjfélkor zár, tehát a heti lépéseiket vasárnap éjfélig kell szinkronizálniuk.  A megtett lépések természetesen nem vesznek el vasárnap után sem.

Mit kapunk még?

A mellett, hogy a résztvevők a rendszeres mozgással nagy lépést tesznek az egészséges életforma felé és még egy jó ügyet is támogatnak, a MillióLépés applikációban további tartalmakkal szórakozhatnak a verseny 11 hete alatt.

A szervezők naponta „Tudtad-e?” üzeneteket osztanak meg a mozgásról és az egészség megőrzéséről. Ezen felül pedig minden héten más-más ismert sportoló, művész, híres ember vagy szervátültetett inspirál a mozgásra!

Az alkalmazásban virtuálisan bejárható  az Országos Kékkör útvonala is, megismerve a legszebb hazai látnivalókat.

A program keretében tavaly már 6500 embert ösztönzött a magyar Szervátültetettek Szövetsége aktív sportolásra, akik 10 hét alatt összesen 1,5 milliárd lépést tettek meg. A rendszeres mozgás mellett számos fontos ismeretre is szert tettek.

Kit támogasson?

A MillióLépés app menüpontjában minden magyarországi iskola megtalálható. Az intézményeket a nevükre keresve találhatjuk meg. Ha a suli neve mellett még nincs vagy csak kevés lépésszám látszik, akkor itt az idő felbuzdítani a tanárokat és tanulókat, hogy közösen teljesítsék a kihívást.

milliolepes.hu oldalon további információakt olvashatnak a regisztrációval és a kihívás teljesítésével kapcsolatban.

A szerző lépései

Mivel anyukám is tanító néni (egy négy osztályos, kis falusi iskolát vezet Vámosszabadin) nem is volt kérdés, hogy csatlakozom a kihíváshoz. Eleinte azt gondoltam, minden ismerősömet meg fogom tudni győzni ugyanerről, azonban hamar kiderült, hogy ez a kezdeményezés olyan népszerű, hogy majdnem minden barátom támogat már egy sulit mozgással.

Nagy lehetőség ez az iskoláknak, pláne az olyan kis létszámú intézményeknek, akiknek különösen nagy szükségük van ilyen kezdeményezésekre ahhoz, hogy meg tudják újtani sportfelszerelésüket.

A nyeremény lehetősége mellett azonban az ilyen kezdeményezéseknek a közösségteremtő ereje is óriási. Az összefogás, a közös cselekvés örömét élhetjük át, ha csatlakozunk és egy iskola „javára” sportolunk.Vidéken, kisebb településeken egyébként is nagy szerepet vállalnak az iskolák a közösség életében. Ők tartják a nemzeti és egyházi ünnepeken a megemlékezéseket, fellépnek a falunapokon, majálisokon, sőt  saját programokat is szerveznek. Vámosszabadin gyűjtöttünk már adományt az iskolának 8 órán keresztül tartó megállás nélküli edzőbiciklizéssel, szerveztünk sütivásárt és tavaly nyáron nagy sikert aratott a színfutás, amikor is a falukört futó versenyzőket a táv alatt színes porokkal festették ezer színűre az önkéntes diákok. Mindezen alkalmakra sok helybéli látogat ki, akik jól érezhetik itt magukat, kikapcsolódhatnak és egy közösség tagjaiként működhetnek. Most pedig ők foghatnak össze az iskolákért. Hajrá!

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük