EseményekKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

XXI. századi könyvtár – ahol az olvasás magánya találkozik a közösségi élménnyel

Fotó: Huszár Gál Városi Könyvtár

A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár igyekszik felvenni a versenyt a rohanó világgal, így színes olvasmánykínálata mellett számos eszközt vet be a közönség bevonzására. Minden korosztályt igyekszik megszólítani rendezvényeivel, klubokat szervez és az internet közönsége szemében is egyre népszerűbbé válik.

Napjainkban szinte nem is lehet kapcsolatot tartani, ha nem csatlakozunk az online világhoz. A koronavírus-járvány azokat is az internet felé terelte, akik addig nem foglalkoztak a digitalizációval. Ehhez a változáshoz pedig olyan nagymúltú intézményeknek is alkalmazkodniuk kellett, mint a könyvtárak, amelyek évszázadok alatt megszokott és bevált módon üzemelnek: ellátogatunk az épületébe és kiválasztjuk, mit olvasnánk.

A Huszár Gál Városi Könyvtár pedig megtalálta a módját, hogy a modern világban is elérje közönségét és megszólítsa a fiatalabb generációkat is.

Az online tér kiváló lehetőséget biztosított az olvasóinkkal, használóinkkal való kapcsolattartásra a felújítási projektek alatt, a COVID időszak miatti bezárások alkalmával, illetve az energiaválság okozta csökkentett nyitva tartás idején is. A közösségi média felületeinket teljes egészében a könyvtár munkatársai kezelik, akik igyekeznek azokat folyamatosan megújuló, informatív, releváns tartalmakkal megtölteni

– avat be Pap Alexandra, a könyvtár szakmai vezetője.

Az intézmény több csatornán is jelen van az interneten, Facebookon és Instagramon is aktív, „Találkozzunk a könyvtárban” címen saját készítésű blogot vezet, illetve YouTube-csatornáján oszt meg például mesékről készült videókat.

A közösségi média felületeinken folyamatosan kommunikáljuk a könyvtár életével kapcsolatos aktualitásokat, a könyvtári programokat, figyeljük a különböző jeles napokat, továbbá igyekszünk interakcióra ösztönző posztokat is közzétenni. Figyelünk rá, hogy az oldalainkra minél több saját tartalmat gyártsunk, emellett természetesen könyvekkel, olvasással kapcsolatos egyéb releváns posztokat is megosztunk. Facebook- és Instagram-oldalunkon beszámolunk az új beszerzésekről is, ezeket nagyon kedvelik olvasóink, sokan ezekre hivatkozva választanak olvasnivalót. A könyvtári blogon sorra jelennek meg a kollégák tollából származó ajánlók mellett a vendégszerzői írások is, melyeket mindig szívesen fogadunk és örömmel teszünk közzé. Mindemellett igyekszünk alkalom adtán picit személyesebb tartalmakat is megosztani, legnagyobb sikere általában a kollégákat bemutató posztoknak van

– meséli Pap Alexandra, aki 5 éve tagja a csapatnak.

Az online lehetőségek kiaknázása mellett offline, színvonalas programokkal is erősíti kapcsolatait közönségével a mosonmagyaróvári könyvtár. Náluk bemutatkozhatnak a helyi művészek, alkotók, illetve elhozzák a városba az országos könyves és könyvtári ünnepeket is. Könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, ismeretterjesztő előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, verses-zenés előadásokkal igyekeznek elérni a különböző korosztályokat és olvasói rétegeket.

Minden év októberében csatlakoznak az Országos Könyvtári Napok programjához, mely az egyik legnagyobb könyvtári rendezvénysorozat. Ennek keretében október első hetében különféle rendezvényekkel és könyvtári akciókkal várják az érdeklődőket. Havi rendszerességű programokat is szerveznek, ilyen például a könyvklub és társasjáték klub, amik rendkívül népszerűek a látogatók körében: a meglevő csapat folyamatosan bővül új jelentkezőkkel és résztvevőkkel. Ezeken kívül hosszú évek óta töretlen a népszerűsége az idősebbek körében az internethasználói tanfolyamoknak.

Fotó: Huszár Gál Városi Könyvtár

„2022 tavaszán egy lelkes olvasói kezdeményezés hatására, a 2020-ban alapított könyvklub mintájára elindult könyvtárunkban a társasjáték klub is. Az összejöveteleken a klubvezető, Ternyik Vanessza segítséget nyújt a játékszabályok megismerésében és elsajátításában. Az érdeklődők különböző társasokból és kártyajátékokból választhatnak a klasszikusoktól kezdve, a kicsiknek szóló játékokon át, egészen a stratégiai és logikai társasokig. A társasjátékozás szuper alternatíva kicsiknek és nagyoknak a szórakozásra, remek alkalom értékteremtő közösségi együttlétre. Mostanra egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel a környékről, továbbá vannak olyan könyvtári programok  – főként az Országos Könyvtári Napok alkalmával –, amelyeken akár 100-130 résztvevő is megfordul. Összességében elmondható, hogy a programjaink népszerűek a látogatók körében, hiszen igyekszünk a használók széles körének lehetőséget biztosítani a tartalmas kikapcsolódásra. Lehetőségeink szerint személyesen is megjelenünk a városi rendezvényeken a Szigetköz Pikniktől a kistérségi pályaorientációs napig, ahol intézményünket, szolgáltatásainkat, sőt hivatásunkat is népszerűsítjük, hiszen könyvtárba járni trendi dolog, a könyvtárosok pedig nem is olyan rossz fejek” – mondja a szakember.

A könyvtár dolgozói szeretnének mindenkinek lehetőséget biztosítani a könyvtárhasználatra és dokumentumkölcsönzésre. Az idős, beteg, mozgásukban korlátozott olvasók számára azonban gyakran gondot okoz személyesen felkeresni az Erkel Ferenc utcai épületet. Nekik találták ki a „Könyvet házhoz” szolgáltatást, amely keretében a könyvtári dolgozók telefonos egyeztetés után házhoz viszik a kért könyveket, dokumentumokat.

Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a kisebbek minél előbb megismerkedhessenek a könyvtár világával, ezért folyamatosan fogadnak óvodás és iskolás csoportokat papírszínházas előadással egybekötött könyvtárhasználati foglalkozásokra. 

Fotó: Huszár Gál Városi Könyvtár

Hogy mindezen próbálkozások mennyire sikeresek, az a számokból tisztán látszik: A 2022-es év 484 új beiratkozót hozott a könyvtár számára. A tagok száma így tavaly 3112 fő volt, és összesen közel 90 000 dokumentumot kölcsönöztek ki az olvasók.

Attól függ, mit értünk hagyományos szerep alatt – válaszolja Pap Alexandra arra a kérdésünkre, hogy szerinte mennyire őrzi hagyományos szerepét a könyvtár a mai világban és mennyire alkalmazkodott a modern igényekhez.  

„Természetesen továbbra is szép számmal látogatják intézményünket dokumentumkölcsönzés, helyben használat, munka vagy tanulás céljából. Az olvasás, mint tudjuk, magányos tevékenység. Mindenkiben él azonban a vágy, hogy olvasmányélményeit másokkal megossza. Ez a könyvklub alapja, ahol a befogadók a másik véleményét, ízlését tiszteletben tartva beszélgetnek egymással és lehet, hogy nem is csak a könyvekről. Hasonlót figyelhetünk meg a helyi szerzők író-olvasó találkozóin, vagy a helyi képzőművészek kiállításain is. Itt a helyi identitás a fő közösségképző erő. A helyi író a mi történeteinket meséli el, a helyi képzőművész a mi városunk, a mi környezetünk szépségeit mutatja be fotóin vagy a festményein. A könyvtár egyre inkább egyfajta találkozóhellyé, egy olyan nyilvános térré válik, ahol mindenkinek lehetősége van szerveződni, összejönni, és időről időre újra visszatérni. Az elmagányosodás korában élünk, a világjárványok és a háború árnyékában. A közösségek nagy segítséget jelentenek az időseknek és a fiataloknak egyaránt mentális egészségük megőrzésében.”

Fotó: Huszár Gál Városi Könyvtár

A szerző kedvence: A magyar Copperfield

Bereményi Géza, a Nemzet Művésze címmel elismert, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező életrajzi könyve elsősorban ifjúságát meséli el.

Anyukám gyerekkoromban mindig olyan könyveket adott nekem, amikre azt mondta, hogy „van benne betű”. Ez azt jelentette, hogy lehetőleg kevés illusztrációval ellátott, kisebb betűmérettel szedett, jól teleírt köteteket választott a számomra. Biztos, hogy e miatt nem ijedtem meg a több, mint 600 oldalas kiadványtól sem, amikor néhány éve, fiatal felnőttként a kezembe akadt. Bereményi stílusát, illetve gyermekéveit sem nagyon kell magyarázni azoknak, akik látták Eldorádó című filmjét. Könyve azonban tele van érdekes információkkal, megelevenedik benne az 50-es évek Budapestje – mindez olyan remek hangvételben megírva, hogy az ember észre sem veszi, hogyan kopnak el a fejezetek egymás után, mígnem végére ér a regénynek. Akkor pedig jöhet a folytatásnak tekinthető, Még mindig élek című kötet.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük