KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Visszaadják a jót, amit kapnak: A Szent Kristóf Közhasznú Mentőalapítvány defibrillátorra és a mentőautók korszerűsítésére fordította az adók felajánlott egy százalékát

A Szent Kristóf Mosonmagyaróvár és Kistérsége Közhasznú Mentőalapítvány tevékenységével a térségben élők biztonságát növeli, cégek, magánszemélyek adományaiból igyekszik korszerűsíteni többek között a mentőautóik és a mentőállomás felszereltségét. Nemrégiben a Park Center bevásárlóközpont egyik áruházának oldalán helyeztek ki egy defibrillátort, amely az első közterületen található életmentő eszköz Mosonmagyaróváron. Az idei felajánlások kedvező alakulása esetében a városban több ilyen pont kialakítására is látnak lehetőséget.

A Szent Kristóf Közhasznú Mentőalapítványt 2009-ben alapították, dr. Horváth Ákos kilenc éve tölti be az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét. Az alapítvány feladatai közé tartozik a mentőállomás korszerűsítése mellett a dolgozók továbbképzésének támogatása, a mentőautók felszerelésének korszerűsítése, különböző tartozékok vásárlása, a mentést segítő eszközök vagy fogyóeszközök biztosítása a mentőautókba.

A társadalmi felelősségvállalás érdekében felkérésekre különböző eseményeken is részt vesznek, meghívásra vállalnak újraélesztés- vagy elsősegély-oktatást is. 

A nap huszonnégy órájában hozzáférhető segítség

Legutóbb szintén bizonyították elkötelezettségüket a társadalmi szerepvállalás mellett a mosonmagyaróvári Park Center bevásárlóközpontjának oldalán elhelyezett defibrillátorral. A Szent Kristóf Mosonmagyaróvár és Kistérsége Közhasznú Mentőalapítvány és az Oxy-Mov Bt. közösen finanszírozta az egymillió forintos életmentő eszköz beszerzését.

Dr. Horváth Ákos, az alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta: a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy frekventált helyen legyen az eszköz. A forgalmas bevásárlóközpont közelében az elmúlt másfél évben öt vásárló esetében is végeztek újraélesztést, ez pedig alátámasztotta a helyszín indokoltságát. Több egyeztetés után sikerült is elhelyezni a készüléket és egy fali tartót, amiben fűtőtest van, így télen is kint hagyható.

Úgy véljük, itt valóban hasznát veszi majd a lakosság. Ez a félautomata berendezés laikusok által is használható. Ha felmerül a keringésmegállás gyanúja, a gép instrukciókat ad a használónak a mellkasi nyomás elvégzéséhez, illetve a defibrillálást is el lehet vele végezni. Amennyiben a keringésmegállás szív eredetű, életet menthet

– magyarázta az alapítványi elnök.

Máshol is létesíthetnének életmentő pontokat

Az alapítvány cégek és magánszemélyek adományaiból tartja fent magát, illetve az adók egy százalékának felajánlásából gazdálkodnak lehetőségeikhez mérten. Dr. Horváth Ákostól megtudtuk, az elmúlt évek tapasztalata alapján elmondható, hogy a bevételük kétharmadát az adók egy százalékából befolyó, hozzávetőleg kétmilliós nagyságrendű összeg alkotja, ők pedig igyekeznek a közjó érdekében különböző hasznos beruházásokra fordítani az adományokat.

Az alapítványi elnök úgy látja, hogy amennyiben kedvezően alakulnak az idei támogatások, akár további közterületeken is kialakíthatnának ilyen életmentő pontokat. Emellett egy fedett kocsibeálló is hasznos lenne számukra a későbbiekben.

A mentőautók felszereltségére is gondot fordítanak

Az elmúlt években is több korszerűsítésre volt módjuk a támogatásoknak köszönhetően. A mentőállomásnak egy asztalosműhely ajánlotta fel a konyhabútor elkészítését, ők pedig ebbe vásároltak gépeket, illetve egy pihenőt is kialakítottak, valamint egy öltöző átalakítására is sor került. A koronavírusjárvány derekán egy új lélegeztetőgép beszerzésére is volt lehetőségük mentőkocsijukba, illetve egy mellkaskompressziós légzőeszközt vásároltak egy helyi vállalat segítségével. Nemrégiben pedig egy betegőrző monitorral emelték az egyik mentőautójuk felszereltségének színvonalát. 

Amennyiben adója egy százalékával támogatná Szent Kristóf Mosonmagyaróvár és Kistérsége Közhasznú Alapítványt, adószámuk: 18028836-1-08
Amennyiben adományozna, számlaszámuk: Duna Takarék 58600214-11169262

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük