KÖZéletSzigetKÖZélet

A lakosság is sokat segíthet az erdei fülesbaglyok számlálásában

Erdei fülesbagoly Fotó: Pitó Andor


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívása:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Idén a szinkronszámlálás január 28-31. között zajlik

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Általában zárt lombkoronájú fákat választanak nappali pihenőhelynek, főképpen örökzöldeket, fenyőket és tujákat, de a nyírfa is megfelelő a számukra. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja!

Hogy miért teszik ezt? A településeken mindig kicsit enyhébb az idő, mint a külterületeken. Csapatosan jobban tudnak védekezni a rájuk vadászó ragadozók, mint például a héja vagy a nyest és nyuszt ellen. Az ember közelében mindig sok a rágcsáló is, így ez is vonzhatja az éjszaka nesztelen vadászait.

Erdei fülesbagoly
Fotó: Szigeti Tamás

Hol keressük őket?

A lakott területi gyülekezések legtöbbször a települések központjában található parkok, közintézményekhez tartozó udvarok, templomkertek örökzöldjein, illetve magánházak kertjeiben alakulnak ki, azonban lombhullatókon vagy a lakott területek határában fekvő temetők területén is előfordulhatnak kisebb csoportok.

A szinkronszámlálás során elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra vagyunk kíváncsiak, de ezzel párhuzamosan külterületi helyszínekről (ártéri erdők, telepített fenyvesek, sűrű ezüstfa állományok stb.) is érdemes és lehet adatot gyűjteni. Továbbá más bagolyfajok (kuvik, gyöngybagoly,macskabagoly, réti fülesbagoly, uhu) észleléséről is várjuk az információkat.

Amint azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat! Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen (amelyet alaposan átnézett!), az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!

Győr-Moson-Sopron megyében 2021 januárjában 969 erdei fülesbaglyot, 11 réti fülesbaglyot 3 macskabaglyot és 1 kuvikot számoltak a felmérők. Szeretne bekapcsolódni a programba? Szeretne többet megtudni a rejtett életmódú baglyokról? Egy-egy település, utca vagy kert megfigyelésével is lehet csatlakozni a programhoz.

Bodor Ádám, a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoportjának tagja várja a bagolyfelmérők jelentkezését a bodoradam96@gmail.com email címen.

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük