KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

2850 kilométer: árral szemben evezi végig a Dunát Klaudia és Richárd

Klaudia és Richárd március 1-jén indul, június elejére tervezik az érkezést. Fotó: Endurance Missions by Kayakcrazyric


A Fekete-tengertől indul Varga Richárd és barátnője, Kis Klaudia március 1-jén, hogy árral szemben evezzen fel a Dunán egészen Donaueschingenighez. 2850 kilométer. A terv szerint június elejére érnének Németországba, Mosonmagyaróvár térségében április közepén lesznek.

Tavalyelőtt ötezer kilométert kajakozott Varga Richárd: Norvégiából evezett haza Magyarországra több mint 130 nap alatt. Az embertelennek tűnő vállalás akkor nagy médiavisszhangot kapott: újságok írtak Richárdról, tévéstábok forgattak az útról. Tavaly mi is írtunk a férfiról, aki elmondta jelenleg egy homokszórással foglalkozó cégnél dolgozik, s a saját túracégét építi.

Mint megtudtuk, most újabb útra indul, ezúttal barátnőjével, Kis Klaudiával.

„Varga J. Richárd vagyok, sokan csak KayakCrazyRic-nek hívnak. Tizenkét évig éltem Norvégiában. 2019-es hazaköltözésemet szerettem volna megkoronázni egy különleges úttal, ezért hazaeveztem Magyarországra tengeri kajakkal. Azt mondják, egy ilyen kihívás után az ember vagy megutálja vagy örök szerelembe esik a kajakozással. 2020-ban az Endurance Mission 2 – Mosoni Upstream keretében feleveztem árral szemben a Mosoni Duna 118 km-es szakaszán 2 nap alatt. Az Endurande mission 1 – Paddling Upstream 5079 km-e után alig pár hónappal már a következő kihívást terveztem. Idén pedig március 1-jén egy közel 3000 km-es expedícióra indulok, melyet – tudomásom szerint – korábban még senki nem teljesített így. Végigevezek barátnőmmel a Dunán, méghozzá árral szemben. A romániai Fekete-tengertől a németországi Donaueschingenighez” – mondta Richárd.

A páros mindkét tagja tapasztalt túravezető: megfelelő állóképességgel és evezési rutinnal indulnak neki az útnak. Egy nap minimum nyolc óra evezéssel számolnak, s közel 30 kilométert tennének meg. Klaudia elmondta, hogy a sebességük a sodrástól, a lapáttól, a kajaktól is függ.

„Van már két támogatónk, akik élelmiszerrel látnak el az utunk során. Jelenleg tárgyalunk egy másik szponzorral, s lehet kapunk két kajakot az útra, ha nem, akkor Ricsi kajakjaival indulunk” – mesélte Klaudia. 

Egy hónapnyi élelemmel vág neki a 3000 kilométeres útnak Klaudia és Richárd. Különféle magvakat, marha húst, rizst és zabot is csomagolnak, amelyeket aztán a kajakokban helyeznek el. Vizet – reményeik szerint – a kikötőkben tudnak tölteni többliteres zsákokba, míg telefonjaikat egy szélgenerátorral, és vízálló napelemmel töltik majd.

A páros több hatósággal is felvette a kapcsolatot, mint pl. vízirendészet, illetve nagykövetségek. Richárd elmondta, mindenhol segítőkészek voltak, s támogatták az útjukat. A páros útja során a jótékonyság is a középpontban van. Richárd, amikor hazakajakozott Norvégiából, a Bátor Tábornak gyűjtött, s több mint 500 ezer forintot adhatott át. Idén szintúgy a Bátor Tábornak és a Tiszai PET Kupának gyűjtik a forintokat.

„Aktívak leszünk a közösségi médiában, mindennap új tartalommal várjuk majd azokat, akik követni szeretnénk az utunkat” – emelte ki Richárd.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Bemutatásra kerültek a Fidesz-KDNP polgármester és képviselőjelöltjei Mosonmagyaróváron

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Fidesz mosonmagyaróvári szervezetének elnöke…
Read more

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük