KÖZéletSzigetKÖZélet

Szorongásból mosolygás, azaz a mediáció, mint alternatív vitarendezési módszer


Egyre többen veszik igénybe Magyarországon a mediációs eljárást, amely lényegét tekintve egy olyan konfliktuskezelési tanácsadás, melyben egy közvetítő szakember segíti elő a kommunikációt és a véleménykülönbségek kiegyenlítését az érintett felek között. Czikóné Stoller Éva mediátor mesélt a szakmája rejtelmeiről.

A mediáció egy olyan konfliktuskezelési tanácsadás, melynél az érintett felek vitájában egy közvetítő, azaz mediátor jár közben a problémamegoldás érdekében. Bár Magyarországon ez az eljárás még csak bontogatja a szárnyait, egyre több valós lehetőséget fedezhetünk fel benne többek között jogi, házassági, párkapcsolati és gyermeknevelési területen is. A témában Czikóné Stoller Évával beszélgettünk, aki képzettségét tekintve Igazságügyi Minisztérium által hitelesített konfliktuskezelési, ifjúsági, családi, válási, kapcsolattartási mediátor, illetve családterapeuta végzettséggel rendelkező szakember.

„A mediátor célja az arany középút megtalálása.” – kezdte a beszélgetést Éva.

„Tevékenységem során arra törekszem, hogy a különböző viták romboló hatását feloldjam, és mintegy békéltetőként közreműködjek ebben az alternatív vitarendezési műveletben. Előszőr általában külön beszélgetek a résztvevőkkel, majd utána közösen próbáljuk megoldani a nézeteltéréseket.”

A mediátor az ilyen konzultációk alkalmával irányítja a legfeljebb 3 órás beszélgetést, elősegíti a véleménykülönbségek kiegyenlítését, felügyeli a rendszerint két-három alkalmas eljárási folyamatot, de nem aktív szereplője a diskurzusnak, és nem foglal állást semmilyen körülmények között.

Alkalmazási területeit tekintve a mediáció széleskörű szolgáltatásokkal rendelkezik.

„A munkám során nincs egy kizárólagos célcsoport, aki kereshet különböző problémás esetekben, bármilyen kérdésben segítek abban, hogy az emberi kapcsolatokat a helyes mederbe tereljük. Ezek közé tartoznak például a gyermekelhelyezési ügyek, gyermeknevelési kérdések, családon belül felmerülő konfliktusok, a stresszkezelés, a munkahelyi problémák, a tanulási nehézségek, a párkapcsolati gondok, vagonmegosztásos ellentétek, illetve a házasságban előforduló viszályok.” – mondta Éva.

„A cél a konfliktuskezelésen túl mindenképpen az, hogy a felek olyan problémamegoldó technikákat sajátítsanak el találkozásaink során, melyeket a jövőben életük minden részén kamatoztathatnak majd.”

Egy konkrét példát tekintve Éva portálunkkal megosztotta, hogy egyre többen keresik fel válóperes és gyermekelhelyezési ügyekben, amikor a házastársak nehezen tudnak megegyezni alapvető kérdésekben. Ilyen esetekben a mediátor elsődleges feladata az, hogy közreműködjön egy olyan megállapodás kidolgozásában, amely mindkét fél számára kedvező feltételeket biztosít, és hogy a szorongásból mosolygás legyen.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük