DarnózseliDunakilitiGyőrzámolyHédervárKimleKÖZéletKÖZlekedésSzigetKÖZélet

2022-ben tovább újulnak a megye útjai

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.


2021-ben 38,5 kilométernyi útszakasz újulhatott meg a megyében, 2022-ben pedig további 80,2 kilométernyi szakasz rendbetétele várható. A közútkezelő munkatársai próbálják megszüntetni az illegális hulladéklerakásokat is, 2021-ben több száz tonnától szabadították meg környezetünket Győr-Moson-Sopron megyében.

A térségben 2021-ben 38,5 kilométernyi útszakasz felújítása fejeződött be – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől. 

– 2022-ben is folytatódnak az útfelújítások, ezek között szerepel olyan szakasz, amelyen a munkálatok az 2021-es évben megkezdődtek és 2022-ben a téli időszak után folytatódnak, továbbá elsősorban hazai forrásból, a Magyar Falu Program részeként és Európai Uniós forrás felhasználásával összesen várhatóan további 80,2 kilométer hosszú szakasz újulhat meg a megyében – emelte ki Pécsi Norbert Sándor.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.


Szigetközi útfelújítások

A szigetközi térségben 2021-ben az 1401-es jelű út győrzámolyi szakasza újult meg mintegy 3 kilométeren, illetve a Hédervár-Darnózseli közötti szakasz több mint másfél kilométeren, az 1407-es úton Dunakilitin több 1 kilométeres szakasz, a Hédervár-Kimle összekötő 1403-as úton 1,3 kilométeres rész.

700 tonna hulladék

– Társaságunk kiemelten kezeli az országos közút mentén eldobált hulladékok összeszedését és az illegális hulladéklerakások megszüntetését. A megyében mérnökségeink 2021-ben is több illegális hulladéklerakót számoltak fel. Az elkövetők jellemzően lomot, autógumit, építési törmeléket, műanyag hulladékot raknak le engedély nélkül, de háztartási-, műanyag csomagolású hulladékot, növényi nyesedéket is bezsákolva vagy ömlesztve. Az illegális lerakók felszámolásával tavaly mintegy 200 köbméter hulladéktól szabadították meg megyei mérnökségi dolgozóink a kezelésünkbe tartozó területeket. Az utak mentén gépjárműből kidobott, a parkolókban, pihenőhelyeken elszórt papír, műanyag flakon, üveg, csomagolási hulladékokból mérnökségeink hozzávetőlegesen további 500 tonna mennyiséget szállítottak a hulladéklerakókba – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.


Téli felkészülés

A kommunikációs vezető elmondta, Győr-Moson-Sopron megyei mérnökségeiken 235-en vesznek részt a téli üzemeltetési munkálatokban. 

– A kezelésünkbe tartozó 1882 kilométeres úthálózat téli üzemeltetési munkáira rendelkezésükre állt több mint 8400 tonna útszóró só kezdőkészlet, több mint 105 ezer liter kalcium-klorid oldat, több mint 100 tonna érdesítő anyag és 59 ekézésre és sószórásra alkalmas nehézgépjármű. Szakembereink előzetesen több mint 36 kilométer hosszan telepítettek hófogó rácsokat, a hófogó erdősávok hossza pedig a megyében 37 kilométer – válaszolta 2021 decemberében Pécsi Norbert Sándor.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.


Mosonmagyaróvár-Jánossomorja kerékpárút

Az útkezelő társaságnál előkészítés, egyeztetés alatt van a Mosonmagyaróvár-Jánossomorja közötti kerékpárút építése, illetve a szigetközi kerékpárút Euro Velo 6. Ásványráró előtti szakasz felújítása. – Ezen projektek a szükséges forrás biztosítását követően indulhatnak csak meg – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük