ÁsványráróKÖZéletSzigetKÖZélet

Egyre több a csónakos horgász a Szigetközben


A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető elnökével, Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsannával beszélgettünk idei terveikről, melyek között szerepel az ásványrárói tanyaház korszerűsítése, valamint sólyázó hely kialakítása Denkpál alatt. Azt is megtudtuk: egyre több gyermek teszi le a voksát a horgászat mellett, a tavalyi évben több mint négyezer gyermekhorgász váltott jegyet megyénkben.

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna a megyei létszámadatok kapcsán lapunkkal megosztotta, hogy a 2020-as év extrém növekedése után a tavalyi évben a taglétszámok stagnáltak, mintegy 27671 állami jegyet értékesítettek 2021-ben. A stagnálás többek között annak is köszönhető, hogy a határlezárások, illetve a járvány következtében kevesebb külföldi pecás látogatott el vizeinkre. 

– A gyermekhorgászok létszáma jelentősen növekedett az utóbbi években. Örvendetes, hogy egyre több gyerkőc választja a horgászatot szabadidős tevékenységként, összesen 4227 fő váltott jegyet tavaly – részletezte Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa. Kifejtette, hogy az utánpótlás nevelésére a szövetség kiemelt figyelmet fordít, többek között szakkörök és táborok formájában foglalkoznak a kicsikkel, iskolákkal együttműködve. Idénre tervezik, hogy az oktatási intézményekkel közösen versenyt szerveznének, amely először online formában, majd a természetben is segíthetne a horgászat megszerettetésében az ifjúsággal.

Tanyaház tetőszerkezetének felújítása

– Ásványrárón a megyei horgászszövetség tanyaházát szeretnénk fejleszteni, tavalyelőtt megújult a két fürdőblokk, idén is várnak ránk állagmegőrzési munkálatok. Halaszthatatlan feladatunk egy tetőcsere, s ezzel együtt, amennyiben erre lehetőségünk nyílik, szeretnénk megújuló energiaforrások beszerzésére pályázni, mivel most nincs fűtés a tanyaházban – részletezte a megyei szövetség ügyvivő elnöke.

Hozzátette: Ha a fűtés megoldott lenne, meghosszabbodhatna a nyitvatartási idő, ezáltal megnövekedhetne a forgalmunk, hiszen jelenleg „csak” május és október között tudunk nyitvatartani.

Emellett a tanyaház udvarán lévő közösségi helyiséget is szeretnék felújítani, illetve a MOHOSZ-nak köszönhető forrásokból jelentős mennyiségű eszköz beszerzésére nyílt lehetőségük, amelyeknek a tárolására egy konténergarázst szeretnének vásárolni.


Még több sólyázót létesítenének

– Évről évre egyre több a csónakos horgász, a szigetközi ágrendszerben ugyanakkor sok helyen megoldatlan probléma a kikötők kérdése. Éppen ezért az idei évben is szeretnénk folytatni a sólyázó létesítési programunkat. A felmerült igényeknek megfelelően meg kell vizsgálni egy sólya építésének lehetőségét Gönyű és Ács között, illetve Denkpál alatt. A Vízügyi Igazgatósággal már felvettük a kapcsolatot, hogy alkalmas helyszínt találjunk – osztotta meg lapunkkal az ügyvezető.  

Mint mondta: A természetvédelmi tényezők és a mederviszonyok, valamint a megközelíthetőség mind-mind olyan szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk a kialakítás során, emellett az engedélyeztetési eljárás, egyéb adminisztrációs, bürokratikus folyamatok is nagy mértékben lassítják az ügymenetek haladását.

Egyre drágább a halasítás

Ahogyan Zsuzsanna mondta, a legtöbb horgász kedvence a ponty, ugyanakkor sokan szeretnek pergetni is. A ponty az egyik legjobban elérhető halfaj, egész évben beszerezhető és telepíthető, szemben például a ragadozóhalakkal, amelyek előnevelésénél nem kedveztek az időjárási feltételek, így a termelők nagyon magas áron, illetve egyáltalán nem tudtak szolgálni többnyaras ragadozóhalakkal. Éppen ezért a szövetség vizein megduplázta a telepített csuka, süllő és harcsa-ivadékok számát, s még ha a megmaradásuk aránya kisebb is, de megfelelő áron és egyáltalán, beszerezhetők voltak a halgazdáknál. 

További fajokként, a vizek színesítése céljából sügeret, compót és paducot telepítettek, valamint a korábbi évben széles kárászt, ami ugyan nem fogható, de az a cél, hogy a jövőben elterjedjen vizeikben. 

– A kecsegék telepítésével is épp ez a célunk, hogy idővel – szigorúan ellenőrzött keretek között – visszakerüljön a fogható halak közé, hiszen amellett, hogy egy ilyen halkülönlegesség megakasztása is különleges élmény, kulináris élvezetet is jelent – nyilatkozta Zsuzsanna.

Nem tétlenkednek

Az ügyvezetőtől megtudtuk, többféle törekvésük azt a célt szolgálja, hogy a kezelésükben lévő vízterületeken halbőség legyen, horgászati szempontból is izgalmasak legyenek vizeik, ilyen például a kísérleti jelleggel kihelyezett süllőfészkek a Mosoni-Duna holtágba, de a törpeharcsavarsák kihelyezése is. Ugyanakkor sok esetben az emberi kíváncsiság az, ami meghiúsít egy-egy ilyen projektet, hiszen volt rá példa, hogy levágták a varsákat – jelentős anyagi kárt is okozva – így arra kérik a horgászokat, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, illetve az arra járók ne háborgassák a kihelyezett eszközöket.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük