EseményekGyőrladamérKÖZéletMáriakálnokSzigetKÖZélet

Hamarosan virágba borulnak a szigetközi tulipánmezők – húsvétkor már várják a látogatókat Máriakálnokon és Győrladaméron

Máriakálnokon egészen sötét árnyalatú tulipánokat, illetve ezt a pünkösdi rózsához hasonló különlegességet is szedhetik majd a szüretelni vágyók.

A csillagászati tavasz beköszöntével már nem sok választ el bennünket attól, hogy egyik kedvenc virágunkban, a tulipán káprázatos színeiben gyönyörködhessünk. Az Alsó- és Felső-Szigetközben működő tulipánoskertek gazdáit, a Kálnoki Levendulás és Tulipánfarmot, valamint a Győrladaméri TulipGarden tulajdonosait kérdeztük az idei programtervekről és a kínálatról.

Fekete tulipánok és más különlegességek Máriakálnokon

A máriakálnoki Hegyi Tamás 2018-ban nyitotta meg a nagyközönség előtt családi gazdaságként működő levendulásukat, azóta évről évre nagy sikerrel rendezik nyári levendulafesztiváljukat, a tavalyi évben pedig először tulipánt is szedhettünk a területen, akkor negyvenezer hagymát ültettek el ötféle fajtából. Az első „tulipános” év végén, tavaly ősszel bővítették a kínálatot: tavasszal százezer tulipánhagyma kelhet ki, huszonkétféle változatban. 

Tavaly nagyon keresett volt a fekete tulipán, ezért ebből a színből négy különböző fajtát is beszereztünk idénre a látogatók kedvéért, valamint igyekeztünk más fajtákat is ültetni, amelyek kevésbé ismertek és valamilyen okból különlegesek

– részletezte a Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm vezetője.

– Ilyen például a pünkösdi rózsa formájú virágokkal rendelkező, sötét bíborvörös színű Alison Brandley tulipán vagy a cikkcakkos, rózsaszín bodorodó szirmokkal rendelkező Queensland tulipán, ami Ausztráliából származik – tudtuk meg Hegyi Tamástól. Hozzáfűzte, sárga és piros színű tulipánokból sem lesz hiány, illetve ha az időjárás is engedi, Anyák napjára is lehet majd virágot szedni nálunk, mert ültettek egy későn virágzó tulipánfajtát is, ami április végére, május elejére bontja majd ki a szirmait.

Mint mondta, a növények kibújtak a földből, már csak meleg és napsütés kell ahhoz, hogy megnőjenek és virágozzanak húsvétra. Húsvéthétfőre nagyszabású programmal készülnek, helyi kézművesek, termelők árulják majd portékáikat, illetve kézműves gyerekprogrammal, mini légvárral, kürtőskaláccsal, lángossal és fagyival várják a látogatókat. Az alkalomra egyedi papírtáskával is készülnek a farmon, de aki szeretné, vödörbe is szedheti majd a virágszálakat.

A tulipánokon kívül kétezer fehér nárcisz és közel ugyanennyi jácint is illatozva várja majd a növények kedvelőit. 

Az április 10-én megrendezendő Húsvéti Tulipánköszöntő Vásárról és az aktualitásokról bővebben a https://www.facebook.com/kalnokilevendulas Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hegyi Tamás családjával a Kálnoki Levendulás és Tulipánfarmon.

Kékes-lila ritkaság és barackos pasztell árnyalatok Győrladaméron

A Szigetközi Szabó Kertészet tulajdonosai az Alsó-Szigetközben, Győrladaméron üzemeltetik immár tíz év családi gazdaságukat. A testvérpár, Szabó Péter és Szabó Balázs, a kertészet tulajdonosai és családjaik szabadföldi karfiol termesztéssel kezdték a gazdálkodást, majd hét évvel ezelőtt belevágtak a görögdinnye termesztésébe is. Már több éve nyitják meg nyaranta Győrladaméron a dinnye-standjukat, ahol a vásárlóink a frissen szedett magvas és mag nélküli dinnyetermésből válogathatnak. 

A tulipánoskert ötletével is a dinnye hozott minket össze. Az egyik kedves visszatérő dinnyevásárlónktól tudtuk meg, hogy a szőlősgyöröki TulipGarden partnereket keres országszerte további tulipános kertek kialakításához. Megtetszett nekünk az ötlet, így tavaly áprilisban először megnyitotta kapuit a TulipGarden Győrladamér a helyi sportpálya mellett

– mesélte Szabó Péter, a kertészet egyik tulajdonosa.

– A tavalyi tulipánszüret meglehetősen jól sikerült, ezért tovább bővítettük a kertünket. Idén már harmincnégy fajta tulipán színes kavalkádja várja majd a látogatókat. Az eddig összesen hatvanötezer elültetett hagymától idén már több, mint százezer virágot várunk  – részletezte a gazdálkodó. Mint mondta, az új telepítés növényei is a felszínre törtek már, a másodévesek pedig nagyrészt ki is bontották a leveleiket. Némelyik fajtának már a bimbói is előbújtak a levelek takarásából.

A kert idén Nagypénteken nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt, és az időjárástól függően április végéig, esetleg május elejéig lesz nyitva hétvégén, illetve szerdánként tíz órától délután hatig. A tulipánszüret mellett a gyerekeket kerti játékok, ugrálóvár, húsvétkor pedig nyuszi és bárány is várja majd, emellett büfével, a shopban pedig tulipános ajándéktárgyakkal várják a látogatókat. Nagyszombaton kézműves vásár színesíti majd a programot, és bizonyos napokon profi fényképész is rendelkezésre áll – tudtuk meg a tulipánoskert vezetőjétől. Hozzáfűzte, a tulipánszedéshez alkalmas kosarat és metszőollót biztosítanak a helyszínen, de aki szeretne, hozhat magával sajátot is.Az esemény további részleteiért, és a kert aktuális híreiért érdemes követni a https://www.facebook.com/tulipgardengyor Facebook-oldalát.

A Szabó-testvérek és Szabóné Makkos Adrienn a győrladaméri tulipánoskertben.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük