KÖZéletSzigetKÖZélet

Kiszámíthatatlan tényezők az idei horgászszezonban

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségénél a tavalyi évben rekord számban, több mint huszonkilencezren váltottak állami horgászjegyet. Vajon az idei évben hány horgászra számítanak a vármegyében? Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a szövetség ügyvezetője rámutatott: az idei jegyeladások száma attól is függ majd, hogy az emberek mennyit tudnak áldozni a horgászatra, hiszen jelentősen nőttek a mindennapi élet körüli kiadások. Az ügyvezető a tavalyi és az idei évre tervezett halasításokról is beszélt lapunknak.

Tavaly nemcsak a felnőtt, a gyermekhorgászok száma is nőtt, immár 4495 gyermek lógatja a botot a vármegyében. Az összes értékesítés több mint öt százalékkal haladta meg a 2021-es évit, és immár több mint 29000 horgász váltott állami jegyet megyénkben – tudtuk meg Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsától, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének ügyvezetőjétől.

A visszajelzések alapján a pecások elégedettek a vizekkel

Sajnos minket sem kímél a minden területen tapasztalható infláció, a hal árának, az energia-, az üzemanyag árának emelkedése, így szükségessé vált a területi jegyáraink emelése átlagosan harminc százalékkal

– magyarázta az ügyvezető.

– A hal ára a tavalyi évben – sok minden máshoz hasonlatosan – drasztikusan növekedett és valószínűleg a jövőben tovább fog emelkedni többek között a takarmányárak, a munkabérek és a üzemanyagár növekedése miatt. Szövetségünk igyekszik a halhiányos piacon, az egyre dráguló halárak mellett is folyamatosan telepíteni, mert egyértelműen látszik, hogy a horgászok elégedettebbek a vizeinkkel azok halgazdagságának köszönhetően. A romándi halártárgyalás után szövetségünk tavaly huszonkét egyesület telepítését szervezte és bonyolította le – részletezte a tavalyi évre vonatkozó adatokat Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna. 

A szövetség éves halasítása 2022-ben meghaladta a tervezett 140 millió forintot, amiből közel 76 tonna ponty, 3,5 tonna ragadozó hal, 3,5 tonna keszeg és 574.000 darab előnevelt hal, valamint 200 kilogrammnyi kecsege került vizeikbe, melyhez a MOHOSZ közel 2,5 millió forint pályázati forrást biztosított.

Tavaly nem volt lehetőségük ragadozóhalak beszerzésére, idén tíz mázsa csuka érkezett vízterületeikre.

A horgászat élményének biztosítása a kiszámíthatatlan körülmények ellenére

Az ügyvezető kiemelte, hogy az eladott területi jegyekből származó bevétel több, mint ötven százalékát szeretnék idén is halasításra fordítani, azonban azt, hogy ez mekkora mennyiségű hal megvásárlására ad majd lehetőséget, egyelőre nem lehet kiszámítani.

Csak becsléseket tehetünk az idei árakra vonatkozóan, hiszen ez függ az időjárástól, a gabonaáraktól és egyéb gazdasági tényezőktől

– magyarázta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa.

Mint mondta, a telepítéseket szeretnék kicsit átalakítani, mivel az adataik alapján jelentős pontyállományt telepítettek, amit nem fogtak „vissza”. – Nem volt lehetőségünk tavaly a termelőktől ragadozóhalak vásárlására, idén ezt igyekszünk pótolni, nemrégiben tíz mázsa csuka érkezett vízterületeinkre, ami egy jelentős tétel – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

–  Ebben a kiszámíthatatlan időszakban elsődlegesen fontos a szövetség működőképességének megőrzése, valamint az élménygazdag horgászat lehetőségének a biztosítása, ez utóbbinak pedig a hal, halfogás az alapja – nyilatkozta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa, zárásképp azt is hozzátette, szeretnének olyan fajokat is telepíteni, amelyek kuriózumnak számítanak, mert korlátozottan beszerezhetőek, ezért domolykót, balint és márnát is telepítettek a március 20-i Halak Napja alkalmából március 21-én Győrben.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük