2020.09.29.

SzigetKÖZélet média

Új turisztikai lehetőségek az Alsó-Szigetközben


Vámosszabadi, Nagybajcs és Vének településeken lezárult a „Vízi- és horgászturizmus fejlesztése az Alsó-Szigetközben, Vámosszabadi, Nagybajcs és Vének településen” című projekt.

A három település térségi szintű, turisztikai termékcsomaggal járul hozzá az Alsó-Szigetköz turizmusának fellendítéséhez. A fejlesztést többek között az indokolja, hogy az alsó-szigetközi térség turisztikailag feltáratlan terület annak ellenére, hogy a helyszínek biciklivel és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetők, a térségben mesterségesen kialakult tavak pedig jóval nagyobb potenciállal rendelkeznek, mint jelen kihasználtságuk. 

A települések célja a célcsoportok aktívabb bevonása, az új minőségi szálláshelyek, és a vidékfejlesztés mellett a vízi- és horgászturizmus fejlesztése és fellendítése. A településvezetők az idegenforgalom növekedése által a helyben maradó bevételek növekedését is remélik, hiszen a fejlesztés következtében a projekt a munkaerő megtartását is szolgálja azon kis- és középvállalkozásoknál, magánvállalkozásoknál, amelyek különböző turisztikai szolgáltatásokat (szálláshelyet, étkezést) nyújtanak.

A projekt keretében Nagybajcson két tó rehabilitációja történt meg, amely indokolt a horgász- és víziturizmus fellendítése érdekében. A fejlesztéshez stégépítés, medertisztítás, nádkaszálás iszapkotrás, rézsűrendezés, vizesblokkok elhelyezése, kültéri pavilon és egy játszótér kialakítása tartozik, illetve a parkosítás és térkövezés. A medertisztítással javul a vízminőség, az iszap eltávolításával pedig a halak élettere növekszik. A település vízi turizmusának fellendítése érdekében vízibicikliket, vízirájdert és horgászcsónakokat vásároltak.

Vámosszabadin a kenuzási lehetőségek kialakítása volt a fő prioritás, amihez kenukat, evezőket és mentőmellényeket szereztek be, s egy kenutároló konténert is kialakítottak. Emellett pedig sportpályát hoztak létre, ahol rekortán röplabda- és tengópálya, illetve futókör létesült. 

Véneken szintén a kenuzási lehetőség kialakítása kerül előtérbe. Itt is kenukat vásároltak, illetve szintén kajak-kenu tárolót alakítottak ki. Emellett úszóstéget és kültéri pavilont építettek, melyek környezetét térkövezték és parkosították. 

A projekt tervezése és megvalósítása során figyelembe vették a környezeti és fenntarthatósági szempontokat is, így a vizes helyiségekben táblákkal hívják fel a figyelmet a takarékos vízhasználatra, emellett több helyszínen szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

A fejlesztések mellett a települések különböző, színes programokkal tervezik megszólítani a fiatalokat, a családokat, kisebb csoportokat és a szeniorokat is. A turisták számára Nagybajcs, Vének és Vámosszabadi településeken egymásra épülő, 3-4 óra hosszúságú programcsomagokat alakítottak ki. 

A programokkal az esélyegyenlőség megvalósítására is törekednek, hiszen az akadálymentesített helyen a fogyatékkal élők számára is biztosított a részvétel.

A TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00016 kódszámú kódszámú, „Vízi- és horgászturizmus fejlesztése az Alsó-Szigetközben, Vámosszabadi, Nagybajcs és Vének településen” című projekt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával és konzorciumi partnerségében valósult meg.

Elnyert támogatás: 127.000.000 Ft
Önerő összesen: 8 116 659 Ft
Projekt zárásának dátuma: 2020.06.29.

A projektről további információ kérhető:

Ambrus Gellért polgármester
polgarmester@vamosszabadi.hu
96/560-201
9061 Vámosszabadi, Szabadi u. 57.
www.vamosszabadi.hu

Megosztom: