KÖZéletSzigetKÖZélet

Új célok az összefogás jegyében – várbalogi kitekintő

Hatalmas port kavart a közösségi média felületén a bejegyzés, mely a kis falu boltjának tulajdonosa (volt polgármesterjelölt) valamint Frank Anita Várbalog polgármester asszonya közötti „párbeszédben” zajlott.

 • Egy kis visszatekintés:

2019. október 13-án tartották Magyarországon az  – 5 éves ciklusra szóló – önkormányzati választásokat. A választás eredményeként Várbalogon és a hozzá közigazgatásilag tartozó Albertkázmérpusztán Frank Anita kapta (69.77%) a legtöbb voksot a helyi lakosoktól.  

2019. október 14-től a feladatok megtervezésre kerültek, a munka elkezdődött. Erről Frank Anita így nyilatkozott:

Az összefogás erejében hiszek!

Nagyon jónak tartom a képviselő testületet. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, együtt gondolkodni, ami az előttünk álló feladatokhoz mindenképp szükséges! Sok feladatot írtunk össze, amit a következő 5 évben szeretnénk megvalósítani. Célunk: Várbalog és Albertkázmérpuszta településeket újra felvirágoztatni.

De van egy kis üröm az örömben?

Igen, sajnos a helyi bolttulajdonos – egyelőre sikertelenül – próbálja ellenem fordítani az embereket a bolt ajtajára kiragasztott óriásplakátokon.Az egység felbontásához elég csak egy olyan személy – aki egyébként a hangzatos „Választópolgárok nevében” mondat mögé bújva egyedül a saját véleményét szajkózza -, és ezzel mindannyiunk munkáját hátráltatja.  Olyan munkával látja el a jegyzőt és a hivatalt, ami sajnos eltereli a figyelmet a fontos problémákról, nem jut idő az érdemi dolgokkal foglalkozni.

Bíztam benne, hogy a választási csalódás okozta bosszúval már nem kell foglalkoznom, mert mindenki elfogadja, hogy a többség engem választott és 5 évig (ha Isten is úgy akarja) nem megyek innen sehová! De a támadások és rágalmazások tovább folytatódnak, és az utóbbi időben fel is erősödtek, ami csak árt településünknek!

Folyamatosan a vásárlási utalványokkal foglalkozik (melyeket a testület úgy szavazott meg, hogy nem az ő monopolhelyzetben lévő boltjában lehetett beváltani) a „kiemelkedően magas fizetésemmel” ami szerinte a falu pénzéből kerül kifizetésre…

Utoljára erősíteném meg, hogy az állam adja a polgármester fizetését. (Erről bárki részletesen tájékozódhat a 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól – a szerk.)

Ha pedig ez a fizetés magasnak számít és én a pénzért csinálnám elsősorban a vállalt munkát, akkor bolond lettem volna otthagyni a biztos állásomat Ausztriában, amit már 7 éve láttam el, és a 16 órában elvégzett tevékenységgel magasabb fizetésem volt, mint most teljes állásban!

A rémhírei ellenére a posta nincs veszélyben, és bolt nélkül sem fogjuk hagyni a falu lakóit.

Több bejelentés is érkezett a lakosoktól, hogy a boltnak nem megfelelő a tisztasága, gond van árakkal, a bolt előtti ivászattal. Kötelességem volt jelenteni ezt a megfelelő hatóságok felé, mert szerintem elvárható, hogy az  élelmiszerbolt tiszta, fogyasztóbarát és korrekt árakkal ellátott hely legyen!

De többet nem is szeretnék foglalkozni az uszító, feszültségkeltő dolgokkal, hanem arra fordítom az energiámat, hogy a lakosság összefogásával kiemelkedő település legyünk a térségben!

Január 16-án falugyűlés volt Várbalogon. Milyen tapasztalatokkal zárult a rendezvény?

Körülbelül ötvenen voltak jelen, ami nagyon aktív közösségnek mondható. A többség jó szándékkal jött, a segítségüket és támogatásukat ajánlották fel. A kis közösségünkbe, a kevés anyagi hátterünkkel ez az egyik legfontosabb.

Ennek ellenére nagyratörő terveink (is) vannak:

 • Testvértelepülési kapcsolatokat építünk ki Rétével (Szlovákia) és tervben van Zurndorf (Ausztria) is.

Ehhez elsősorban azért van szükség, mert nemzetközi pályázatokban szeretnénk részt venni. Ennek elengedhetetlen feltétele a határontúli kapcsolatok kialakítása. S mivel mindkét településen élnek jelentős számban magyarok, így ők is szívesen vették kezdeményezésünket.

 • Tiszteljük Várbalog és Albertkázmérpuszta lakosainak összetételét. Mára sok külföldi állampolgár választotta új lakhelyének településünket. Költöztek ide Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Franciaországból.

Az ő kultúrájukra, közösségeikre is szükségünk van. Mindezt alátámasztva a már megjelenő újságunkban is külön kaptak helyet a nyelvükre lefordított legfontosabb hírek.

 • Van egy régi víztornyunk, amit szeretnénk funkcióval ellátni. Erre is történtek már lépések. Bejártuk, feltérképeztük az épületet és keressük hozzá a megfelelő pályázatot.
 • Az új közösségi élet kialakításához újabb terv a civilek összefogása, támogatása, propagálása. Folyamatban van például a Várbalogi Tűzoltó Egyesület megalakítása. Nagyon aktív a várbalogi Hérics Nyugdíjas Klub, a Várbalog Községért Alapítvány és a Zöld Orom Egyesület, Várbalog Sportkör Egyesület, valamint a helyi Plébánia is, amely tavaly egy, több mint 3500 embert megmozgató rendezvénysorozatot valósított meg.
 • Településünk civil kezdeményezésű projektje (amely egy tanösvény kialakítását és kerékpáros pihenő megvalósítását tartalmazza) bekerült a MOL Helyi Érték Program 2. fordulójába. Március hónapban indul az internetes szavazás folyamat, ahol két másik (egy kimlei, és egy felpéci) projekttel versengünk az 500.000,-Ft-ért.
 • A ki nem használt óvoda és iskola épületeiben nyári táborozásra alkalmas helyeket tervezünk kialakítani, határközeli lehetőségekkel, kerékpártúrákkal, hagyományaink ápolásával, továbbadásával.

Mindenképpen pályázunk a Magyar Falu Program keretében! Ez megint olyan megerősítést adhat akár a civil szervezeteinknek, akár a falunak, amely további lendületre sarkall bennünket.

 • Programjaink között szerepel idén ismét Pál Feri atya előadása, de itt lesz velünk szeptemberben Szabó György, aki a bükki füves ember néven vált ismertté. Előadást hallhatunk a Várbalogi Kultúrházban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatótól Az internet és a kommunikációs eszközök hatásairól címmel. Ide szülőket, pedagógusokat és tinédzser korú gyermekeket is várunk.
 • Áprilistól bolhapiacot szervezünk a Kultúrházban, ahova bárki elhozhatja megunt vagy régi holmijait.
 • Egybevonjuk a falunapot és a búcsút, mely eddig pár hét eltéréssel került megrendezésre. Idén május 31-én lesz megtartva közös ünnepléssel. Várjuk vissza szeretettel az elszármazottakat!
 • Idén is lesz Kázméri Búcsú, a tavalyihoz hasonló színvonalas és igényes programokkal. Ezt augusztus 16-ára szervezzük.
 • Tervezünk az utak felújítására is pályázatokat benyújtani.

Úgy gondolom, polgármesterként és a hivatal vezetőjeként fontos feladatom a lakosság tájékoztatása az őket érintő kérdésekben. A képviselőtestülettel pedig gőzerővel azon dolgozunk, hogy az együttesen kialakított céljaink egytől-egyig megvalósuljanak.

Ha valaki kedvet kapna egy kis kirándulásra, a határmenti Várbalog és Albertkázmérpuszta kis települések szeretettel várnak mindenkit osztálykirándulás keretében, csoportos kerékpártúrán vagy egyénileg is.

Kapcsolatfelvétel: https://www.facebook.com/polgarmestere.varbalogesalbertkazmerpuszta.1

E-mail: polgarmester@varbalog.hu

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük