KÖZéletLébényMosonmagyaróvár

„Tiszteld mestered és ellenfeled is” – a judo szellemiségére oktatják az egészen piciket a KODOMO Sportklubban


1882-ben egy akkor 22 éves fiatalember, Kanō Jigorō (ejtsd: Kanó Dzsigoró) Jujutsu mester, az addigi harcművészeti ismeretei alapján alkotta meg a ma Judo-ként ismert küzdősportot. Kivette a Jujutsu-ból az életre közvetlen veszélyes, illetve a súlyos sérülés okozására alkalmas technikákat, ezzel biztonságossá téve a fiatalok számára a gyakorlást. 

Nem véletlen tehát, hogy az azóta eltelt időben a világ egyik legközkedveltebb és legszélesebb körben űzött harcművészeti ágai között tartják számon. 

A judo egy testnevelési rendszer, amely a küzdősportok minden jó tulajdonságát magában hordozza. Japánban az óvodától az egyetemig erre épül az iskolai testmozgás. 

A judo szellemisége a tiszteletre, alázatra és önfegyelemre épül, egyszerre biztosítja a test és a személyiség fejlődését, formálását, hiszen egyik alapkövetelménye: „Tiszteld mestered és ellenfeled is”. 

A térség fiataljai a mosonmagyaróvári KODOMO Sportklubban sajátíthatják el ezt a csodálatos sportágat. Egészen 2,5 éves kortól nyílik lehetőség a gyermekek számára, hogy Schwendtner Ákos szakértő irányítása alatt megismerkedhessenek az uKIDoval és judoval.

A sportegyesület vezetőedzőjével, Schwendtner Ákossal beszélgettünk:

„A sport mindig is kiemelt szerepet játszott az életemben. Hat éves koromban kezdtem el cselgáncsozni, egy-két évre rá már versenyszerűen, ahol Országos Diákolimpiai címig és két alkalommal országos csapat magyar bajnoki címig is jutottam. Később mestervizsgát szereztem cselgáncsban. Rekreációszervezés és egészségfejlesztő szakirányon végeztem főiskolai tanulmányaimat 2010-ben. Később judo és fitness edzői, majd uKIDo tréner végzettséget szereztem 2019-ben. 

Közel két éve kezdtem el uKIDo foglalkozásokat tartani óvodáskorú gyermekeknek.”


Mi is ez az uKIDo?

Az uKIDo szó jelentése: kicsik útja, kicsik iskolája. Elméleti alapjait a Dr. Király Tibor, Dr. Szakály Zsolt szerzők által írt „Mozgásfejlődés és a motorikus képességek fejlesztése gyermekkorban” című tanulmánya adja, melynek létrejöttében többek között közreműködött a Szegedi- és a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Nyugat-Magyarországi Egyetem is. A módszer gyakorlati részét Kovács János negyven éve edzőként tevékenykedő 5. Dan-os judomester tette hozzá. 

Miért válasszuk gyermekünknek az uKIDo-t?

Általában a szakági sportágak a gyermekeket csak az iskolaérettség elértével fogadják. Ennek legfőbb oka, hogy 4-6 éves korban a gyermekek mentálisan még kevéssé érettek ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen őket fejleszteni.

Az uKIDo játékos keretek között, a legkülönbözőbb mozgásfajtákkal ismerteti meg őket, ezáltal megkönnyíti a sportág kiválasztását a gyermekek és a szülők számára is.

A módszer a kicsik motorikus képességeinek fejlesztése által párhuzamosan alakítja és segíti a gyermek mentális fejlődését is. Mozgáshiányos és az informatikai eszközök által „megbénított” gyerekek számára kiemelkedően fontos lenne a rendszeres mozgás és az egészséges életmódra való nevelés.


Az érdeklődők hol találhatnak meg Benneteket?

A tavalyi évben alapítottuk meg KODOMO (japánul: gyermek) Sportklubbunkkat Ősze Attilával, a 6. Dan-os judomesterrel és Bóna Mátyással.

Közel két éve a lébényi óvodában és közel egy éve Mosonmagyaróváron (a Botond Fitnesz mellett, az Oranges Oil benzinkúttal szemben) is elindítottuk programunkat. Az eredményes munkavégzés érdekében egy bérleményben alakítottuk ki azokat a feltételeket, amelyekkel az uKIDo-t és a judosportot megfelelő szinten oktathatjuk.

Termeinket minden szükséges követelménynek eleget téve alakítottuk ki. 

Egy speciális ízület kímélő és szuper dinamikai jellemzőkkel bíró, direkt erre a célra fejlesztett, roppantott Austrotherm „Ippon” hungarocell képezi a nagyobbik termünk alsó rétegét, amin a judo versenytatami helyezkedik el. A terem oldalfalait és kiálló részeit pedig UFM szivaccsal fedtük be, ezzel is csökkentve, illetve megakadályozva a különböző sérülések, balesetek kialakulásának lehetőségét. A terem részeit képezi még a négy bordásfal, a majomlétra, húzódzkodók, szivacsok és számos funkcionális edzés eszköz. 

Kisebbik termünkben 55 nm laminált padlót és sportgumi borítású járófelületet fektettünk le. Két nagy tükörrel, öt boxzsák kiállással és kettő bordásfallal szereltük azt fel.

Termünk klimatizált, öltözőkkel, tisztálkodási lehetőséggel ellátott. Az érdeklődők és a tanítványaink hozzátartozói az előtérben, a televízión követhetik nyomon a bent zajló edzéseket.


Mikor és milyen időpontokban lehet csatlakozni az edzésekhez?

A KODOMO Sportegyesületnél 2,5 éves kortól, egészen felnőtt korig biztosítjuk a hozzánk érkező sportolni vágyók folyamatos fejlődését. 

A judo foglalkozások a következő időpontokban zajlanak:

– szombatonként (10:45-12:30-ig) uKIDo Family 2,5-4 éveseknek – Schwendtner Ákossal

– uKIDo foglalkozás 4-6 éves gyermekeknek – Schwendtner Ákossal

– uKIDo után a küzdősportok “előszobájaként” juKIDo foglalkozás – Schwendtner Ákossal

– 7-8 éves kortól lehetőség nyílik judo (Muszik Zsolttal, 1. Dan-os judomesterrel), illetve thai-box (Farkas „Nutu” Lászlóval) edzésekre tovább lépni

Más sportfoglalkozások is elérhetők a KODOMO Sportklubban:

– Lányoknak és felnőtt hölgyeknek aerobik- és tánc edzések – Molnár Lilla

– Gymstick – Kozma Andrea

– Női thai-box – Farkas László

– “izgő-mozgó” zenés ovitorna – Molnár Lilla vezetésével.


További sok sikert kívánunk munkátokhoz!

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük