AlbertkázmérpusztaKÖZéletKÖZlekedésVárbalog

Átadásra került a Várbalog-Albertkázmérpuszta összekötő út


Újabb magyar-osztrák határmenti projekt készült el a NIF Zrt. beruházásában. A Várbalog és Albertkázmérpuszta közötti összekötő út forgalomba helyezéséről tartottak sajtótájékoztatót 2020. szeptember 11-én. Az eseményen részt vett és beszédet mondott dr. Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében a helyi történelem zivataros időszakaira hívta fel a figyelmet.

Kiemelte: ez a térség a történelem nagyon sok terhét hordozza magában. Ezeket az időket a mi generációnknak kell kijavítani, új alapokra helyezni. Ez a mi felelősségünk! Volt korszak, amikor elválasztottak bennünket, most a történelmi Mosonvármegye útjait, összeköttetéseit építjük újra. Azt az ezer éves együttműködést, mely emberek és települések  között újulnak meg most és válnak újra aktívvá.

Majd elmondta:

„Ez a projekt nemcsak a térség egyik legmodernebb útja, hanem az itt élők életminőségét alapvetően meghatározó és befolyásoló beruházás, Magyarország és Burgenland modern összeköttetése is egyben.”

Köszönet a magyar és osztrák kormánynak az együttműködésért, hogy az Interreg programon keresztül mindez megvalósulhatott!


Hozzátette: „A vírus elleni küzdelemben a határ sajnos újra lezárult, de kezdeményezéseket tettek annak érdekében, hogy legalább ideiglenesen nyíljon meg a határátkelő Albertkázmérpusztánál.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese az osztrák-magyar hatámenti, térségi érdekeket szolgáló beruházási csomag fontosságát emelte ki, amely öt projekt közül a negyedik megvalósult, záró átadása a várbalogi.

A várbalogi útszakasz felújításról elmondta: a Várbalog és Albertkázmérpuszta között húzódó murvás, kavicsos burkolatú út épült át szabványos kialakítású, aszfaltburkolatú országos közúttá. Az elkészült útszakasz teljes hossza 4,4 km, amelyből 490 m belterületen, 3798 m külterületen halad. E mellett bizonyos szakaszon a légvezetékeket kiváltották földben vezetett villamosvezetékekre és kb. 2 km-en megújult a vízvezeték is. A megépült új út biztosítja a települések közötti forgalom zavartalan haladását, valamint az ausztriai Féltorony (Halbturn) település megközelíthetőségét.

„Büszkék vagyunk rá, hogy mindezekkel a közlekedési élhetőségi hálózati elemekkel a közvetlenül és közvetetten itt élők mindennapjait tudjuk szebbé, komfortosabbá tenni! Ezzel a fejlődési ívvel szeretnék tovább haladni munkáinkban!” – zárta beszédét a vezető.


Maximilian Köllner, Burgenland tartomány parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a ma átadott út milyen szimbolikus erővel bír Várbalog, Albertkézmérpuszta és Halbturn között.

Az EU Interreg programján belül 5 hasonló határmenti projektet támogattunk és szinte mind meg is valósult már. Legutóbb Rajka és Németjárfalu között lett gyorsabb és biztonságosabb a közlekedés Magyarország és Ausztria között.

Kiemelte: „Ezek a projektek azért nagyon fontosak, mert Európa véráramlását segítik elő. Ezek segítségével nemcsak a gazdaság, de a két ország közötti turizmus és egyéb, mobilitást segítő együttműködések jönnek létre.”

Mindezek jelentőségét a pandémia időszaka mutatta meg leginkább, rámutatva, milyen szoros az együttélés és együttműködés, a napi szintű kapcsolat  Ausztria és Magyarország között.

Frank Anita Várbalog polgármestere köszöntőjében aláhúzta:

„Ez az út magában hordozza településünk múltját, jelenét és előre vetíti jövőjét is. Kapcsolatot jelent időben és térben egyeránt. Ma bizonyossá vált, hogy a mi utunknak is fontos célja van. Ez pedig nem más, mint a település és a környék fejlődése, a turizmus fellendítése.”

Majd köszönetet mondott Magyarország kormányának valamint az előző településvezetőknek, az út megépítésével kapcsolatos fáradozásaikért.

Forrás: valasztokerulet.drnagyistvan.hu
Fotók: Bánhegyi István

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük