EseményekKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Süssön a jó célért!

Immár 15. alkalommal sütnek a mosonmagyaróvári és környékbeli hölgyek finomabbnál finomabb süteményeket a Nők a Városért Egyesület felhívására. A legjobb cukrászokat díjazza is a szakmai zsűri, de a fő cél a jótékonyság.

Több mint egy évtizeden keresztül sikerrel szervezte meg süteménysütő versenyét a Nők a Városért Egyesület Mosonmagyaróváron, majd a koronavírus-járvány kényszerszünetre küldte a kezdeményezést. Tavaly azonban visszatért a rendezvény és idén már 15. alkalommal várják az édes és sós finomságokat a környékbeli nevezőktől március 25-én, a mosonmagyaróvári Flesch Központban.

A karitatív egyesület az elesettek és rászorulók pártfogója igyekszik lenni, a tagok pedig lehetőségeik szerint próbálják megtalálni a módját, hogy támogatást gyűjtsenek a szükséget szenvedők számára. A süteménysütő verseny is így indult útjára.

Rögtön az első évben nagy sikert aratott a kezdeményezés és azóta 14 éven keresztül tudtunk a rászorulóknak segíteni. Volt ahol beteg gyermek gondozására kellett a pénz, esetleg gyógyszerre költötték. Az utóbbi időben pedig a helyi védőnőkkel egyeztetünk, akik jól tudják hol van szükség ránk és hova érdemes vinnünk az adományokat

– mondta Tolnai Imréné Mária, a Nők a Városért Egyesület vezetője.

A süteményeket 14.30-tól 15.00-ig lehet majd leadni a Flesch Központban. Az elmúlt években egyre több sütemény érkezett, legutóbb 46 félével neveztek. Vannak visszatérő résztvevők is, akik évről évre igyekeznek megnyerni az első helyet, sőt címvédésre is többször került már sor.

Ebben az évben a mosonmagyaróvári cukrász, Gyömbér Rita fogja képviselni a szakmát a zsűriben, az ő dolga lesz minőségi szempontok szerint osztályozni a süteményeket. Mellette az egyesület két régi és lelkes támogatója, Fenes Ildikó (a Family-Friss Kft. társtulajdonosa) és Szabó Miklós (az Iniciál Autóház Kft. vezetője) kóstolják majd végig a pályamunkákat, ők elsősorban a külcsínt figyelik majd.

A szervezők bíznak benne, hogy idén is népszerű lesz a program, amelyre bárki benevezhet, aki időben megérkezik egy tálca süteménnyel. Lehet hozni hagyományos desszerteket, vagy akár modern, sőt minden mentes finomságokat is. De nem csak a versenyzőket várják a Flesch Központban, a rendezvényt bárki meglátogathatja. Számukra is kellemes délutáni szórakozást jelent majd Sebő Lili és a trió nevű formáció zenés előadása, amelyet addig élvezhet a közönség, amíg a zsűri dolgozik.

Nem teszünk különbséget az édes és a sós, a hagyományos és a modern sütemények között. A zsűri  nem tudja, hogy melyik finomságot ki hozta, mindhárman pontoznak és így alakul majd ki az összesített eredmény. Ilyenkor nagy az izgalom a nevezők között és idén még egy újítást is bevezettünk: a győztes ugyanis megosztja majd a receptjét az egyesületünk Facebook-oldalán, hogy mások is megpróbálkozhassanak a legfinomabb sütemény elkészítésével. Az első három helyezettet díjazzuk is, ők kupát kapnak. Az egyesület korábbi vezetőjének, a verseny ötletgazdájának lányai pedig egy különdíjat ajánlanak fel. Sajnos ő két éve elhunyt, ilyen módon mégis velünk lehet és meg fogunk emlékezni róla

– mesélte a jelenlegi elnök.

Az egyesületnek 17 tagja van, természetesen mindannyian készülnek süteményekkel a márciusi hétvégére, az ő alkotásaikat viszont idén csak versenyen kívül lehet majd kóstolni. Ezekkel a finomságokkal a szervezésben és lebonyolításban segédkezők munkáját igyekeznek meghálálni.

Az eredményhirdetés után a süteményeket meg lehet majd vásárolni. A befolyt összeget az egyesület jótékony célra ajánlja fel: tartós élelmiszereket vásárol belőle rászoruló családok számára.

Nagyon szívbemarkoló látni az emberek örömét. Egy anyukának néhány éve az jelentett hatalmas boldogságot, hogy márkás mosóport kapott. A gyerekeknek mindig szoktunk venni egy-egy csokinyuszit és tojást, bevásárolunk a család számára a húsvéti vacsorához, velük is egyeztetve, hogy mire van a leginkább szükségük. Idén is megvannak már a címek, hogy kiket fogunk meglátogatni a nagyhétben

– zárta a beszélgetést Tolnai Imréné.

A szerző kedvence: az elronthatatlan csokiskeksz

Bár a versenyre nem nevezek és a süteménysütő tudományom sem üti meg a szintet, a családi eseményekre szoktam készíteni ezt-azt. Igyekszem biztosra menni és ez a recept még sosem hagyott cserben:

Összekeverek 15 dekagramm cukor, 2 csomag vaníliáscukrot, 20 dekagramm vajat és 2 tojást. Ehhez hozzákeverek még 15 dekagramm apróra vágott étcsokit, 35 dekagramm lisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál vizet és 1 csipet sót. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom, majd előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten 15 percig sütöm.

Ami külön jó, hogy gluténmentes lisztkeverékkel, illetve édesítőszerrel is működik!

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük