koronavírusKÖZélet

Munkahelyvédelmi csomagot jelentett be a miniszterelnök!


Orbán Viktor miniszterelnök ma délutáni bejelentései nagyban érintik mind a vállalkozói, mind a magán szektort. Jelentős lépésekről döntött a Kormány. Ezek az alábbiak: 

Az első és talán mindenki számára a legfontosabb, hogy MINDEN hiteltörlesztést, vállalati és lakossági szinten is, ez év végéig befagyasztanak. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem kell fizetni a fennálló hitelek törlesztését, ami jelentősen javítja mind a családok, mind a vállalkozások likviditását. 

A rövid lejáratú vállalkozói hiteleket június 30-ig automatikusan meghosszabbítják. 

A holnapi naptól kezdődően a lakosság által felvett fogyasztói hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximalizálják. 

A legsúlyosabban érintett gazdasági szektorokban is gyorsan lép a kormány. 

A munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás területén. 

A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a minimálisra csökken. A fizetési moratórium június 30-ig tart. Június 30-ig turizmus fejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni.

A KATA-szerint adózó taxisoknak nem kell átalányadót fizetnie.

Nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani az előbb említett szektorokban – mondta Orbán Viktor.

Mint ismert, számos mosonmagyaróvári étterem és hotel, valamint a vendéglátó- és szórakoztatóiparban tevékenykedő vállalkozás is bajba került. Városunk nagyon kitett az idegenforgalom alakulásának, egy főre jutó vendég éjszakákat tekintve országosan az első 10 helyezett között szerepel. A miniszterelnök által bejelentett intézkedések azonnali, hathatós segítséget jelentenek Mosonmagyaróvár vállalkozóinak.