A nap esszenciájaKÖZélet

Január 20. (péntek) esszenciája

Agrárminiszter: megkezdődik a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése

A klímaváltozás mindennapokban, de a gazdálkodásban különösen érezhető hatásai, vagy a tavalyi történelmi léptékű aszályhelyzet nyomatékosan felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy feltétlenül érdemes kockázatkezelési eszközöket igénybe venniük – mutatott rá pénteki közleményében Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. Ennek egyik pilléreként a gazdák hosszú évek óta igénybe vehetik az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához nyújtott támogatást, amennyiben a Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben azt igénylik. A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítését is célzó, a biztosítások díjának egy részét fedező támogatást az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési program keretéből biztosítja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás éves keretösszege – amely 2016-ban még 4 milliárd forint volt – folyamatosan és dinamikusan növekszik, ezáltal már az elmúlt hét év alatt 100 ezer kérelem kapcsán több, mint 37 milliárd forint kifizetésére került sor. „A mostani döntéssel a 2022. év vonatkozásában további több, mint 23 ezer kérelem kapcsán csaknem 14 milliárd forint támogatás került jóváhagyásra, amelynek a gazdák részére történő kifizetését a Magyar Államkincstár hamarosan megkezdi” – zárta közleményét az agrárminiszter.

Forrás: MTI

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében – közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a hatóság arra kíváncsi, hogy az ügyfelek milyen ügyeket intéznének online, melyik felületet használnák a legszívesebben, például az interneten elérhető ügyfélportált, vagy az applikációt, a NAV-Mobilt, vagy mindkettőt.

A kérdőív olyan adóügyeket sorol fel, amelyek a legtöbb adózó életében előfordulhatnak.

Fontos, hogy minél több visszajelzést, információt kapjanak az adózók elképzeléseiről, mert ezek hatással lehetnek a jövő fejlesztéseire – írják a közleményben.

A kérdőív a NAV honlapján a
https://nav.gov.hu/oldalak/adokonzultacio-felmeres linken érhető el – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

BM: összehívta a sztrájkbizottság következő ülését a köznevelési államtitkár

Január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár – közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárca közleményében azt írta: a Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részére megküldött meghívóban az államtitkár felhívta a szakszervezeti vezetők figyelmét arra, hogy a január 23-ától meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.
Hozzátette: a helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország és Szerbia számára is a béke a legfontosabb

Magyarország és Szerbia számára is a béke a legfontosabb, és Magyarország az ukrajnai háború kezdete óta konzisztensen a tűzszünetre és a béke elérésére hívta fel a figyelmet, Belgrád pedig egyetért abban, hogy a régió kisebb, illetve közepes államai számára a háború csak rosszat hozhat, ezért mihamarabbi befejezése mindkét országnak az érdeke – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Belgrádban.

A tárcavezető szerb hivatali kollégájával találkozott, akivel a két minisztérium, illetve Szerbia és Magyarország közötti együttműködési lehetőségekről is tárgyaltak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, hogy a két ország történelmében először fordul elő, hogy mind keleten, mind pedig délen megváltozott a biztonsági környezet, és ilyen körülmények között kell döntéseket hozni.

A magyar kultúra napja – Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket

Fagler Erika zenepedagógus és Borovics Tamás színművész kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat, az elismeréseket pénteken adták át a Tisza-parti városban, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Binszki József (DK) alpolgármester úgy fogalmazott, a magyar kulturális élet az elmúlt évtizedek legnehezebb napjait szenvedi el, a koronavírus-járvány után most az energiaválság miatt kellett intézményeket ideiglenesen bezárni.

Az önkormányzat – ahogy a pandémia idején – most sem csökkenti a kultúrára fordított támogatások összegét. A válságban még fontosabb megvédeni és megerősíteni Szeged egyedülálló, sokszínű és szabad kulturális életét. Hiszen éppen az adja meg a város különleges karakterét, máshoz nem hasonlítható hangulatát – hangsúlyozta a politikus.

Fagler Erika zenepedagógus, karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója mintegy hat évtizede szolgálja elkötelezetten a zenei nevelés ügyét Szegeden. Szerteágazó tevékenysége ének-zene tanárként, szakvezetőként, karnagyként, kórus- és iskolaalapítóként, a kórusélet és a zenei versenyek szervezőjeként jelentős mértékben gazdagította a város kulturális életét. Erdős Jánossal szoros együttműködésben negyedszázad alatt felvirágoztatták a városi gyakorló iskolában a kodályi nevelési elveken nyugvó ének-zenei tagozatos képzést. Kórusaikkal Európa számos országába juttatták el a szegedi kóruskultúra jó hírét, szakmódszertani és ismeretterjesztő írásai énektanár-generációk szemléletét alakították.

Borovics Tamás Békéscsabán, a Jókai Színház Regionális Színházművészetért Alapítvány színiiskolájában végzett. 1997-től szerződött Szegedre. A városban eltöltött negyedszázad alatt szezonról szezonra bizonyította, hogy a színház szereposztásainál megkerülhetetlen a neve. Az intézmény prózai tagozatának meghatározó, vezető személyisége. Rendszeresen játszik játékfilmekben, televíziós produkciókban, sorozatokban. A város közönsége kitüntető szeretetével, közönségdíjakkal több ízben elismerte kiemelkedő teljesítményét.

Az ünnepségen Kölcsey-éremmel ismerték el Réti Attila operaénekes, Goldmann Júlia író, Czene Zoltán dramaturg, Balogh Sándor szobrászművész, Kollár József népművelő, Csizmadia Edit helyismereti könyvtáros, Frauhammer Krisztina néprajzkutató, Tasnádi Gáborné idegenvezető, múzeumi önkéntes és Hajduné Gabnai Klára kórusvezető, a Hammido Alapfokú Iskola alapítójának tevékenységét.

Az ünnepség előtt Petőfi Sándor és a Himnusz születésének bicentenáriuma alkalmából a szegedi kulturális intézmények munkatársainak részvételével villámcsődületet tartottak a Dóm téren. Több százan énekelték el közösen a Himnuszt, és a Fogadalmi templom előtt felsorakozva egy nemzeti színű 200-as számot formáztak.

Férfi kézilabda-vb – Rendkívül fontos magyar siker Brazília ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Brazíliát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, pénteken Göteborgban, ezzel megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra.

Lékai Máté hét, Ancsin Gábor és Bóka Bendegúz hat-hat, Bodó Richárd négy góllal, Mikler Roland 13 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A magyarok – akiknek a legjobb hét közé jutás a céljuk – a csoportkörben a Koreai Köztársaságot 35-27-re, Izlandot 30-28-ra legyőzték, Portugáliától 27-20-ra kikaptak, így két pontot vittek magukkal a középdöntőbe, ahol Svédországtól 37-28-as vereséget szenvedtek, vasárnap 15.30-tól pedig a Zöld-foki Köztársaság ellen lépnek pályára. A negyeddöntőbe a csoport első két helyezettje jut.

MÁV: változik a vasúti menetrend néhány vonalon február elejétől

A decemberi menetrendváltás óta beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek, valamint szakmai döntések alapján a MÁV-Start több változást is bevezet február elején – tájékoztatta a vasúttársaság pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a legjelentősebb előrelépés Szeged térségét érinti. Február 4-től sűrűbben, 20 percenként közlekednek a vasútvillamosok munkanapokon, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban. A kedvezőbb csatlakozások érdekében a Volánbusz is a TramTrainhez igazítja egyes járatai menetrendjét Hódmezővásárhely térségében.

Püspökladányból tavaly több mint 600 ezren utaztak vonattal, közülük több mint 180 ezren az InterCityket választották. A lakossági észrevételeket figyelembe véve február 4-től mindkét irányban ismét megállnak a városban a Tokaj InterCityk, ezzel visszaáll az óránkénti IC-közlekedés – közölte a vasúttársaság.

Horvátország schengeni övezethez csatlakozása miatt megszűnt a határellenőrzés, ami lehetővé tette, hogy a magyarbólyi határállomáson a tartózkodási idők csökkenjenek. Ezért február 6-tól jelentősen módosul a menetrend, és bővül a kishatárforgalmi vonatok száma. A Pécs-Villány-Magyarbóly-Pélmonostor vonal változásaihoz igazodva néhány mohácsi vonat menetrendje is változik február 6-tól.

A változások között jelezték egyebek mellett azt is, hogy február 4-től Fejér vármegyében módosul a 702-es és 704-es számú autóbuszvonalakon egyes járatok indulási ideje a Budapest-Székesfehérvár vasúti vonalon biztosított vonat-busz csatlakozások további javítása érdekében.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük