A nap esszenciájaKÖZélet

Január 16. (hétfő) esszenciája

Több mint 490 milliárd forintra szerződött kisvállalkozásokkal tavaly az OTP Bank a Széchenyi Kártya Program keretében

Az infláció és az energiaválság miatt továbbra is számos bizonytalanság nehezíti a vállalkozások pénzügyeinek tervezését, jövedelmezőségét. Az OTP Bank közleménye szerint a mikro- és kisvállalkozások hitelkereslete nem csökkent, sőt többletigény jelentkezett, csak tavaly több, mint 490 milliárd forintra szerződtek a programban. A 2021 júniusától tavaly nyárig igényelhető Széchenyi Kártya Program GO! keretében az OTP Bank csaknem 570 milliárd forint hitelezésére, több mint 13 ezer vállalkozással kötött szerződést. A tavaly augusztustól elérhető Széchenyi Kártya Program MAX keretében a hitelintézet több mint 155 milliárd forintra szerződött csaknem 4 ezer vállalkozással – ismerteti az MTI. 

A hitelintézet szerint a cégvezetők leginkább a likviditási nehézségek áthidalására alkalmas folyószámlahiteleket keresték, de népszerű volt a szabad felhasználású forgóeszközhitel is. Számításaik szerint ez a tendencia idén is hasonlóan alakul majd.

Pénteken kezdődik az erdei fülesbagoly-telelőhelyek országos felmérése – Bagolyfelmérők jelentkezését várják

A hétvégén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Idén január 20 és 23 között (péntek-hétfő) rendezik meg az országos bagoly szinkronszámlálást.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Általában zárt lombkoronájú fákat választanak nappali pihenőhelynek, főképpen örökzöldeket, fenyőket és tujákat, de a nyírfa is megfelelő a számukra. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja!

Hogy miért teszik ezt? A településeken mindig kicsit enyhébb az idő, mint a külterületeken. Csapatosan jobban tudnak védekezni a rájuk vadászó ragadozók, mint például a héja vagy a nyest és nyuszt ellen. Az ember közelében mindig sok a rágcsáló is, így ez is vonzhatja az éjszaka nesztelen vadászait.

Hol keressük őket?

A lakott területi gyülekezések legtöbbször a települések központjában található parkok, közintézményekhez tartozó udvarok, templomkertek örökzöldjein, illetve magánházak kertjeiben alakulnak ki, azonban lombhullatókon vagy a lakott területek határában fekvő temetők területén is előfordulhatnak kisebb csoportok.

A szinkronszámlálás során elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra vagyunk kíváncsiak, de ezzel párhuzamosan külterületi helyszínekről (ártéri erdők, telepített fenyvesek, sűrű ezüstfa állományok stb.) is érdemes és lehet adatot gyűjteni. Továbbá más bagolyfajok (kuvik, gyöngybagoly, macskabagoly, réti fülesbagoly, uhu) észleléséről is várjuk az információkat.

Amint azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat. Ez ebben az esetben annyit jelent, ha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen (amelyet alaposan átnézett), az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat.

Győr-Moson-Sopron megyében 2022 januárjában 916 erdei fülesbaglyot, 2 macskabaglyot és 1 kuvikot számoltak a felmérők. Szeretne bekapcsolódni a programba? Szeretne többet megtudni a rejtett életmódú baglyokról? Egy-egy település, utca vagy kert megfigyelésével is lehet csatlakozni a programhoz.

Bodor Ádám, a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoportjának tagja várja a bagolyfelmérők jelentkezését a bodoradam96@gmail.com email címen.

NNK: bővül a lakossági tájékoztatás a csapvíz minőségéről

A jövőben még több információ lesz elérhető a csapvíz minőségéről – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kommunikációs főosztálya hétfőn az MTI-vel.

Az ivóvíz minőségét szabályozó, január 12-én hatályba lépett új rendelkezések a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeznek az ivóvízzel összefüggő kockázatok csökkentésére, így további lehetséges szennyezőkre terjed ki az ivóvízminőség ellenőrzése. 

Hozzátették: a népegészségügyi és vízügyi hatóságok, valamint az ivóvíz-szolgáltatók az ivóvíz minősége szempontjából releváns veszélyeket a vízforrásoktól egészen a fogyasztói csapig ellenőrzik. Az új szabályozás arra is kiterjed, hogy milyen lépésekkel valósítható meg az egészséges ivóvízhez való hozzáférés mindenki számára. A jó minőségű, biztonságos csapvíz olyan kincs, amelyhez a világon több milliárd ember nem jut hozzá. „Becsüljük meg és fogyasszuk bátran!” – fogalmaztak a közleményben.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük