SzigetKÖZélet

Herbamesék – történetek a szigetközi herbárium világából és a gasztronómia egy különleges ágáról


Herbamesék – különösen cseng ez a szóösszetétel, mégis mindent elmond azoknak, akik Kocsis Julianna kreatív tanácsadó, fitoterapeuta természetgyógyász weboldalára találnak. Olyan történetekkel, ismeretekkel gazdagodhatunk a herbárium világából, melyek nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is táplálhatják.

Kocsis Julianna kreatív tanácsadó, fitoterapeuta természetgyógyász.

Hogyan tudja ezeket a szakterületeket egyesíteni? 

Ezek a területek abszolút kiegészítik egymást, mondhatnám egymásra épülnek .

A “kreatív megújulás” program szemléletfejlesztéssel  foglalkozik, ami magában foglalja az egyéni stílus, az életmódváltás és egészséges életmód kialakítását. Ennek része a fitoterápia, a gyógynövényekkel való egészségmegőrzés.

Az egészséges ember, aki tesz magáért a mindennapokban, megfelelően táplálkozik, rendszeresen mozog, lelkileg kiegyensúlyozott, és harmóniában van önmagával. Ez nem a divatról szól, hanem az egyéni stílusról, mert mindennek és mindenkinek van saját stílusa, ami csak rá jellemző.Mit ad a Herbamesék követőinek?

Igyekszem a Herbamesék követőinek naprakész, színes, szakmai információkat adni, az érdeklődők számára érthető stílusban. Ezt szakirodalomra alapozva, kreatív, figyelemfelkeltő gyakorlati példákon keresztül teszem.

Remélem, hogy megtalálják azt az információt, amire szükségük van. Rendszeresen kapok kérdéseket levélben, amire a témától függően, nyilvánosan válaszolok.

Hogyan tud segíteni természetgyógyászként online, például a közösségi oldalon keresztül?

Az életmódot és élethelyzetet figyelembe véve, online általános tanácsokat tudok adni. Legtöbbször azt tapasztalom, inkább megerősítésre van szükség a gyógynövények használatához, meg egy kis online “beszélgetésre”.

Kamilla, levendula, bodza, rózsa, akácvirág – mindezekből tényleg még palacsintát is készíthetünk?

Igen, a tiszta élőhelyről, vegyszermentesen termesztett virágokat, szirmokat sokrétűen felhasználhatjuk a gasztronómiában. Alkalmasak a palacsinta díszítésére is, illetve a tésztába beleforgatva és bő forró olajban kisütve ínycsiklandó desszert készülhet belőle.

Számtalan ehető virágunk van még, amivel színessé, izgalmassá, változatossá tehetjük az tányérunkra kerülő ételt.


Milyen felhasználási  módjai lehetnek még a virágoknak? Mire hat, milyen jótékony tulajdonságai vannak?

A virágokból sokféle ételt készíthetünk, szépségükkel nemcsak színt vihetünk az ételeinkbe, hanem különleges ízvilágot ismerhetünk meg általuk. Édes és sós ízekhez egyaránt illeszkednek. Nyersen és sütve-főzve szintén fogyaszthatjuk.

Konyhámban elsősorban teának készítem el, amit lehet (ibolya, rózsaszirom) kandírozom és cukormentes kompótokhoz adom. Készülhet belőlük szörp, zselé, illetve sütemények és szendvicsek izgalmas összetevői is lehetnek.

A szépségápolásban is kitűnő alapanyagok lehetnek: pakolások, regeneráló hatású fürdők, szappanok készíthetők belőlük.

A virágok színükkel, szépségükkel, illatukkal lelkünket ápolják. A nyersen elfogyasztott virágok vitamin és ásványi anyag tartalma jótékonyan hat szervezetünkre.

Számos kedvező élettani hatásuk van: némelyikük étvágygerjesztő, mások antibakteriális hatásúak (pl.sarkantyúvirág), előfordulnak, amelyek antioxidánsokban gazdagok és léteznek olyanok is, amelyek segítenek a koleszterinszintet csökkenteni.

Fontos!

Pollen allergia, illetve allergiára való hajlam esetén, alaposan át kell gondolni a virágok használatát.Hogyan választhatjuk ki otthon a kertben, hogy melyik virág ehető?

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni melyik ehető, alapos ismeretekkel kell rendelkezni a virág tulajdonságairól, hatásairól.

Ha nem vagyunk biztosak, kérdezzünk fitoterapeutát, vagy megbízható szakirodalmat tanulmányozzunk. A szakirodalomnál vagy cikknél mindig nézzünk utána a szerző szakmai múltjának, hitelességének.

Gyógynövényismereti tanfolyamot is vezet. Idén is várható, hogy megrendezésre kerül ez az esemény?

Igen, az őszi időszakban fogom tartani a gyógynövényismereti tanfolyamot. Addigra a nyár után ismét feléled a kert és a tanfolyamon résztvevők közelről ismerkedhetnek  a növényekkel. Emellett tanulmányi kirándulást is szervezünk.
A tavaszi gyógynövénytanfolyam helyett ismeretterjesztő előadások kezdődnek.

A közösségi oldalon számtalan különleges recepttel találkozhatunk. Melyek azok, amelyeket Ön szerint mindenképpen ki kell próbálnunk?

Aki érdeklődik a virágokkal, gyógynövényekkel való sütés-főzés iránt, nyugodtan próbája ki bármelyiket.

Az oldalamon kipróbált receptek vannak, meglepetés nem érheti azt, aki elkészíti őket, legfeljebb az, hogy finomabb lesz, mint amire számított.

Nekem a rózsa a kedvencem, most ontja a kert a virágokat, van lehetőségem sokféleképpen elkészíteni. 

Konkrétan?… akkor a rózsás-almás rétes, damaszkuszi rózsás porcukorral meghintve. Jó étvágyat mindenkinek!

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more