KÖZéletSzigetKÖZélet

Folyamatosan gyérítik a szúnyogokat a térségben


Az esős májusi időjárás miatt számos térségben jöttek létre a csípőszúnyog-lárvák számára ideális tenyészőhelyek és több helyen már kifejlett szúnyogok is megjelentek nagyobb számban. A Szigetközben eddig a mosonmagyaróvári kistérségben május 12-én és 31-én 400-400 hektáron, míg ugyanezeken a napokon a győri kistérségben 300-300 hektáron végeztek földi biológiai gyérítést, így összesen 1400 hektár terület lett bevonva a védekezésbe. “Folyamatosak a kezelések a Szigetközben” – tudtuk meg Dóka Imre tűzoltó őrnagytól, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálatának szóvivő-helyettesétől.

Kevésbé látványos, ámde annál hatásosabb módszer

Az illetékes hatóság portálunkkal megosztotta: a biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, azonban jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A kijuttatott mennyiségben még a nem vérszívó szúnyogok lárváira is ártalmatlan. Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein, jellemzően külterületen kell a vízbe juttatni és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat. A módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható.

A biológiai készítmény folyadék és granulátum formában is elérhető. Nagyobb kiterjedésű vízfelületekre repülőről juttatják ki, azonban ha záródik a fák lombozata, akkor a légi úton permetezett folyadék már nem jut el a vízig, mert fennakad a leveleken. Ilyen esetben alkalmazzák a granulátumot, ami lepereg a levelekről és így jut el a vízbe. “A granulátum hatóanyaga ugyanaz, mint a folyadéké” – válaszolta érdeklődésünkre a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztálya.

Rovarszakértői vizsgálatok által meghatározott területeken gyérítenek

A szúnyoggyérítésért felelős szerv sajtószolgálatát arról is kérdeztük, mikor és hol kerülhet majd sor térségünkben a rovarok elleni védekezésre, ám ez pontosan nem határozható meg előre.

– Mivel a gyérítés területe és gyakorisága a szúnyogok számától függ, pontosan csak egy-másfél héttel lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol, és mekkora területen permeteznek a héten. A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg. A jó helyismerettel rendelkező rovarszakértők országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el. A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista – közölték az illetékes hatóságok.

A weboldalon a hétre tervezett kémiai szúnyoggyérítés térképes megjelenítése is látható.

Kisebb kiterjedésű vizek esetén autóról, nagynyomású permetezővel juttatják ki a biológiai készítményt. Nehezen megközelíthető területeken gyalogos kijuttatásra is van lehetőség.

Nagyobb kiterjedésű vízfelületekre repülőről juttatják ki a biológiai készítményt.


Kétfajta kémiai eljárással irtanak

Nemrégiben indult a kifejlett szúnyogok elleni kémiai gyérítés. Ahogy arról a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kommunikációs Szolgálata tájékoztatta lapunkat, a kémiai eljárás során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek autóról. Számos otthoni rovarirtó spray is ugyanebbe a hatóanyagcsaládba tartozik. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre teljesen ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik. A permetezések a késő esti, éjszakai órákban zajlanak. A kifejlett szúnyogok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisterheautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

– A kémiai módszernek két változata van. Az egyik a melegködképzés, amelynek során az apró cseppekre bontott irtószer elosztását motor keltette hővel segítik. Ezt a módszert főként növényzettel erősebben borított környezetben célszerű használni. A keletkezett köd rövid időre korlátozhatja a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken nem alkalmazzák. A másik az ULV (ultra low volume), finomcseppes eljárás. Ennek alkalmazása során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, forgalmasabb területeken ezt a módszert használják – nyilatkozta híroldalunknak Dóka Imre szóvivő-helyettes.

A Szigetközben folyamatosak a védekezések a szúnyogok ellen. 


Szúnyoglelőhelyek felszámolása otthon

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ plakáton mutatja meg, hogyan védekezhetünk otthon a szúnyogok ellen.

Fotók: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük